Μαρμελάδα δαμάσκηνο: Μια 100% φυσική συνταγή χωρίς ζάχαρη ή άλλα υποκατάστατα

Η πιο υγιεινή μαρμελάδα δαμάσκηνο που φτιάχνεις σε λίγα λεπτά και απολαμβάνεις χωρίς τύψεις!

homemade jam istock

Οι μαρμελάδες είναι ένας υπέροχος τρόπος να κρατάς τα φρούτα "ζωντανά" όλο τον χρόνο. Μια κουταλιά πάνω σε φρυγανιά, γιαούρτι ή βρώμη αρκεί για να πάρεις όλη την απόλαυση. Όμως, πίσω από τις περισσότερες έτοιμες "χωρίς ζάχαρη" μαρμελάδες του εμπορίου, κρύβεται μια μικρή παγίδα: περιέχουν χυμό φρούτων, όπως μήλου ή σταφυλιού, που μεταβολικά δεν διαφέρει σχεδόν καθόλου από τη ζάχαρη. Περιέχει φρουκτόζη και γλυκόζη, αλλά χωρίς τις φυτικές ίνες του ολόκληρου φρούτου, κάτι που σημαίνει ότι απορροφάται γρήγορα και ανεβάζει απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Από την άλλη, οι εκδοχές με υποκατάστατα ζάχαρης (όπως ασπαρτάμη, σουκραλόζη, στέβια ή ερυθριτόλη) δεν είναι απαραίτητα πιο "αθώες". Η μακροχρόνια χρήση γλυκαντικών φαίνεται να μην βοηθά ουσιαστικά στη ρύθμιση του βάρους και μάλιστα έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακές παθήσεις. Οπότε, τι κάνεις όταν θέλεις να απολαύσεις μαρμελάδα χωρίς να κάνεις "εκπτώσεις" στην υγεία σου;

Τη λύση στη δίνει η διατροφολόγος Δήμητρα Παπαμίχου (@dimidiet), φτιάχνοντας σπιτική μαρμελάδα δαμάσκηνο χωρίς ζάχαρη! Η διατροφολόγος σου προτείνει μια πανεύκολη και 100% φυσική συνταγή. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, κάτι που την κάνει ιδανική ακόμα και αν έχεις διαβήτη ή αντίσταση στην ινσουλίνη. Χάρη στις ίνες των φρούτων και τους σπόρους chia, η απορρόφηση των σακχάρων γίνεται πιο αργά, χωρίς απότομες αυξήσεις στα επίπεδα γλυκόζης.

Και η διατροφική της αξία; Εντυπωσιακή! Τα δαμάσκηνα βοηθούν στην κινητικότητα του εντέρου και θεωρούνται μια από τις πιο φυσικές και αποτελεσματικές λύσεις για δυσκοιλιότητα. Είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά, που προστατεύουν από φλεγμονές, πρόωρη γήρανση και καρδιομεταβολικές βλάβες. Παρότι είναι γλυκά, έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από τα περισσότερα αποξηραμένα φρούτα!

Οι σπόροι chia, από την άλλη, χαρίζουν τέλεια, ζελέ υφή στη μαρμελάδα, ενώ συμβάλλουν στη ρύθμιση του εντέρου, στη σταθεροποίηση του σακχάρου και στην αντιφλεγμονώδη δράση χάρη στα πολύτιμα ω-3 λιπαρά τους.

Συνταγή για μαρμελάδα δαμάσκηνο

Υλικά:

  • 200 γρ. αποξηραμένα δαμάσκηνα (χωρίς κουκούτσι)
  • 200 γρ. βραστό νερό
  • 2 κ.σ. σπόροι chia

Εκτέλεση:

1) Βάλε τα δαμάσκηνα σε ένα μπολ και ρίξε το βραστό νερό. Άφησέ τα να μαλακώσουν για περίπου 15 λεπτά.

2) Μετά, πολτοποίησέ τα στο μπλέντερ μαζί με το νερό τους, μέχρι να γίνουν ένα λείο μείγμα.

3) Πρόσθεσε τους σπόρους chia και ανακάτεψε καλά.

4) Μετάφερε το μείγμα σε ένα βαζάκι και άφησέ το στο ψυγείο για λίγες ώρες, οι σπόροι chia θα απορροφήσουν τα υγρά και θα του δώσουν την τέλεια υφή μαρμελάδας.

Κράτησέ την στο ψυγείο και απόλαυσέ τη μέσα σε γιαούρτι, πάνω σε ψωμί ή ως topping σε βρώμη ή pancakes. Είναι ένα γλυκό που θρέφει, χωρίς να σε επιβαρύνει!

Διάβασε επίσης:

Η πιο ελαφριά μαρμελάδα από χρυσόμηλα - χωρίς ίχνος ζάχαρης

Συνταγή για μαρμελάδα ντομάτας χωρίς ζάχαρη (τώρα, που ξεκινάει η εποχή της)

Σπιτική μαρμελάδα μήλου με 2 υλικά

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i