istock
Το γάλα είναι από τις πιο βασικές τροφές στη διατροφή σου. Από μικρή το συνδέεις με την ανάπτυξη, την ενέργεια και την καλή υγεία των οστών, και όχι άδικα. Περιέχει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όλα απαραίτητα για το σώμα και τον εγκέφαλό σου. Σήμερα, όμως, οι επιλογές στο ράφι δεν περιορίζονται πια μόνο στο κλασικό αγελαδινό, καθώς το κατσικίσιο έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος, επειδή πολλοί το θεωρούν πιο "φιλικό" προς το πεπτικό σύστημα και πιο φυσικό. Αν αναρωτιέσαι ποιο είναι τελικά καλύτερο για σένα, ήρθε η ώρα να δεις τι πραγματικά τα ξεχωρίζει, σύμφωνα με τον διατροφολόγο Ευμένη Καραφυλλίδη (@karafillidies_nutrition).
Τι σου προσφέρει το αγελαδινό και τι το κατσικίσιο γάλα
Αν και τα δύο είναι πλούσιες πηγές θρεπτικών συστατικών, υπάρχουν μερικές σημαντικές διαφορές που κάνουν τη διαφορά στην πέψη, στη γεύση και στην ανεκτικότητα.
1. Το αγελαδινό γάλα περιέχει κυρίως α-καζεΐνη S1, μια πρωτεΐνη που σχετίζεται συχνότερα με αλλεργίες και δυσανεξίες, ενώ το κατσικίσιο έχει μικρότερη ποσότητα αυτής και περισσότερη α-καζεΐνη S2, κάνοντάς το πιο "μαλακό" και συνήθως πιο εύπεπτο. Αν έχεις πλήρη αλλεργία στην καζεΐνη, όμως, κανένα από τα δύο δεν είναι κατάλληλο.
2. Όσον αφορά τη λακτόζη, το κατσικίσιο περιέχει ελαφρώς λιγότερη, οπότε μπορεί να γίνει πιο ανεκτό σε άτομα με ήπια δυσανεξία, ενώ για πιο σοβαρές περιπτώσεις, υπάρχουν επιλογές χωρίς λακτόζη ή φυτικά ροφήματα.
3. Στη δομή του λίπους, το κατσικίσιο έχει μικρότερα σφαιρίδια, γι’ αυτό χωνεύεται πιο εύκολα και δεν "βαραίνει" το στομάχι, σε αντίθεση με το πλήρες αγελαδινό που είναι πιο πλούσιο και συχνά πιο δύσπεπτο.
4. Από άποψη θρεπτικής αξίας, και τα δύο είναι εξαιρετικά: προσφέρουν πρωτεΐνη, ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο και βιταμίνη Β12, όμως το κατσικίσιο υπερέχει σε βιταμίνη Α που απορροφάται ευκολότερα. Το αγελαδινό, βέβαια, έχει το πλεονέκτημα της ευκολίας και της τιμής, είναι πιο προσιτό και διαθέσιμο παντού.
► Συμπέρασμα: Αν έχεις ελαφριά δυσανεξία ή δυσφορία με το γάλα, το κατσικίσιο μπορεί να είναι πιο φιλική επιλογή για το στομάχι σου. Αν όμως υπάρχει αλλεργία στην καζεΐνη, θα χρειαστεί να στραφείς σε φυτικά ροφήματα. Και στις δύο περιπτώσεις, το σημαντικότερο είναι να ακούς το σώμα σου και να επιλέγεις αυτό που σε κάνει να νιώθεις καλύτερα, γιατί το γάλα - σε όποια μορφή κι αν το απολαμβάνεις - μπορεί να παραμείνει μια θρεπτική και απολαυστική συνήθεια στην καθημερινότητά σου.
Διάβασε επίσης:
Δεν είναι το αγελαδινό: Ποιο γάλα πρέπει να πίνεις μετά τα 50 για δυνατούς μυς και λιγότερο λίπος;
Αντί για κρέμα γάλακτος: Οι καλύτερες εναλλακτικές για ελαφρύτερες επιλογές
Τόφου ή τέμπε: Ποιο φυτικό τρόφιμο έχει περισσότερη πρωτεΐνη;
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr