Σούπες του χειμώνα: Τα καλύτερα υλικα για ζεστή και πλούσια γεύση

Με τα σωστά υλικά στο ντουλάπι σου, η σούπα σου γίνεται πιο νόστιμη, πιο χορταστική και καθόλου βαρετή.

Σούπες του χειμώνα iStock

Υπάρχει ένας πολύ συγκεκριμένος λόγος που η σούπα μοιάζει με το απόλυτο comfort food του χειμώνα. Δεν είναι μόνο το ότι είναι ζεστή και ανακουφιστική. Είναι ότι μπορείς να την "χτίσεις" όπως θες: βελουτέ ή με κομμάτια, ήπια ή πικάντικη, ελαφριά ή τόσο χορταστική που στέκεται ως κανονικό γεύμα. Η συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής Elly Curshen, το λέει απλά: δεν χρειάζεσαι επαγγελματικές γνώσεις, αλλά μόνο μερικά βασικά υλικά και τη σωστή σειρά.

Η ιδανική σούπα για το κρύο με μοσχάρι και τραχανά

Τα 5 βασικά υλικά που απογειώνουν κάθε σούπ:

1) Ζωμός: Αν η σούπα σου βγαίνει νερόβραστη, συνήθως δεν φταίει το λαχανικό, φταίει η βάση. Ο ζωμός (λαχανικών/κοτόπουλου/μοσχαριού ανάλογα με το στιλ σου) δίνει σώμα και βάθος. Αν δεν έχεις σπιτικό ζωμό, οι κύβοι Bouillon είναι πρακτικοί γιατί φτιάχνεις τη δόση σου εύκολα, ενώ μπαίνουν κατευθείαν στην κατσαρόλα.

2) Αρωματική βάση: Ή αλλιώς, η στιγμή που μια σούπα αποκτά χαρακτήρα. Η αρωματική βάση είναι το πρώτο στάδιο: τα υλικά που σοτάρονται στο λάδι ή το βούτυρο για να χτίσουν το φόντο της γεύσης, πριν μπει ο ζωμός. Συνήθως είναι ο κλασικός πυρήνας της κουζίνας: κρεμμύδι, πράσο, σκόρδο, σέλερι, καρότο και, αν σου αρέσει, λίγος μάραθος για πιο φίνο άρωμα.

Το σημαντικό δεν είναι να τα τηγανίσεις, αλλά να τα δουλέψεις σωστά: τα αφήνεις να ιδρώσουν. Δηλαδή χαμηλή φωτιά, μια πρέζα αλάτι και καπάκι, ώστε να μαλακώσουν ήρεμα με τον ατμό, χωρίς να πάρουν χρώμα. Έτσι βγάζουν τη φυσική τους γλύκα, δένουν μεταξύ τους και δίνουν στη σούπα αυτό το βάθος που καταλαβαίνεις από την πρώτη κουταλιά.

3) Μπαχαρικά, πάστες και μυρωδικά: Εδώ φτιάχνεις την "προσωπικότητα" της σούπας. Μπαχαρικά και πάστες δίνουν θερμότητα και ένταση. Αν έχεις διαφορετικά γούστα στο σπίτι, κράτα το πικάντικο για το τέλος, έτσι ώστε ο καθένας βάζει στο μπολ του.

  • Ξυλώδη μυρωδικά (θυμάρι, δεντρολίβανο) ταιριάζουν να μπουν από νωρίς.
  • Μαλακά μυρωδικά (μαϊντανός κ.ά.) πάνε καλύτερα προς το τέλος ή αφού μπλεντάρεις, για να μημ χαθούν άρωμα και χρώμα.
  • Θες πιο αρωματική σούπα τύπου ασιατικής κουζίνας; Στο ίδιο πλαίσιο, μπορείς να παίξεις με τζίντζερ, λεμονόχορτο, πάστα κάρι και γάλα καρύδας.

4) Υλικά που χορταίνουν: Για να μη νιώθεις ότι έφαγες ένα μπολ ζεστό νερό, βάλε κάτι που δένει και χορταίνει: κόκκινες φακές, ρεβίθια ή ανάμεικτα φασόλια, noodles ή ένα βραστό αυγό, αν θες κάτι πιο πλήρες.

  • Έξτρα tip: σε σούπες με φασόλια, μπορείς να κάνει μισή μισή την υφή: βγάζεις μια κούπα, τη λιώνεις και την ξαναρίχνεις μέσα. Παίρνεις σώμα χωρίς κρέμα.

5) Toppings: Τα toppings δεν είναι ντεκόρ. Δίνουν υφή, αντίθεση και γεύση. Δοκίμασε κρουτόν ή ψημένους σπόρους για κάτι τραγανό, γιαούρτι για δροσι και ισορροπία, λίγο chilli oil ή sriracha αν θες έξτρα ένταση, έξυπνα leftovers, όπως τραγανές φλούδες πατάτας. Η Curshen, για παράδειγμα, έχει δουλέψει την ιδέα της σούπας baked potato με τραγανό topping από φλούδες, ένα μικρό twist που αλλάζει όλο το αποτέλεσμα. 

Φρέσκα, κατεψυγμένα ή κονσέρβα; Όλα δουλεύουν (αν τα χρησιμοποιήσεις σωστά)

Δεν χρειάζεται να είναι όλα φρέσκα για να βγει ωραία σούπα: τα κατεψυγμένα (π.χ. σπανάκι, αρακάς) είναι γρήγορα και σταθερά στη γεύση, οι κονσέρβες (ντομάτα, φασόλια) είναι ιδανικές για βάση και έξτρα σώμα.

Η φόρμουλα της σούπας χωρίς συνταγή (που πετυχαίνει σχεδόν πάντα)

  • Διάλεξε βελουτέ ή όχι (άρα και πώς θα κόψεις τα υλικά).
  • Βάλε λάδι/βούτυρο, ρίξε αρωματική βάση, αλάτι, καπάκι και σόταρε. 
  • Πρόσθεσε σκληρά υλικά (πατάτα/κολοκύθα/μπρόκολο) + όσπρια + ζωμό μέχρι να καλυφθούν.
  • Μόλις μαλακώσουν, βάλε μαλακά υλικά (λάχανο, φασόλια, leftovers).
  • Ρύθμισε γεύση με miso/pesto/μπαχαρικά λίγο-λίγο και δοκίμαζε.
  • Ανακάτεψε στο μπλέντερ ή κράτα κομμάτια και τελείωσε με toppings.

Η "σούπα μακροζωίας" του Dan Buettner: Το απλό πιάτο που τρώει κάθε πρωί για να ζήσει 100 χρόνια

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i