7 πράγματα που θα συμβούν στη ζωή και τις σχέσεις σου μόλις χάσεις βάρος

Έχασες βάρος: 7 πράγματα που δεν σου έχει πει κανείς ότι θα συμβούν στη ζωή και τις σχέσεις σου.

female-friends-having-fun-on-picnic-picture-id170103619 Klubovy

Όλοι οι παράξενοι, υπέροχοι και μερικές φορές απογοητευτικοί τρόποι με τους οποίους αλλάζει η ζωή σου όταν χάνεις μερικά κιλά αν είσαι υπέρβαρη ή παχύσαρκη.

Το να χάσεις μερικά κιλά έχει κι άλλα, λιγότερο προφανή αποτελέσματα – και όχι πάντα θετικά, εξηγεί ο γιατρός και εκπρόσωπος του οργανισμού Obesity Society, δρ Adam Tsai.

Δες εδώ όλα τα καλά -και τα λιγότερο καλά- πράγματα που συνήθως δεν σου αναφέρει κανείς για την απώλεια βάρους.

1. Θα γεμίσεις ενέργεια

Μια μεγάλη αύξηση της ενεργητικότητας είναι συνήθως το πρώτο πράγμα που παρατηρούμε όταν  αρχίζουμε να χάνουμε βάρος. Γιατί; Όταν «κουβαλάς» λιγότερα κιλά κάθε μέρα, χρησιμοποιείς λιγότερη ενέργεια στη διάρκεια της ημέρας, απαντά ο δρ Tsai. Η απώλεια βάρους βοηθά το σώμα σου να χρησιμοποιεί πιο αποτελεσματικά το οξυγόνο, οπότε θα διαπιστώσεις πως δεν θα λαχανιάζεις όταν ανεβαίνεις σκάλες ή τρέχεις για να προλάβεις το λεωφορείο.

2. Θα έχεις καλύτερη μνήμη

Σε σουηδική μελέτη του 2013, μεγαλύτερες γυναίκες είχαν καλύτερα αποτελέσματα σε τεστ μνήμης έξι μήνες αφότου ακολούθησαν ένα πρόγραμμα δίαιτας. Τα εγκεφαλογραφήματα έδειξαν περισσότερη δραστηριότητα κατά τη διαδικασία κωδικοποίησης (όταν σχηματίζονται οι μνήμες) και λιγότερη κατά την ανάκτηση μνήμης, υποδεικνύοντας μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα ανάκλησης.

«Η διαφοροποιημένη εγκεφαλική δραστηριότητα μετά την απώλεια βάρους υποδεικνύει πως ο εγκέφαλος γίνεται πιο αποτελεσματικός στην αποθήκευση νέων αναμνήσεων και έτσι χρειάζεται λιγότερη προσπάθεια για να τις ανακαλέσει» εξήγησε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Andreas Pettersson, MD.

Προηγούμενες έρευνες έχουν επίσης συνδέσει την παχυσαρκία με κακή μνήμη, ειδικά σε γυναίκες με σωματότυπο «αχλάδι» που έχουν επιπλέον βάρος γύρω από τους μηρούς.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Νηστεία για αδυνάτισμα: Διαιτολόγιο 7 ημερών για απώλεια βάρους και αποτοξίνωση

3. Έχεις καλύτερες πιθανότητες να αποκτήσεις μωρό

Αν προσπαθείς να μείνεις έγκυος, μπορεί η απώλεια κιλών να σε βοηθήσει. Μελέτη του 2009 στην επιθεώρηση Fertility and Sterility βρήκε πως η παχυσαρκία στις γυναίκες σχετίζεται με τη στειρότητα και το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, και πως σε όσο νεότερη ηλικία μια γυναίκα γίνει παχύσαρκη, τόσο δυσκολότερο μπορεί να είναι να μείνει έγκυος. Η απώλεια βάρους μπορεί επίσης να βελτιώσει τις πιθανότητες για μια υγιή εγκυμοσύνη, καθώς το βάρος της μαμάς κατά τη διάρκεια (ακόμη και πριν) της εγκυμοσύνης έχει σχετιστεί άμεσα με την υγεία των παιδιών της.

Δες και στη gallery, τα υπόλοιπα παράξενα πράγματα που θα συμβούν μόλις χάσεις βάρος.

Μπορεί οι τροφές να έχουν διαφορετική γεύση

Μπορεί οι τροφές να έχουν διαφορετική γεύση

Η απώλεια πολλών κιλών σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να διαφοροποιήσει τους γευστικούς σου κάλυκες. Πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Stanford αποκάλυψε πως μετά από βαριατρικό χειρουργείο, το 87% των ασθενών ανέφεραν αλλαγή στη γεύση τους. Περίπου οι μισοί είπαν πως το φαγητό είχε πως έντονη γεύση, ενώ οι άλλοι μισοί είπαν πως ήταν πιο άνοστο.Το αποτέλεσμα: Εκείνοι που γεύονταν λιγότερο έντονα το φαγητό μετά το χειρουργείο έχασαν κατά 20% περισσότερο βάρος στους επόμενους τρεις μήνες συγκριτικά με εκείνους που ένιωθαν πιο έντονη τη γεύση του. Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν πως χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να προσδιοριστεί ο λόγος που αλλάζει η αίσθηση της γεύσης, μία άλλη όμως πρόσφατη μελέτη είχε παρόμοια ευρήματα.Η δεύτερη αυτή μελέτη, από το Leicester Royal Infirmary στο Ηνωμένο Βασίλειο, βρήκε πως τα τρία τέταρτα των ασθενών που είχαν υποστεί χειρουργείο με στόχο την απώλεια βάρους ανέπτυξαν στη συνέχεια απέχθεια για ορισμένες τροφές, συνήθως κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα. 

ζευγάρι, ραντεβού, σχέση

ζευγάρι, ραντεβού, σχέση

Η απώλεια βάρους μπορεί να σε κάνει να νιώθεις πιο σέξι, αλλά το πιο αδύνατο σώμα -και η μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση- δεν θα ενδυναμώσουν απαραίτητα το δεσμό με τον σύντροφό σου.Σε μελέτη του 2013 από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνα, ερευνητές βρήκαν πως παρότι η απώλεια 30+ κιλών σε διάστημα περίπου δύο ετών, στις περισσότερες περιπτώσεις βελτίωσε τη σχέση των ζευγαριών, περιστασιακά οι σύντροφοι μπορεί να ζήλευαν ή να ένιωθαν απειλή. Γιατί μπορεί να συμβεί αυτό;Η μεταμόρφωση του σώματός σου μπορεί να πιέσει το σύντροφό σου να σκεφτεί τις δικές του επιλογές για τη διατροφή και την υγεία του. Ένα άλλο θέμα: Μπορεί ο σύντροφός σου να ανησυχεί για το πώς μπορεί να αλλάξει η προσωπικότητά σου.«Το ότι εσύ νιώθεις υπέροχη, σέξι ή γεμάτη αυτοπεποίθηση θα μπορούσε να αλλάξει τις ισορροπίες της σχέσης» σχολιάζει η δρ Gail Saltz, MD. «Ο σύντροφός σου φοβάται ότι θα χάσει το ρόλο του πιο σίγουρου μέσα στη σχέση σας ή θα χάσει το επάνω χέρι». Πολλές από αυτές τις προκλήσεις ισχύουν και για τις φιλίες.

ποδήλατο, ποδηλασία, βόλτα

ποδήλατο, ποδηλασία, βόλτα

Όταν έχεις περιττά κιλά, η άσκηση μπορεί να προκαλεί πόνους στις αρθρώσεις και δυσκολία στην αναπνοή σε σύγκριση με έναν άνθρωπο με φυσιολογικό βάρος, σχολιάζει ο δρ Tsai. Όταν αρχίσεις να αδυνατίζεις, η άσκηση θα σου φαίνεται λιγότερο καταναγκαστική και περισσότερο ευχάριστη. Επιπλέον, το ότι θα είσαι πιο αδύνατη σημαίνει πως θα είσαι επίσης πιο γρήγορη και πιο δυνατή. 

fit woman, γυμναστική, γυμναστήριο, άσκηση

fit woman, γυμναστική, γυμναστήριο, άσκηση

Δεν είναι μόνο οι γιατροί που μπορεί να σου φέρονται καλύτερα όταν θα έχεις χάσει βάρος αλλά και ο εργοδότης σου. Μελέτες έχουν δείξει πως οι παχύσαρκοι άνθρωποι κερδίζουν λιγότερα χρήματα από τους εργαζόμενους με φυσιολογικό βάρος, ειδικά οι γυναίκες. Για την ακρίβεια, μελέτη του 2004 στο Health Economics βρήκε πως ο μέσος όρος μισθού για έναν παχύσαρκο εργαζόμενο ήταν περίπου 2,5% χαμηλότερος από εκείνον ενός πιο λεπτού υπαλλήλου. Επιπλέον, αν χάσεις βάρος μπορεί να έχεις περισσότερες προσφορές για δουλεία, σύμφωνα με βρετανική μελέτη του 2014. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i