Τι πραγματικά συμβαίνει στο σώμα μας κατά τη διαλειμματική νηστεία;

Τα διαφορετικά στάδια στα οποία εισέρχεται ο οργανισμός μας ώρα με την ώρα.

διαλειμματική νηστεία unsplash

Από την Ιωάννα Μανδηλάρη, ολιστική διαιτολόγο-διατροφολόγο και blogger threpsisnutrition.com.

Η επιλογή υγιεινών τροφών, η σωστή μάσηση και η διατήρηση της καλής λειτουργίας του εντέρου, ελαχιστοποιούν την ανάγκη για παρατεταμένη νηστεία. Παρ'όλα αυτά όταν χαθεί η ισορροπία του οργανισμού, μπορούμε να καταφύγουμε στην πιο παλιά μέθοδο που αποτελεί ενστικτώδη θεραπεία για πολλές ασθένειες και εργαλείο για την πρόληψη χρόνιων νοσημάτων- την περιοδική νηστεία. Τι είναι η διαλειμματική νηστεία; Η περιοδική νηστεία -γνωστή και ως "fasting”- μπορεί να έχει πολλά ευεργετικά οφέλη για τον οργανισμό σου. Από τη διαχείριση του βάρους και τον κυτταρικό καθαρισμό έως την υποστήριξη της πέψης και την πνευματική διαύγεια η νηστεία μπορεί να προσφέρει μια σειρά από οφέλη.

'Εχεις αναρρωτηθεί όμως, τι συμβαίνει στο σώμα σου, κάθε ώρα που περνάει, κατά τη διάρκεια της νηστείας;

Ας ρίξουμε μια ματιά στα διάφορα στάδια στα οποία εισέρχεται ο οργανισμός μας, ώστε να αντιληφθούμε τα οφέλη και τους κινδύνους που πιθανώς να αντιμετωπίσουμε σε κάθε ένα από αυτά.

0 έως 4 ώρες Οι πρώτες τέσσερις ώρες μετά το φαγητό είναι γνωστή ως η φάση της αναβολικής ανάπτυξης. Το σώμα σου χρησιμοποιεί την ενέργεια που μόλις έφαγε για να τροφοδοτήσει την τρέχουσα δραστηριότητά και την κυτταρική ανάπτυξη των ιστών. Το πάγκρεας παράγει την ορμόνη ινσουλίνη. Αυτό επιτρέπει στο σώμα σου να χρησιμοποιήσει τη γλυκόζη που απελευθερώθηκε στο αίμα, και να αποθηκεύσει οποιαδήποτε περίσσεια ενέργειας στα κύτταρα σου για μελλοντική χρήση.

4 έως 16 ώρες Η δεύτερη φάση ξεκινά μετά από τέσσερις ώρες και διαρκεί μέχρι περίπου 16 ώρες από το τελευταίο γεύμα. Αυτή είναι η καταβολική φάση, όταν όλα αυτά τα αποθηκευμένα θρεπτικά συστατικά αρχίζουν να απελευθερώνονται για να χρησιμοποιηθούν για την ενέργεια. Μόλις τελειώσει η ενέργεια που αποθηκεύεται στα κύτταρά σας, το σώμα σας αρχίζει να βασίζεται σε αποθηκευμένο λίπος. Η διαδικασία της απελευθέρωσης του λίπους και της καύσης του επάνω για τις χημικές ουσίες απελευθέρωσης ενέργειας γνωστές ως κετόνη φορείς για την ενέργεια, η οποία συμβαίνει συνήθως γύρω από το σήμα 16 ωρών. Ο ρυθμός με τον οποίο φτάνετε σε αυτό το στάδιο εξαρτάται πραγματικά απο το τι έχετε καταναλώσει στα τελευταία δυο γεύματα Εάν έχετε προσλάβει πολλούς υδατάνθρακες και άμυλο, θα πάρει λίγο περισσότερο από ό, τι θα συνέβαινε εαν η περιεκτικότητα σε λίπη και πρωτεΐνες ήταν μεγαλύτερη. Ένα από τα πιο ισχυρά χαρακτηριστικά της νηστείας, που ονομάζεται αυτοφαγία, ξεκινά επίσης κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης. Η αυτοφαγία είναι μια μορφή καθαρισμού των άχρηστων ουσιών εντός των κυττάρων, που είναι υπεύθυνες για την πρόωρη γήρανση, την εμφάνιση χρόνιων παθήσεων και καρκίνου.

16 έως 24 ώρες Μόλις υπερβείς το όριο των 16 ωρών, η γλυκόζη στα κύτταρα και το γλυκογόνο στο ήπαρ και τους μυς αρχίζουν να μειώνονται γρήγορα, γεγονός που σε αναγκάζει να κάψεις αποθηκευμένο λίπος, προκειμένου να καλυφθούν οι ενεργειακές σου ανάγκες. Οι ενεργειακές απαιτήσεις σου σε αυτό το στάδιο, πιθανότατα δεν έχουν αλλάξει πολύ, κατά συνέπεια η ποσότητα ενέργειας που χρειάζεται είναι αρκετά σημαντική. Επιπλέον, η παραγωγή μιας άλλης χημικής ουσίας, της ενέργειας από ΑMP πρωτεϊνική κινάση, ενεργοποιείται σε αυτό το σημείο, γεγονός που αυξάνει περαιτέρω την διαδικασία της αυτοφαγία.

24 έως 72 ώρες Όταν συμπληρώσεις 24 ώρες νηστείας, το σώμα σου θα τεθεί σε μια κατάσταση που ονομάζεται κέτωση, όπου η παραγωγή ενέργειας εξαρτάται από την καύση του αποθηκευμένου λίπους. Δεδομένου ότι τα λιποκύτταρα διασπώνται για ενέργεια, τα σώματα κετόνης δημιουργούνται και απελευθερώνονται στην κυκλοφορία του αίματος. Τα σώματα κετόνης, στην απουσία γλυκόζης, δρουν ως καύσιμο για τον εγκέφαλο. Η γλυκόζη είναι η κύρια πηγή καυσίμου του εγκεφάλου μας, αλλά τα σώματα κετόνης παρέχουν στον εγκέφαλο ορισμένα πρόσθετα οφέλη. Επομένως, είναι πιθανό να νιώσεις μια αύξηση της πνευματικής διαύγειας και της ενέργειάς σου, σε μια πολυήμερη νηστεία. Γύρω στις 24 ώρες αυξάνεται επίσης, η παραγωγή της εγκεφαλικής ορμόνης (BDNF) που υποστηρίζει την ανάπτυξη των νευρώνων του εγκεφάλου. Η εγκεφαλική ορμόνη σχετίζεται με τη βελτίωση της μακροπρόθεσμης μνήμης, του συντονισμού, και της μάθησης. Επιπλέον, πιστεύεται ότι αποτελεί το κλειδί για τη μείωση της πιθανότητας ανάπτυξης της νόσου του Alzheimer στη μετέπειτα ζωή.

72+ ώρες Όταν συμπληρώσεις τρεις ημέρες νηστείας ή περισσότερο, το σώμα σου εισέρχεται σε μια βαθιά κατάσταση κέτωσης. Όλα τα προηγούμενα οφέλη: αυτοφαγία, απώλεια λίπους, και πνευματική διαύγεια συνεχίζουν να αυξάνονται. Παρόλα αυτά, οι θυρεοειδικές ορμόνες πιθανώς να αρχίσουν να επηρεάζονται στο σημείο αυτό, καθώς το σώμα σου νομίζει ότι λιμοκτονείς. Οι έρευνες δείχνουν ότι η παρατεταμένη νηστεία μπορεί να αυξήσει την ανθεκτικότητα σου απέναντι στο στρες και την έκθεση σε τοξίνες και ότι ορισμένες ορμόνες που παράγονται σε αυτό το στάδιο πιθανώς να έχουν ευεργετικά αντικαρκινικά και αντιγηραντικά αποτελέσματα.

Πότε δεν πρέπει κάνεις νηστεία

Δεν επιτρέπεται να μπεις στη διαδικασία της νηστείας εάν είσαι έγκυος ή θηλάζουσα, έχεις καρδιακή ανεπάρκεια ή ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα. Επιπλέον, αντενδεικνύεται σε ανθρώπους σε προεγχειρητικό ή μετεγχειρητικό στάδιο, σε καρκινοπαθείς ή όσους πάσχουν από διατροφικές διαταραχές. Πιθανώς, για αυτούς που έχουν υψηλότερη ενέργεια κατά τις βραδινές ώρες και κατά τη διάρκεια της ημέρας νιώθουν να πέφτει, η διαδικασία της παρατεταμένης νηστείας να μην είναι ανεκτή. Σε κάθε περίπτωση, μια παρατεταμένη νηστεία πρέπει να γίνεται μόνο υπό την επίβλεψη κάποιου ειδικού.

Συμπερασματικά

Η περιοδική νηστεία, μπορεί να αποτελέσει το εργαλείο για τη βελτίωση της υγείας σου και να συντελέσει στη μακροζωία, όταν αυτή γίνεται υπό τη σωστή καθοδήγηση. Με την κατανόηση αυτών των σταδίων, μπορείς να επιλέξεις το σωστό τύπο και τη διάρκεια της νηστείας για το σώμα σου και τους στόχους σου. Πλάνο διατροφής 7 ημερών της δημοφιλούς δίαιτας 5:2 για γρήγορη απώλεια βάρους

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i