5 πράγματα που μάθαμε για το αδυνάτισμα από την trainer

Ένα από αυτά; Τα γονίδια παίζουν ρόλο.

cropped-image-of-a-young-sporty-woman-with-a-muscular-belly-picture-id876063088

Από τη Χριστίνα Μαυρίδου, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, personal trainer.

1. Ασκήσου για να κάψεις το λίπος της κοιλιάς

Κάνοντας άσκηση αυξάνουμε την ευαισθησία των υποδορίων λιπαποθηκών (λίπος κάτω από το δέρμα) στις λιπολυτικές ορμόνες και έτσι διευκολύνεται η κινητοποίηση και η καύση των ελεύθερων λιπαρών οξέων. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα στις λιπαποθήκες της κοιλιακής χώρας, που ο ρυθμός απελευθέρωσής τους είναι 4-5 φορές υψηλότερος απ’ ό,τι στις λιπαποθήκες των γλουτών.

2. Τα γονίδια παίζουν ρόλο

Ο καθένας από εμάς έχει διαφορετικό DNA και η επίδραση της άσκησης στην απώλεια σωματικού βάρους επηρεάζεται από το γονότυπο του ατόμου, αφού παρατηρούνται μεγάλες ατομικές διαφορές ανταπόκρισης στην άσκηση.

3. Οι άνδρες καίνε γρηγορότερα

Οι άνδρες, όσον αφορά το χάσιμο λίπους, ωφελούνται από την άσκηση πολύ περισσότερο απ’ ό,τι οι γυναίκες και αυτό οφείλεται στη διαφορετική κατανομή του σωματικού λίπους στα δύο φύλα. Ως γνωστόν, οι άνδρες αποθηκεύουν το παραπανίσιο λίπος στον κορμό και στην κοιλιακή χώρα (ανδρογενής παχυσαρκία), ενώ οι γυναίκες στους γλουτούς και τους μηρούς (γυναικοειδής παχυσαρκία). Η άσκηση  προκαλεί εκλεκτική κινητοποίηση του λίπους στον κορμό και στα σπλάχνα. Άρα λοιπόν, οι άνδρες έχουν ακόμη ένα σημαντικό λόγο για να γυμναστούν!

Διάβασε επίσης: Ωραίες καμπύλες και σφιχτό σώμα: 8 διαχρονικές συμβουλές από τον fitness expert

4. Δεν αρκεί μόνο μία ή δύο εβδομάδες δίαιτας

Την 1η εβδομάδα δίαιτας το 70% που χάνουμε είναι νερό και μόνο το 25% λίπος. Τις επόμενες 2 εβδομάδες συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή 70% λίπος και 20% νερό, ενώ κατά την 4η εβδομάδα το 85% είναι λίπος και το 15% πρωτεΐνες.

5. Πρόσεχε τι τρως

Για τον έλεγχο του σωματικού μας βάρους δεν αρκεί η μεταβολή της ενεργειακής πρόσληψης και δαπάνης, δηλαδή το πόσα τρώμε και το τι από αυτά καίμε. Σημασία έχει κυρίως το τι τρώμε! Κάτω από φυσιολογικές συνθήκες, οι υδατάνθρακες και οι πρωτεΐνες δε μετατρέπονται εύκολα σε σωματικό λίπος. Έτσι, η αύξηση της πρόσληψής τους οδηγεί σε ανάλογη αύξηση της οξείδωσής τους. Αντίθετα, η αύξηση πρόσληψης λιπών δεν οδηγεί σε άμεση αύξηση της οξείδωσής τους, αλλά στην αποθήκευσή τους.

Άρα λοιπόν, για να χάσουμε σωματικό βάρος, εκτός του ότι πρέπει να αυξήσουμε την ενεργειακή μας δαπάνη και να μειώσουμε τη θερμιδική πρόσληψη, απαιτείται και μεταβολή της σύστασης και της οξείδωσης της καύσιμης ύλης, δηλαδή μείωση της πρόσληψης λιπών και αύξηση οξείδωσης λιπών με μυϊκή δραστηριότητα.

Διάβασε επίσης: 11 τροφές που κόβουν την όρεξη και αδυνατίζουν φυσικά και ακίνδυνα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i