Πώς να μετρήσω το βάρος μου χωρίς ζυγαριά; Αυτός είναι ο πιο εύκολος τρόπος

Ζυγίζεσαι συχνά και όμως ο δείκτης παραμένει υψηλός, κάνεις εκτιμήσεις σύμφωνα με το ύψος και το βάρος σου και πιστεύεις πως είσαι παχύσαρκη. Μήπως, όμως, κάνεις λάθος;

dieting-picture-id902632942 Credit:ShotShare

Πολλές φορές η χρήση γενικευμένων δεικτών όπως ο δείκτης μάζας σώματος ή η απλή συσχέτιση βάρους και ύψους δεν μπορεί να δώσει τις πραγματικές τιμές, αφού οι δείκτες αυτοί δε λαμβάνουν υπόψη την ποσότητα του μυϊκού ιστού ούτε και το μέγεθος του σκελετού κάθε οργανισμού.

Το πιο φθηνό εργαλείο μέτρησης του βάρους σου!

Μία απλή λύση στο πρόβλημα αυτό δίνεται από τις περιφέρειες ή καλύτερα από τις αναλογίες κάθε ατόμου. Μία μεζούρα, λοιπόν, μπορεί να αποτελέσει τον οδηγό σου στη διαδικασία αυτή. Η μέτρηση της περιφέρειας μέσης και των γοφών μπορεί να σου δώσει πληροφορίες σχετικές με την εναπόθεση κοιλιακού λίπους, το οποίο σχετίζεται με τη δημιουργία διάφορων χρόνιων νόσων όπως οι καρδιαγγειακές ασθένειες, η λιπώδης διήθηση στο ήπαρ, ο σακχαρώδης διαβήτης, διάφορες μορφές καρκίνου κ.ά.

Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές;

Η περιφέρεια μέσης για τις γυναίκες να είναι μικρότερη από 80 εκατοστά, ενώ για τους άνδρες από τα 94 εκατοστά. Αλλιώς:

Α. Για τους άνδρες ο κίνδυνος εμφάνισης ασθενειών που σχετίζονται με το κοιλιακό λίπος αυξάνεται σημαντικά όταν η περιφέρεια μέσης ξεπερνά τα 102,5 εκατοστά ή όταν ο λόγος της περιφέρειας μέσης προς την περιφέρεια γοφών ξεπερνά τη μονάδα. Όταν, δηλαδή, η περιφέρεια μέσης είναι ίση με την περιφέρεια γοφών.

Β. Για τις γυναίκες ο κίνδυνος αυξάνεται όταν η περιφέρεια μέσης ξεπερνά τα 89 εκατοστά ή όταν ο λόγος των περιφερειών ξεπερνά το 0,85.

Πώς θα μειώσεις το κοιλιακό λίπος

Για την περιφέρεια μέσης είναι σκόπιμο να χρησιμοποιήσεις τις γενικές οδηγίες για τη μείωση του βάρους

  • Με άσκηση: Ξεκίνα από την ήπια αύξηση της φυσικής σου δραστηριότητας. Στο σημείο αυτό περισσότερο ωφέλιμη θεωρείται η αεροβική άσκηση.
  • Με διατροφή: Προσπάθησε να αυξήσεις την κατανάλωση γαλακτοκομικών. Μελέτες του Πανεπιστημίου του Σικάγου συσχετίζουν την κατανάλωση 3 μερίδων γαλακτοκομικών ημερησίως με την ταχύτερη απώλεια κοιλιακού λίπους. Επιπλέον, η καθημερινή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και δημητριακών και ζυμαρικών ολικής αλέσεως και η μειωμένη κατανάλωση κεκορεσμένων- ζωικών λιπαρών θα σε βοηθήσει στην αποτελεσματικότητα της προσπάθειάς σου.

Σωματότυπος μήλο: Πώς θα χάσεις το λίπος από την κοιλιά; Η δρ Μαρία Ψωμά δίνει τις 11 κινήσεις

Υγιεινή δίαιτα express: Χάσε 4-6 κιλά σε 1 μήνα – Οι συμβουλές της ειδικού για να μη χάσεις μυς και να μη νιώθεις εξάντληση

Για την περιφέρεια γοφών, θα σε βοηθήσει...

  • Η εκγύμναση της περιοχής: Με ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών της συγκεκριμένης περιοχής θα μειώσεις το τοπικό πάχος.

  • Η αποφυγή των κεκορεσμένων λιπαρών: Θα πρέπει να περιορίσεις την κατανάλωση κεκορεσμένων και τρανς λιπαρών οξέων. Τα πρώτα περιέχονται σε όλα τα ζωικά προϊόντα όπως κόκκινο κρέας, δέρμα κοτόπουλου και λιπαρά γαλακτοκομικών προϊόντων, ενώ τα δεύτερα κυρίως σε συσκευασμένα προϊόντα και τηγανητά. Επίσης, πρέπει να θεωρείς δεδομένη την αυξημένη πρόσληψη αντιοξειδωτικών στοιχείων, μέσω της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών.

Και ποιες είναι οι αναλογίες που θα κάνουν τους άντρες να πέσουν στην αγκαλιά σου;

Σε έρευνα των New York Times, που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο του 2009, αναφέρεται ότι οι άνδρες θα ήθελαν την ιδανική γυναίκα με το λόγο της περιφέρειας μέσης προς την περιφέρεια γοφών όχι μεγαλύτερο από το 0,7. Οι ίδιοι όμως;  Οι άνδρες θα ήθελαν να μπορούσαν να μεταφέρουν τις τρίχες της πλάτης τους στο κεφάλι για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της φαλάκρας! Τι σημαίνει αυτό; Ότι όσον αφορά την απώλεια βάρους πρέπει να έχεις ρεαλιστικές προσδοκίες, στοχεύοντας σε νούμερα που θα είναι πραγματοποιήσιμα ενώ θα προάγουν κατά το δυνατόν περισσότερο την υγεία σου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i