Από τη Μαργαρίτα Οκτωράτου, Διαιτολόγο – Διατροφολόγος Δημόσιας Υγείας, MSc, NLP University Certified Practitioner
Συχνά θεωρούμε ότι, η περίοδος των εορτών προσφέρεται για χαλάρωση και διαφυγή από τη καθημερινότητα (συχνά και τη «δίαιτα» ή το «καθημερινό φαγητό»), συναναστροφή με φίλους και συγγενείς (που συνήθως συνδυάζονται με «τραπέζια» ή αλκοόλ και «κάτι συνοδευτικό»), ενώ και οι ρυθμοί της εποχής αλλάζουν με τρόπο που κάνουν τον προγραμματισμό και την προετοιμασία του φαγητού να μοιάζει ανέφικτος. Μέσα στο εορταστικό κλίμα, συχνά «επιλέγουμε» να αγνοούμε ή να παραβλέπουμε τις συνήθεις διατροφικές μας συνήθειες και να υπερκαταναλώνουμε φαγητό, γλυκίσματα και αλκοόλ, με το σκεπτικό ότι «είναι γιορτές».
Τι γίνεται όμως αν η υπερκατανάλωση επιβαρύνει το βάρος και την υγεία μας; Πόσο καλά θα νιώθουμε τότε με τον εαυτό μας; Και πόσο κοντά ή μακρυά μας φέρνει στο στόχο μας;
Ας θυμηθούμε ότι, το νόημα των εορτών περιλαμβάνει, και δεν επικεντρώνεται στο φαγητό. Αυτή τη χρονιά, λοιπόν, ας κρατήσουμε το «μέτρο» στην απόλαυση του φαγητού, ας κάνουμε «focus» στη συνολική εμπειρία των γιορτών και ας «υπερκαταναλώσουμε» μόνο θετικά συναισθήματα.
Διάβασε επίσης: Έξυπνα τρικ για να παραμείνεις αδύνατη τις γιορτές
Διατροφή στις γιορτές: Μερικά tips – απλά και συνοπτικά – για να «επιβιώσουμε» και σε αυτές τις γιορτές:
Πάντα υπάρχουν «καλύτερες» διατροφικές επιλογές
Στη διατροφή δεν υπάρχει μόνο «άσπρο ή μαύρο», «υγιεινά» και «ανθυγιεινά» τρόφιμα, κ.ο.κ. Ακόμα και αν οι διαθέσιμες επιλογές αυτή τη περίοδο δεν είναι ιδανικές (με δεδομένα τα «τραπέζια», τις «επισκέψεις» και τα ταξίδια), σίγουρα κάποιες διατροφικές επιλογές είναι καλύτερες από κάποιες άλλες –και όλοι μας λίγο ως πολύ μπορούμε να τις διακρίνουμε εφόσον είναι σημαντικό για εμάς.
Αναγνωρίζουμε ότι το φαγητό προσφέρει απόλαυση
Και δεν βάζουμε τον εαυτό μας σε καθεστώς «γευστικής τιμωρίας» - κάτι που συνήθως γυρίζει boomerang. Τις μέρες αυτές μπορεί να μας επιτρέψουμε να φάμε και να πιούμε «λίγο παραπάνω» και αυτό είναι ανθρώπινο και σε ένα βαθμό αναγκαίο. Αρκεί να επιστρέψουμε γρήγορα στον τρόπο διατροφής που μας φέρνει πιο κοντά στο βάρος -και το επίπεδο υγείας- που θέλουμε.
Δεν φτάνουμε στα άκρα
Η στάση ζωής που υποστηρίζει ότι «ζω κάθε μέρα σαν να είναι η τελευταία» μάλλον δεν αναφέρεται στο θέμα του φαγητού! Θα έχουμε και άλλες ευκαιρίες να φάμε και να πιούμε.
Φροντίζουμε να τρώμε τακτικά γεύματα και σνακ
Το να παραλείπουμε γεύματα για να «εξισορροπήσουμε» ένα μεγαλύτερο γεύμα συνήθως μας οδηγεί στο να φάμε ή πιούμε περισσότερο από ότι θα περιμέναμε.
Θυμόμαστε τον κανόνα των 3
Γεμίζουμε το πιάτο μας κατά το ½ με λαχανικά, ¼ με άπαχη πρωτείνη, το ¼ με δημητριακά ολικής άλεσης.
Θυμόμαστε τον μακροπρόθεσμο στόχο μας
Ανάλογα με το τι αποφασίζουμε ότι είναι πιο σημαντικό για εμάς, αυτή τη περίοδο στη ζωή μας, μια μικρή ευχαρίστηση στο παρόν (αν και το πρόβλημα είναι πάντα η υπερβολή) ή μία πιο μεγάλη ικανοποίηση στο εγγύς και μακροπρόθεσμο μέλλον;
Μικρά και χρήσιμα tips για τη διατροφή στις γιορτές:
-Μια σούπα λαχανικών λίγο πριν το γεύμα μειώνει την όρεξη, ενώ αρκετά υγρά (όπως νερό ή αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη, ροφήματα βοτάνων) πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τα γεύματα, μας ενυδατώνουν και μας χορταίνουν με «τρόπο».
-Μεταξύ των γευμάτων επιλέγουμε φρούτα, γιαούρτι με μέλι ή ξηρούς καρπούς (με μέτρο)
-Επιλέγουμε αλκοόλ και γλυκίσματα με μέτρο (και προφανώς όχι στην κυριολεξία ☺).
-Αποφεύγουμε το τσιμπολόγημα μεταξύ των γευμάτων: αυτές τις μέρες ένα γεύμα μπορεί να κρατήσεις ώρες και ....χιλιάδες θερμίδες
- Απολαμβάνουμε κυρίως την καλή συντροφιά και την παρέα.
Διάβασε επίσης: 10 συμβουλές για να σου πετύχουν οι κουραμπιέδες
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr