Από την Κάλλια Γιαννιτσοπούλου, κλινικό διαιτολόγο- διατροφολόγο, MSc, MBA, SRD
Έχεις ντομάτα; Έχεις φαγητό! Παρακάτω θα βρεις τρεις καλοκαιρινές συνταγές με ντομάτα, που είναι γρήγορες και εύκολες, ιδανικές για μετά τη θάλασσα, που είναι και πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά. Διάβασε επίσης: 10 δροσερές σαλάτες διαίτης ιδανικές για το καλοκαιρινό μεσημεριανό
Καλοκαιρινές συνταγές με ντομάτα: 3 εύκολα φαγητά έτοιμα σε μόλις 10 λεπτά
Στραπατσάδα (καγιανάς)
Υλικά (για 4 άτομα)
- 4 ντομάτες ώριμες, χοντροκομμένες
- 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, χοντροκομμένο
- 1 κ.γ. ρίγανη
- 4 αβγά χτυπημένα ελαφρά
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Ελάχιστο μπούκοβο (προαιρετικά)
- 75 γρ. φέτα κομμένη σε μικρά κομμάτια
Εκτέλεση
- Πλένουμε τις ντομάτες, τις ξεφλουδίζουμε και τις τρίβουμε στον τρίφτη.
- Ρίχνουμε το λάδι σε ένα τηγάνι και, όταν ζεσταθεί, τσιγαρίζουμε σε χαμηλή φωτιά το κρεμμύδι.
- Προσθέτουμε τις ντομάτες και τη ρίγανη και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 4-5 λεπτά.
- Προσθέτουμε τα χτυπημένα αβγά και το μπούκοβο (προαιρετικά) και μαγειρεύου- με για 2-3 λεπτά.
- Στο τέλος, ρίχνουμε τη φέτα και σερβίρουμε με αλάτι και πιπέρι.
*Αρωματικό και ελαφρύ πιάτο (270-350 θερμίδες ανά μερίδα), πλούσιο σε πρωτεΐνη και χαμηλό σε λιπαρά, κατάλληλο για κυρίως ή ελαφρύτερο γεύμα. Αν θέλεις να το ενισχύσεις σε πρωτεΐνη για να καλύψει τις ανάγκες σου στην προπόνηση, μπορείς να προσθέσεις 2-3 ασπράδια. Προσλαμβάνεις έτσι 36 γρ. πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας.
Σαλάτα με ντομάτα, αβοκάντο και κατίκι Δομοκού
Υλικά (για 4 άτομα)
- 6 ντομάτες
- 1 κόκκινη πιπεριά
- 1 κίτρινη πιπεριά
- 1½ αβοκάντο
- Λίγα φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1/2 κ.σ. βαλσαμικό ξίδι
- 120 γρ. κατίκι Δομοκού
- Μερικά καρύδια ψιλοκομμένα
- Αλάτι
- Ρίγανη (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα λαχανικά.
- Κόβουμε το αβοκάντο σε φέτες.
- Bάζουμε σε ένα μπολ τα λαχανικά, το αβοκάντο και τα φύλλα δυόσμου.
- Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε το ελαιόλαδο και το βαλσαμικό ξίδι και περιχύνουμε τη σαλάτα με το μείγμα.
- Συνεχίζοντας, προσθέτουμε τα καρύδια.
- Σερβίρουμε με αλάτι και ρίγανη.
*Σαλάτα πλούσια σε αντιοξειδωτικά και μονοακόρεστα λιπαρά (260 θερμίδες ανά μερίδα). Το αβοκάντο στη συνταγή ενισχύει την απορρόφηση του λυκοπενίου.
Ομελέτα φούρνου με ντομάτα και κολοκυθάκια
Υλικά (για 4 άτομα)
- 3 αβγά
- 35 ml φρέσκο γάλα
- 100 γρ. κατίκι Δομοκού
- 3/4 κ.γ ρίγανη ξερή
- 2 μέτριες ντομάτες, καθαρισμένες από φλούδα και σπόρια, κομμένες σε κυβάκια
- 5 ελιές, χωρίς τα κουκούτσια, κομμένες σε φέτες
- 1/2 πιπεριά χοντροκομμένη
- 1/2 φρέσκο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κολοκυθάκι κομμένο σε κυβάκια
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ βάζουμε τις ντομάτες, τις ελιές, την πιπεριά, τα κρεμμυδάκια, τα κολοκυθάκια, τη ρίγανη και το ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και το αφήνουμε για περίπου 3 λεπτά.
- Παράλληλα, σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τα αβγά και το γάλα μέχρι να ανακατευτούν.
- Προσθέτουμε τα λαχανικά και το κατίκι Δομοκού και ανακατεύουμε απαλά.
- Λαδώνουμε ελαφρώς ένα μέτριο ταψί και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
- Αδειάζουμε το μείγμα των αβγών στο ταψί και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί και από τις δύο πλευρές.
- Σερβίρουμε την ομελέτα ζεστή.
*Εύκολη και γρήγορη καλοκαιρινή συνταγή (280 θερμίδες ανά μερίδα), κατάλληλη για υποθερμιδική διατροφή, πλούσια σε βιταμίνες Ε, Α και C. Διάβασε επίσης: Πώς τρώγεται ο ντάκος; 3 μεσογειακές συνταγές ιδανικές για το καλοκαιρινό γεύμα
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr