Η διατροφή χωρίς γλουτένη μπορεί να είναι μόδα για μερικούς ανθρώπους, όμως για κάποιους άλλους είναι ανάγκη. Όσοι έχουν δυσανεξία στη γλουτένη ή κοιλιοκάκη δεν μπορούν να μεταβολίσουν τη συγκεκριμένη ουσία και παρουσιάζουν συχνά συμπτώματα που δεν περιορίζονται στο γαστρεντερικό σύστημα.
Ακόμα όμως κι αν οι εξετάσεις δείξουν ότι δεν πρόκειται για κοιλιοκάκη, δεν αποκλείεται να υπάρχει μια μορφή ευαισθησίας στη γλουτένη η οποία σχετίζεται με διάφορες ενοχλήσεις, τις οποίες μέχρι τώρα θεωρείτε ανεξήγητες.
Ο πιο απλός τρόπος να διαπιστώσεις εάν έχεις ευαισθησία στη γλουτένη είναι να την αποκλείσεις εντελώς ή να την περιορίσεις από τη διατροφή σου, τουλάχιστον για δύο εβδομάδες. Στη συνέχεια, μπορείς να αρχίσεις να τρως ξανά τροφές που την περιέχουν.
Εάν διαπιστώσεις πως ένιωθες καλύτερα την περίοδο που δεν έτρωγες τροφές που περιέχουν γλουτένη και τα συμπτώματα άρχισαν να κάνουν ξανά την εμφάνισή τους αφού τα έβαλες ξανά στη διατροφή σου, τότε μάλλον έχεις πρόβλημα με τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη. Μερικές ενδείξεις ότι έχεις ευαισθησία στη γλουτένη είναι:
Έχεις ορμονικές διαταραχές
Προβλήματα που σχετίζονται με τη λειτουργία των ορμονών, όπως το προεμμηνορυσσιακό σύνδρομο ή το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών κάποιες φορές συνδέονται με ευαισθησία στη γλουτένη. Τα άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη αλλά καταναλώνουν προϊόντα που περιέχουν γλουτένη κινδυνεύουν και από υπογονιμότητα.
Έχεις απότομες εναλλαγές στη διάθεση
Μήπως αφού φας κάτι που περιέχει γλουτένη αρχίζεις να νιώθεις θλίψη ή εσωτερική ένταση; Οι αλλαγές στη διάθεση που συμβαίνουν συχνά και χωρίς προφανή λόγο, μπορεί να συνδέονται με δυσανεξία στη γλουτένη.
Έχεις πονοκεφάλους
Οι συχνοί πονοκέφαλοι και ιδιαίτερα οι ημικρανίες μπορεί να είναι αποτέλεσμα ευαισθησίας στη γλουτένη.
Δεν μπορείς να χωνέψεις τροφές που έχουν γλουτένη
Όσοι έχουν δυσανεξία στη γλουτένη δυσκολεύονται να χωνέψουν τα τρόφιμα που την περιέχουν και έχουν συχνά δυσκοιλιότητα, φουσκώματα, αέρια, διάρροια και πόνους στην κοιλιά.
Έχεις πρηξίματα
Συχνά βλέπεις τα δάχτυλα στα χέρια σου ή τα γόνατά σου να είναι «φουσκωμένα», ενώ μερικές φορές αισθάνεσαι τις αρθρώσεις σου να πονάνε. Και τα δύο είναι πιθανό να αποτελούν ένδειξη δυσανεξίας στη γλουτένη.
Έχεις χρόνια κόπωση
Εάν έχεις σύνδρομο χρόνιας κόπωσης και ο γιατρός σου έχει αποκλείσει κάθε πιθανή αιτία, μπορεί το πρόβλημα να συνδέεται με δυσανεξία στη γλουτένη.
Νιώθεις κόπωση αφού φας κάτι που περιέχει γλουτένη
Εάν όταν καταναλώνεις τροφές που περιέχουν γλουτένη διαπιστώνεις ότι έχεις δυσκολία να συγκεντρώσεις το μυαλό σου και αισθάνεσαι κουρασμένη, μπορεί να αποτελούν ενδείξεις δυσανεξίας.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr