Τι προκαλούν στο μεταβολισμό σου 5 μόλις μέρες με junk food

Όσο και αν προσπαθείς να τρως υγιεινά, υπάρχουν στιγμές της ζωής σου που θα καταλήξεις να τρως ένα μπέργκερ με πατάτες καθημερινά, επειδή βρίσκεσαι σε διακοπές ή θα παραγγέλνεις αρκετά έτοιμο φαγητό, σε μία δύσκολη και απαιτητική βδομάδα.

03.05.2015

Γράφει: Κατερίνα Πατούλια

εχεις διαβασει

Τι προκαλούν στο μεταβολισμό σου 5 μόλις μέρες με junk food

Μάθε λοιπόν ότι μία νέα έρευνα από το Πολυτεχνικό ινστιτούτο και πολιτειακό πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια αποκάλυψε ότι το να ακολουθείς μία διατροφή υψηλή σε λιπαρά για 5 μέρες μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που οι μυς του σώματός σου επεξεργάζονται τα θρεπτικά στοιχεία.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους, παχυσαρκία και διαβήτη, μαζί με άλλα, γενικότερα προβλήματα υγείας.

H έρευνα

Οι ερευνητές έδωσαν σε 12 νέους ανθρώπους τροφές με πολλά λιπαρά, δηλαδή με λουκάνικα, μπισκότα, μπέργκερ, πατάτες και άλλες τροφές γεμάτες βούτυρο, οι οποίες αποτελούνταν περίπου από 55% λιπαρά (τη στιγμή που μία κανονική διατροφή πρέπει να αποτελείται από 30% περίπου λιπαρά).

Μέτρησαν ακόμα τους σκελετικούς τους μυς στην αρχή της έρευνας, αφότου έκαναν αποτοξίνωση και έπειτα, μετά από 5 μέρες κατανάλωσης λιπαρών τροφών.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: «7 τροφές που προσθέτουν καλά λιπαρά στη σαλάτα»

Ανακάλυψαν ότι η συνολική θερμιδική πρόσληψη των ανδρών παρέμενε η ίδια και δεν είχαν πάρει κιλά. Αλλά η ικανότητα των μυών τους να οξειδώνουν τη γλυκόζη διαταράχτηκε.

Αυτό είναι αρκετά σημαντικό επειδή, όταν τρώμε, τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα μας αυξάνονται. Οι μυς μας είτε χρησιμοποιούν τη γλυκόζη ως ενέργεια είτε την αποθηκεύουν.

Αφού, λοιπόν, οι μυς είναι τόσο σημαντικοί για να μεταβολίζουν τη γλυκόζη, εάν ο κανονικός μεταβολισμός σου μεταβάλλεται από ένα μπέργκερ για παράδειγμα, αυτό μπορεί να επηρεάσει και το υπόλοιπο σώμα σου καθώς και τη συνολική υγεία σου.

Μην ξεχνάμε ότι αυτό συμβαίνει μόλις σε 5 ημέρες. Γεγονός πολύ σημαντικό αν σκεφτεί κανείς ότι συνήθως πιστεύουμε ότι μπορούμε να το ρίξουμε έξω για λίγες μέρες και να αναπληρώσουμε αργότερα.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Πόσες θερμίδες φορτώνεσαι με το γρήγορο φαγητό»

Φυσικά, είναι σημαντικό να λάβουμε υπ’ όψιν ότι η έρευνα ήταν αρκετά μικρή και είναι αβέβαιο το πώς αυτές οι προσωρινές αλλαγές μπορούν να επηρεάσουν το σώμα ενός ανθρώπου μακροπρόθεσμα. Οι ερευνητές επίσης δεν κατέγραψαν πόσο γρήγορα μπορούν να ανατραπούν αυτές οι αλλαγές, όταν κάποιος αρχίσει να τρώει και πάλι υγιεινά, ή αν γίνεται να ανατραπούν εντελώς.

Αυτά τα νέα μπορεί να μην σε σταματήσουν από το να τρως ανθυγιεινές τροφές όποτε το θελήσεις, αλλά μπορεί να σε κάνουν να σκέφτεσαι περισσότερο το γεγονός ότι απλώς επειδή δεν μπορείς να δεις στο σώμα σου τις αλλαγές από την κατανάλωσή τους, δε σημαίνει ότι δεν προκαλούν και ζημιά εσωτερικά.

Editor's Picks

Περισσότερα από Διατροφή και Αδυνάτισμα

Best of network

#shapegreece