Ποιο φυτικό ρόφημα είναι το καλύτερο; Τα χαρακτηριστικά και οι χρήσεις τους

Κάνουμε ένα crash test ανάμεσα στο γάλα αμυγδάλου, καρύδας, ρυζιού, κάνναβης, σόγιας.

27.03.2019

Γράφει: Βίκυ Πασχάλη

εχεις διαβασει

Ποιο φυτικό ρόφημα είναι το καλύτερο

Συνεργάστηκε η Δέσποινα Μαρσέλου, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος,
με ειδίκευση στα αυτοάνοσα νοσήματα (www.notanordinarymum.gr).

Μια τεράστια ποικιλία από μη γαλακτοκομικά προϊόντα –ψυγείου και μη– σε περιμένει στο σούπερ μάρκετ. Η διατροφολόγος μάς συστήνει τις επιλογές σε φυτικά ροφήματα.

Διάβασε επίσης: Η πανεύκολη vegan συνταγή για γάλα από κάσιους

Διάβασε επίσης: Πώς θα φτιάξεις vegan γάλα από αμύγδαλο; Δες τη συνταγή

Ποιο φυτικό ρόφημα είναι το καλύτερο; Τα χαρακτηριστικά και οι χρήσεις τους:

Γάλα Αμυγδάλου

Χαρακτηριστικά: Είναι χαμηλό σε θερμίδες και μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σε πολλές παρασκευές, αλλά δεν έχει πολλή πρωτεΐνη. (40 θερμίδες ανά φλιτζάνι άγλυκο, 2 γρ. πρωτεΐνη, 3 γρ. λιπαρά).

Χρήση: Σε smoothies και σχεδόν σε κάθε συνταγή ως αντικαταστάτη του γάλακτος.

Γάλα καρύδας

Χαρακτηριστικά: Αυτή η επιλογή είναι η πιο πυκνή και κρεμώδης εναλλακτική σε μη γαλακτοκομικό ρόφημα, αλλά και η πλουσιότερη σε κορεσμένα λιπαρά. (110 θερμίδες ανά φλιτζάνι άγλυκο, 3 γρ. φυτικές ίνες, 7 γρ. λιπαρά).

Χρήση: Σε πιάτα ινδικής και ταϊλανδέζικης κουζίνας και σαν κρέμα για τον καφέ.

Γάλα κάνναβης

Χαρακτηριστικά: Αν και περιέχει τα καλά Ω3 λιπαρά οξέα, έχει λίγο κοκκώδη υφή και αφήνει μια ελαφρώς πικρή γεύση. (80 θερμίδες ανά φλιτζάνι άγλυκο, 2 γρ. πρωτεΐνη, 8 γρ. λιπαρά).
Χρήση: Αλμυρά πιάτα που μπορούν να ενσωματώσουν την έντονη γεύση του.

Γάλα ρυζιού

Χαρακτηριστικά: Είναι μάλλον το πιο εύπεπτο και έχει γλυκιά γεύση. Δεν
ενδείκνυται σε μικρές ηλικίες ή σε περιπτώσεις με αυτοάνοσα νοσήματα, λόγω ποσότητας αρσενικού στο ρύζι. (110 θερμίδες ανά φλιτζάνι άγλυκο, 22 γρ. υδατάνθρακες, 2,5 γρ. λιπαρά).

Χρήση: Ταιριάζει σε γλυκές συνταγές. Το καλύτερο είναι να γίνεται εναλλαγή στα ροφήματα και να μην πίνεις το ίδιο καθημερινά.

Γάλα σόγιας

Χαρακτηριστικά: Η περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνη είναι παρόμοια με αυτήν του αγελαδινού γάλακτος. (80 θερμίδες ανά φλιτζάνι άγλυκο, 7 γρ. πρωτεΐνη, 4 γρ. λιπαρά)
Χρήση: Σε πόριτζ, δημητριακά και κέικ, αλλά και στον καφέ ή στο τσάι. Προτίμησε τη βιολογική εκδοχή.

Διάβασε επίσης: Vegan πλάνο διατροφής με 1.800 θερμίδες (έτσι είναι μια μέρα αυστηρής χορτοφαγίας)

Διάβασε επίσης: Να πώς θα κάνεις κάθε συνταγή vegan! (Ο απόλυτος vegan οδηγός)

Editor's Picks

Περισσότερα από Διατροφή και Αδυνάτισμα

#shapegreece