Πώς φτιάχνεται σωστά το τσάι; Οι πιο δημοφιλείς ποικιλίες τσαγιού και τα οφέλη τους

Η ιεροτελεστία προετοιμασίας του τσαγιού έχει από μόνη της τόσα οφέλη όσο και το ίδιο το τσάι.

Πώς φτιάχνεται σωστά το τσάι

Τη στιγμή που ρίχνεις βραστό νερό πάνω στα φύλλα ή στο φακελάκι για να φτιάξεις το τσάι σου όχι μόνο προσφέρεις στον οργανισμό σου θεραπευτικά έλαια και ισχυρά αντιοξειδωτικά, αλλά βυθίζεσαι και σε ένα μοναδικό ταξίδι στην ιστορία της ιατρικής. Το τσάι πρωτοκαλλιεργήθηκε στην Κίνα, γύρω στο 700 μ.Χ., ενώ από τον 9ο αιώνα οι Ιάπωνες χρησιμοποιούσαν το αφέψημα τσαγιού ως χαλαρωτικό, με τον βουδιστή μοναχό Takuan να γράφει πως η ιεροτελεστία του τσαγιού ήταν η ώρα που "όλοι ξεχνούσαμε τα εγκόσμια βάσανα και τις ανησυχίες".  Σήμερα το πίνουμε σε διάφορες στιγμές της πολυάσχολης ζωής μας, χάνουμε όμως έτσι ένα από τα πιο σημαντικά οφέλη του.

Πώς φτιάχνεται σωστά το τσάι;  Η ιεροτελεστία προετοιμασίας του τσαγιού έχει από μόνη της τόσα οφέλη όσο και το ίδιο το τσάι.

Οποιοδήποτε ζεστό ρόφημα θα χαλαρώσει το σώμα σου, όμως το τελετουργικό της ανάδευσης του τσαγιού, η αναμονή για να βγάλει τα αρώματα και τις ουσίες του και η προσμονή του διαλείμματος που θα κάνεις για να απολαύσεις 1 φλιτζάνι προσθέτει αυτό το κάτι παραπάνω. Όσοι ασχολούνται επαγγελματικά με το τσάι λένε πως, αν θέλεις να βιώσεις πραγματικά τα οφέλη του στο μέγιστο, θα πρέπει να ξεκινήσεις με ένα τελετουργικό "αργής" απόλαυσης που είναι τόσο τονωτικό για τη διάθεση όσο το ίδιο το ρόφημα. Ιδανικά, το τσάι σερβίρεται σε διάφανο φλιτζάνι που σου επιτρέπει να βλέπεις τις αλλαγές στο χρώμα του καθώς εκχυλίζονται τα αρώματα και τα συστατικά του. Τα φλαβονοειδή που περιέχει το τσάι αρχίζουν να απελευθερώνονται 2 λεπτά αφότου έρθουν σε επαφή με βραστό νερό. Εάν το αφήσεις για λιγότερο χρόνο, θα πάρεις και μικρότερη ποσότητα φλαβονοειδών. Ξεκίνησε εισπνέοντας το άρωμα, μετά πιες μια γουλιά – αλλά μην την καταπιείς αμέσως για να περάσουν τα αρώματα στη στοματική σου κοιλότητα. Για να καταταχθεί ένα ρόφημα στην κατηγορία του πραγματικού τσαγιού, θα πρέπει να προέρχεται από τα φύλλα του φυτού camellia sinensis, όπως συμβαίνει με το λευκό, το πράσινο και το μαύρο τσάι (το λευκό γίνεται από μη επεξεργασμένα τρυφερά φύλλα, το πράσινο από μη επεξεργασμένα πιο "ώριμα" φύλλα, ενώ το μαύρο από φύλλα που έχουν εκτεθεί στον αέρα και έχουν οξειδωθεί). Οτιδήποτε άλλο τεχνικά θεωρείται ρόφημα. Ποιο από όλα να προτιμήσεις για τη σημερινή σου ιεροτελεστία απόλαυσης; Εμείς επιλέξαμε τις πιο δημοφιλείς ποικιλίες συν μερικά ακόμη κλασικά θεραπευτικά ροφήματα. Η τελική επιλογή δική σου. Διάβασε επίσης: Τα 5 ροφήματα που σε κάνουν πιο έξυπνη

Οι πιο δημοφιλείς ποικιλίες τσαγιού και τα οφέλη τους

Μαύρο τσάι 

Η καθημερινή συνήθεια για καλύτερη υγεία Πρόκειται για την πιο γνωστή ποικιλία τσαγιού, αν και τα τελευταία χρόνια η παντοκρατορία του "απειλείται" από το πράσινο ξαδελφάκι του. Το μαύρο τσάι περιέχει διαφορετικά αντιοξειδωτικά από το πράσινο: έχει κάποιες πιο σύνθετες ποικιλίες, τις θειοφλαβίνες και τις θειορουβικίνες. Σύμφωνα με τις σχετικές έρευνες, όσοι πίνουν 3 φλιτζάνια μαύρο τσάι τη μέρα μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπαθειών κατά 11%. Ποσότητα ίση με μόλις 1 φλιτζάνι έχει τη δύναμη να μειώσει τα επίπεδα της ορμόνης του άγχους, της κορτιζόλης, κατά 30%. Υπάρχει μια συζήτηση για το αν το γάλα μειώνει την επίδραση αυτή ή όχι, αλλά μέχρι να υπάρξουν σαφή στοιχεία, μπορείς να το πίνεις όπως προτιμάς.

Rooibos

Το κόκκινο τσάι που πρέπει να δοκιμάσεις "Πιστεύω πως τα επόμενα χρόνια θα διαβάσουμε πολλές μελέτες στις οποίες θα αποδεικνύεται πόσο καλό είναι αυτό το είδος τσαγιού" προβλέπει ο δρ Kareemah Gamielden από το Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας της Νότιας Αφρικής. Φτιαγμένο από φύλλα νοτιοαφρικανικού θάμνου, το rooibos είναι ένα ελαφρύ τσάι, με γεύση που θυμίζει ξηρούς καρπούς και πλούσιο κόκκινο χρώμα. Παραδοσιακά χρησιμοποιείται ως θεραπεία για τα... πάντα. Σήμερα γίνονται εκτεταμένες έρευνες για το rooibos, που έχουν αφήσει υποσχέσεις για την καταπολέμηση καρκίνων του δέρματος, του ήπατος και του εντέρου. Σε άλλες μελέτες υποδεικνύεται πως συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς, του ανοσοποιητικού και δρα κατά των αλλεργιών. "Επίσης, δεν έχει οξαλικά οξέα –σημαντικό για άτομα που δεν μπορούν να πιουν τσάι επειδή κάνουν συχνά πέτρες στα νεφρά– και καφεΐνη, γι’ αυτό μπορεί να καταναλωθεί ακόμα και από παιδιά" λέει η ειδικός.

Ιβiσκος

Το τσάι-θεραπεία για την καρδιά Το ρόφημα των φαραώ, που εξακολουθεί να χρησιμοποιείται στις γαμήλιες προπόσεις στο Σουδάν και στην Αίγυπτο, προέρχεται από την εκχύλιση του κάλυκα του ιβίσκου. Έχει εκτυφλωτικό κόκκινο χρώμα και φρουτένια, ελαφρώς ξινή γεύση, που θα σε ευχαριστήσει αν βρίσκεις το πράσινο τσάι υπερβολικά πικρό, αλλά ψάχνεις κάτι για να ενισχύσεις την υγεία της καρδιάς σου. Σε δοκιμές της, η δρ Diane McKay από το Πανεπιστήμιο Ταφτς στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι άνθρωποι που έπιναν 3 φλιτζάνια αφεψήματος ιβίσκου για 6 εβδομάδες χαμήλωσαν τα επίπεδα της αρτηριακής τους πίεσης κατά περίπου 6%. "Μελέτες έχουν δείξει πως ο ιβίσκος έχει αγγειοχαλαρωτική επίδραση και είναι αναστολέας του ενζύμου ACE" αναφέρει η δρ McKay. Και οι δύο αυτές δράσεις διευρύνουν τις αρτηρίες, μειώνοντας τα επίπεδα της πίεσης. Ερευνητές από την Ταϊβάν έχουν επίσης βρει πως ο ιβίσκος θα μπορούσε να μειώνει τη χοληστερίνη κατά 4%. Πώς πίνεται: Ιδανικά, ο ιβίσκος πρέπει να μένει στο καυτό νερό για 4-6 λεπτά, γιατί μετά από αυτόν το χρόνο μπορεί να γίνει πολύ στυφός. Για ακόμη καλύτερη γεύση δοκίμασέ τον παγωμένο ή και με πάγο.

Πράσινο τσάι 

Το παρεξηγημένο Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το πράσινο τσάι έχει θετικές επιδράσεις στην υγεία, κυρίως της καρδιάς, ενώ το βασικό αντιοξειδωτικό του –που ονομάζεται ECGC– μπορεί να μειώσει τη συσσώρευση των εγκεφαλικών πλακών που σχετίζονται με τις νόσους του Αlzheimer και του Parkinson. Αυτά τα νέα ευρήματα προστίθενται σε προηγούμενες δοκιμές που έδειχναν αντικαρκινική δράση, διέγερση του ανοσοποιητικού, ακόμη και τη δυνατότητα καταπολέμησης τροφικής δηλητηρίασης. Πώς πίνεται: Άφησέ το σε βραστό νερό για 8 λεπτά ώστε να απελευθερώσει τις κατεχίνες. Για να εκμεταλλευτείς όμως στο έπακρο τις ιδιότητές του, έχουμε νέες πληροφορίες. Για μέγιστα αποτελέσματα, μην πίνεις το τσάι σκέτο – πρόσθεσε λεμόνι. "Οι κατεχίνες στο πράσινο τσάι δεν απορροφώνται τόσο καλά από τον οργανισμό μας" εξηγεί η ειδικός.  "Περίπου το 80% από αυτές καταστρέφονται από τη χαμηλή οξύτητα των εντέρων".  Η προσθήκη λεμονιού αυξάνει την οξύτητα και ενισχύει κατά πέντε φορές την απορρόφηση των κατεχινών. Επίσης, πειραματίσου με διαφορετικές ποικιλίες. Ειδικοί στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο έχουν βρει πως το matcha, μια μορφή πράσινου τσαγιού σε σκόνη, είναι τρεις φορές πιο ισχυρό από το συνηθισμένο πράσινο. Μέσα σε 4 λεπτά αφότου πιεις 1 φλιτζάνι πράσινο τσάι τα τοιχώματα των αρτηριών διατείνονται έως και 4%, συμβάλλοντας στην καλή υγεία της καρδιάς.

Mέντα

Η υποτιμημένη Η μέντα είναι το ανερχόμενο αστέρι της ευεξίας, όπως προκύπτει από έρευνες. Όταν μετρήθηκαν τα αντιοξειδωτικά της συστατικά, βρέθηκε πως έχει τον υψηλότερο αριθμό από κάθε άλλο θεραπευτικό βότανο. Ερευνητές στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Wroclaw της Πολωνίας έχουν βρει πως 1 φακελάκι αφέψημα μέντας προσφέρει 182 mg πολύτιμες για την καρδιά πολυφαινόλες. Είναι, επίσης, πηγή βήτα-καροτενίου, ασβεστίου και μαγνησίου. Το αφέψημα μέντας είναι γνωστό αντισπαμωδικό, που ανακουφίζει από προβλήματα του πεπτικού. Σε σχετική μελέτη που έγινε στη Γαλλία φάνηκε ότι γυναίκες που έπιναν τακτικά αφέψημα μέντας εντάσσονταν στην ομάδα με το χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Πώς πίνεται: Για ιδανικό αποτέλεσμα άφησε τα φύλλα μέντας για 10 λεπτά στο βραστό νερό. Για να μην εξατμιστούν τα έλαια των φύλλων, κράτησε σκεπασμένη την τσαγιέρα.

Λευκό τσάι

Χωρίς απολύτως καμία επεξεργασία, θεωρείται πως περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά από το πράσινο και έχει πιο ήπια, γλυκύτερη γεύση. Διαθέτει πολλά από τα υγιεινά οφέλη του πράσινου, όμως συμβάλλει ακόμα περισσότερο να αδρανοποιηθούν οι ιοί.

Χαμομήλι

Το ξέρουμε ως χαλαρωτικό ρόφημα. Σε μελέτη από το Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου βρέθηκε πως το αφέψημα χαμομηλιού ανεβάζει τα επίπεδα ενός αντισπασμωδικού χημικού, της γλυκίνης, που μειώνει τις μυϊκές κράμπες. Αυτό σημαίνει πως είναι μια πιθανή θεραπεία για τις κράμπες της περιόδου.

Αφέψημα τζίντζερ

Στην αγιουρβέδα είναι γνωστό ως το παγκόσμιο φάρμακο. Το τζίντζερ ηρεμεί το αναστατωμένο στομάχι, διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος και καθαρίζει το μυαλό. Για να το φτιάξεις, ψιλόκοψε 2 εκ. φρέσκια ρίζα και βάλ’ τη σε 1 φλιτζάνι βραστό νερό.

Τσάι oolong

Έχει πολλά από τα οφέλη του πράσινου και του μαύρου τσαγιού, ειδικοί όμως από το Πανεπιστήμιο Shiga της Ιαπωνίας έχουν βρει πως κάνει ιδιαίτερα καλό στην ανακούφιση του εκζέματος. Άνθρωποι που έπιναν 3 φλιτζάνια τη μέρα είχαν κατά 54% λιγότερα συμπτώματα.

Yerba mate

Είναι παραδοσιακό αφέψημα της Νότιας Αμερικής, ένα πικρούτσικο μείγμα από φύλλα και κλαδάκια. Υπόσχεται καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού και μειωμένες βλάβες του DNA. Διάβασε επίσης: Γλυκά αφεψήματα με τσάι και μέντα, ό,τι πρέπει για το χειμώνα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i