Πώς να φάω το σέλερι; 3 διαφορετικοί τρόποι να καταναλώσεις αυτό το ευεργετικό λαχανικό

Tο τραγανό αυτό λαχανικό έχει πολλές ακόμα δυνατότητες που αξίζει να ανακαλύψεις.

19.06.2019

Γράφει: Ελένη Δασκαλάκη

εχεις διαβασει

Πώς να φάω το σέλερι

Έχεις συνηθίσει να απολαμβάνεις το σέλερι στις σούπες και ίσως ψιλοκομμένο μέσα σε μια γκουρμέ τονοσαλάτα. Ωστόσο, το τραγανό αυτό λαχανικό έχει πολλές ακόμα δυνατότητες που αξίζει να ανακαλύψεις: πέρα από τη γεύση, είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και Κ καθώς και φολικό οξύ και ενισχύει την υγεία των οστών και το εγκεφάλου. Πώς να φάω το σέλερι;  Θέλεις να το δοκιμάσεις με νέους τρόπους;

Δες επίσης: Σέλερι, το superfood που μπαίνει σε όλα τα πιάτα σου (κι όχι άδικα)

Πώς να φάω το σέλερι; 3 διαφορετικοί τρόποι να καταναλώσεις αυτό το ευεργετικό λαχανικό:

Ψητό για παραλλαγή της σαλάτας του Καίσαρα

Βγάλε τους εξωτερικούς βλαστούς από 4 καρδιές σέλερι. Περίχυσε τις τρυφερές καρδιές με ελαιόλαδο και ψήσ’ τες σε πολύ ζεστή ψησταριά ή σε τηγανοψηστιέρα. Στο μούλτι πρόσθεσε 1 κρόκο αβγού, 1 ψιλοκομμένο μίσχο σέλερι, 1 λιωμένη σκελίδα σκόρδο, 1/4 φλ. τριμμένη παρμεζάνα, 2 κ.σ. χυμό λεμονιού και 1 αντζούγια. Χτύπησε το μείγμα προσθέτοντας σταδιακά 2 φλ. ελαιόλαδο και στη συνέχεια αλάτι και πιπέρι. Περίχυσε ένα μέρος από το μείγμα πάνω από τις ψητές καρδιές σέλερι (το υπόλοιπο φύλαξέ το στο ψυγείο) και γάρνιρε με ξύσματα παρμεζάνας και φύλλα σέλερι.

Todd Pulsinelli, executive chef στο εστιατόριο August στη Νέα Ορλεάνη

Πρόσθεσέ το σε μια πικάντικη salsa verde

Ψήσε περίπου 500 γρ. κλωνάρια σέλερι (κομμένα σε κομμάτια 2 εκ.) και 1 μέτρια καυτερή πιπεριά (χωρίς τα σπόρια και κομμένη) στους 200°C μέχρι να καψαλιστούν. Στο μούλτι χτύπησε 1/3 φλ. κομμένα κρεμμύδια, 1/4 ματσάκι φρέσκο κόλιαντρο, 60 ml χυμό λάιμ και 1/2 κ.γ. αλάτι και χτύπησέ τα για μερικά δευτερόλεπτα. Πρόσθεσε το σέλερι και την πιπεριά και συνέχισε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Καρύκεψε με αλατοπίπερο και σέρβιρε με τσιπς τορτίγιας ή τάκος.

Brandon Thordarson, executive chef στο Moxie’s Grill & Bar στο Ντάλας

Στον αποχυμωτή για μια γευστική γρανίτα

Πέρνα δύο κεφαλές σέλερι από τον αποχυμωτή. Πάγωσε το χυμό για 30 λεπτά. Σε ένα μικρό σκεύος βάλε να βράσουν 120 γρ. ζάχαρη, 30 ml χυμός λάιμ, 60 ml νερό και 2 κλαδάκια δυόσμος μέχρι να μειωθεί το σιρόπι περίπου κατά το ένα τρίτο. Στράγγιξε και άφησέ το
να κρυώσει. Βάλε ένα ανοξείδωτο μπολ πάνω από παγάκια και ανακάτεψε δυνατά ένα μέρος σιρόπι και τρία μέρη παγωμένο χυμό σέλερι. Μετάφερε το μείγμα σε ένα ρηχό πλαστικό δοχείο και κατάψυξέ το για περίπου 4 ώρες, σπάζοντας με ένα πιρούνι τους κρυστάλλους κάθε περίπου 20 λεπτά. Σέρβιρε τη γρανίτα με σταγόνες ελαιόλαδο και
νιφάδες θαλασσινού αλατιού.

Michael Vignola, chef και συνιδιοκτήτης στο εστιατόριο Life στη Νέα Υόρκη

Diet tip: Ένα φλιτζάνι κομμένο σέλερι έχει μόνο 16 θερμίδες και μπορείς να το χρησιμοποιήσεις αντί για κριτσίνια για να συνοδεύσεις το χούμους ή το γιαούρτι σου.

Δες επίσης: Αν δεν έχεις φάει ακόμα σελινόριζα, κοίτα τι χάνεις! (και να πώς θα την φτιάξεις σε συνταγές πανεύκολα!)

Editor's Picks

Περισσότερα από Διατροφή και Αδυνάτισμα

Best of network

#shapegreece