World Vegan Day: Τα υπέρ και τα κατά της vegan διατροφής και 4 βασικοί τύποι χορτοφάγων

Aν σκέφτεσαι να γίνεις vegan, δες εδώ τα υπέρ και τα κατά μίας τέτοιας διατροφής, με αφορμή τη σημερινή ημέρα.

κατά της vegan διατροφής iStock

Από τη Βέρα Ζαχαρού, διαιτολόγο-διατροφολόγο, health coach.

To 1994, αμέσως μετά το Halloween, η Louise Wallis τραγουδίστρια, συγγραφέας και ιδρυτής της Κοινωνίας των Αυστηρά Χορτοφάγων, αποφασίζει να ορίσει την 1η Νοεμβρίου ως την επίσημη Ημέρα Αυστηράς Χορτοφαγίας ή αλλιώς World Vegan Day.

Από τότε, η 1η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Αυστηρής Χορτοφαγίας (World Vegan Day) με στόχο την πληρέστερη ενημέρωση σχετικά με τα οφέλη της αποχής από την κατανάλωση ζωικών προϊόντων. Ταυτόχρονα, τα άτομα που επιθυμούν να μυηθούν στη χορτοφαγία, λαμβάνουν την υποστήριξη που χρειάζονται. Στην εποχή μας, τουλάχιστον 2 δεκαετίες μετά την ίδρυση της ημέρας αυτής, οι vegans είναι πολλές παραπάνω χιλιάδες και στη χώρα μας, ενώ οι επιλογές τόσο στο μάρκετ όσο και στα εστιατόρια για τους vegans είναι πολλές περισσότερες.

Ο βιγκανισμός αποτελεί πια τόσο πρακτική διατροφής όσο και στάση ζωής (φιλοσοφία) με την έννοια πως οι βίγκανς όχι μόνο δεν καταναλώνουν τροφές ζωικής προέλευσης αλλά αντιμάχονται την βιομηχανία και τις πρακτικές που εκμεταλλεύονται τα ζώα γενικά.

H vegan τάση στη διατροφή κατακτά όλο και μεγαλύτερο έδαφος, παρά την πεποίθηση πολλών κρεατοφάγων ότι αυτό το μοτίβο διατροφής δεν είναι ορθό. Αυτή τη στιγμή περίπου 75 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως είναι vegans.

Τα υπέρ και τα κατά

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται προς τη χορτοφαγία για διάφορους λόγους. Άλλοι για λόγους υγείας και άλλοι για ιδεολογικούς, όπως η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ζώων.

Ποια είναι τα υπέρ μιας χορτοφαγικής διατροφής;

▶ Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, βιταμίνες Ε και C, κάλιο, μαγνήσιο καθώς και σε λιπαρά οξέα (ακόρεστα).

▶ Η απουσία κρέατος συμβάλλει στη μείωση της χοληστερίνης, ενώ ελαχιστοποιείται και ο κίνδυνος σχηματισμού πέτρας στα νεφρά λόγω μειωμένης έκκρισης οξαλικών και ουρικού οξέος.

▶ Επιπλέον, τα άτομα που ακολουθούν μια χορτοφαγική διατροφή τείνουν να έχουν μικρότερο δείκτη μάζας σώματος (BMI), καθώς η διατροφή τους είναι χαμηλής ενεργειακής πυκνότητας και υψηλή σε σύνθετους υδατάνθρακες και νερό.

Υπάρχουν κίνδυνοι; Μια χορτοφαγική διατροφή μπορεί να αποδειχθεί βλαβερή για τον οργανισμό αν δεν είναι κατάλληλα σχεδιασμένη. Ο λόγος; Η παντελής έλλειψη των ζωικών προϊόντων από τη διατροφή αυξάνει τον κίνδυνο για ορισμένες διατροφικές ελλείψεις. Κάποια πιθανά διατροφικά χαρακτηριστικά των vegans:

▶ Παρουσιάζουν έλλειψη βιταμινών, όπως, για παράδειγμα, βιταμίνη D, η οποία είναι απαραίτητη για τα οστά, και Β12, η οποία είναι σημαντική για τη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συ- στήματος.

▶ Συνήθως δεν καλύπτουν τις ανάγκες τους σε πρωτεΐνες και σίδηρο. Ο φυτικός σίδηρος δεν απορροφάται τόσο εύκολα σε σχέση με τον αιμικό. Η μειωμένη πρόσληψη σιδήρου είναι πιθανό να οδηγήσει σε σιδηροπενική αναιμία. Για το λόγο αυτόν οι vegans χρειάζεται να κάνουν συνδυασμό του φυτικού σιδήρου με βιταμίνη C, που προάγει την απορρόφηση σιδήρου.

Οι 4 βασικοί τύποι χορτοφάγων

‣ Οι λακτο-ωο-φάγοι (lacto-ovo-vegeterians), οι οποίοι καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα και αβγά, αλλά όχι κρέας, πουλερικά και θαλασσινά.

‣ Οι λακτο-χορτοφάγοι (lactovegeterians), οι οποίοι καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά καθόλου αβγά, κρέας, πουλερικά και θαλασσινά.

‣ Οι ωο-χορτοφάγοι (ovo-vegeterians), οι οποίοι καταναλώνουν αβγά, αλλά όχι γαλακτοκομικά προϊόντα, κρέας, πουλερικά και θαλασσινά.

‣ Οι αυστηροί χορτοφάγοι (vegans), οι οποίοι δεν καταναλώνουν καθόλου ζωικά προϊόντα ούτε γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ μερικοί αποφεύγουν και το μέλι.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i