Vegan εναλλακτικά κρέατος: Οι φυτικές τροφές που μπορούν να αντικαταστήσουν το κρέας

Μια καλά οργανωμένη vegan διατροφή δε στερείται σε τίποτα σε σχέση με την παμφαγία.

20.11.2020

εχεις διαβασει

Vegan εναλλακτικά κρέατος

Από τη Δήμητρα Κυριακοπούλου, Διαιτολόγο – Διατροφολόγο (dkdiet.gr)

Μια χορτοφαγική διατροφή είναι πλούσια σε ποικιλία και περιλαμβάνει όλα τα είδη φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών, σπόρων, αμυλούχων τροφών και οσπρίων, όλα αυτά μπορούν να παρασκευαστούν σε ατελείωτους συνδυασμούς που θα διασφαλίσουν ότι δεν θα βαρεθείς ποτέ. Τι γίνεται όμως με τα συστατικά;

Είναι επαρκής σε θρεπτικά στοιχεία μία vegan διατροφή;

Υπάρχουν αμφιβολίες με το αν τα άτομα που ακολουθούν φυτοφαγική διατροφή λαμβάνουν επαρκή ποσότητα θρεπτικών συστατικών, όπως σε πρωτεΐνες, ασβέστιο, ω-3 λιπαρά οξέα, σίδηρο, βιταμίνη Β12, βιταμίνη D και ψευδάργυρος.

Πιο αναλυτικά, οι πρωτεΐνες συμμετέχουν σε όλες τις βιοχημικές αντιδράσεις , πέψης – απορρόφησης θρεπτικών συστατικών και αποτελούν βασικό και δομικό συστατικό των μυών.
Οι πρωτεΐνες είναι μόρια που αποτελούνται από αμινοξέα.

Μέσα από τη διατροφή μας προσλαμβάνουμε καθημερινά πλήθος αμινοξέων, ορισμένα μπορούμε να τα συνθέσουμε ενώ είναι κάποια που δεν έχει τη δυνατότητα ο οργανισμός να τα συνθέσει.

· Τα ζωικά προϊόντα περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα γι’ αυτό και έχουμε συνδέσει στο μυαλό μας την πρωτεΐνη με ζωικής προέλευσης τρόφιμα.

· Οι φυτικές τροφές περιέχουν πρωτεΐνες χαμηλής βιολογικής αξίας σε σχέση με το κρέας που περιέχει υψηλής βιολογικής αξίας. Αλλά πραγματοποιώντας ένα σωστό συνδυασμό δηλαδή ενός τροφίμου που υστερεί σε συγκεκριμένα αμινοξέα συνδυαστεί με κάποιο άλλο που τα περιέχει, τότε μπορούν να αλληλοσυμπληρωθούν και να δημιουργήσουν ένα πλήρες θρεπτικό αποτέλεσμα.

Vegan εναλλακτικά κρέατος | Σημαντικές πηγές φυτικής πρωτεΐνης που μπορούν να αντικαταστήσουν το κρέας: 

1.Σόγια

Vegan εναλλακτικά κρέατος: Οι φυτικές τροφές που μπορούν να αντικαταστήσουν το κρέας

 

Είναι το μοναδικό φυτικό τρόφιμο που περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα.

2.Τόφου (tofu)

Πώς να φτιάξω σπιτικό τόφου

Eίναι τυρί και παρασκευάζεται από γάλα σόγιας, με περιεχόμενο υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, πλούσιο σε ω-3 λιπαρά οξέα, μαγνήσιο, σίδηρο. Τα 100γρ τόφου περιέχουν ~18γρ πρωτεΐνη.

Δες εδώ πώς μπορείς να φτιάξεις μόνη σου τόφου

3.Τέμπε (tempeh)

Vegan εναλλακτικά κρέατος

Είναι προϊόν ζύμωσης φασολιών σόγιας και είναι υψηλό σε φυτικές ίνες.

4.Φασόλια ενταμάμε (edamame)

Φυτικές πηγές πρωτεΐνης

Mπορούν να καταναλωθούν σκέτα ή ανάμεικτα στην σαλάτα. Είναι καλή πηγή σιδήρου, ασβεστίου και βιταμίνης Κ. Τα100γρ περιέχουν ~11γρ πρωτεΐνης.

5.Λαχανικά

Είναι υγιεινά τα κατεψυγμένα λαχανικά

Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, πρωτεΐνες, φυτοοιστρογόνα (μπρόκολο, κουνουπίδι, σπανάκι), αντιοξειδωτικές ουσίες (καροτονοειδή, φλαβονοειδή, λυκοπένιο), φυτοχημικές ενώσεις (κουρκουμίνη, κ.α.).

Μερικά από τα λαχανικά με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες είναι το σπαράγγι, το μπρόκολο, το σπανάκι, τα λαχανάκια Βρυξελλών και τα μανιτάρια είναι και αυτά εξαιρετική πηγή φυτικών πρωτεϊνών.

*Στην κατηγορία αυτή υπάγονται τα λαχανικά της θάλασσας ή βρώσιμα φύκια. Είναι πολύ πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία, αποτελούν εξαιρετική πηγή σιδήρου, ασβεστίου, μαγνησίου, καλίου και φωσφόρου. Περιέχουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και φυτικές ίνες. Υπάρχουν περίπου 30 γνωστά φύκια κατάλληλα για βρώση και χωρίζονται σε καφέ, κόκκινα και πράσινα.

Μερικά από τα βρώσιμα φύκια είναι: Τα kelp (όπως τα kombu , το wakame, arame και dulse) είναι πλούσια σε ιώδιο. Το nori, χρησιμοποιείται στο sushi, και είναι φτωχό σε ιώδιο αλλά πλούσιο σε ωμέγα -3 λιπαρά οξέα και βιταμίνη Β12.

Tip: Επίλεξε για σαλάτα μπρόκολο και συνόδευσε με τυρί τόφου και κινόα ώστε να προσλάβεις στο μέγιστο τα θρεπτικά συστατικά (όπως ασβέστιο, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, κ.α.).

6.Όσπρια

Νηστίσιμη σαλάτα με φακές και κινόα

Υπάρχουν τα γνωστά όσπρια (κόκκινες & καφές φακές, κ.α.) , τα προϊόντα οσπρίων και άλλες μορφές αυτών (όπως τα φύτρα) Αυτά περιέχουν υψηλή φυτική πρωτεΐνη που κυμαίνεται στο 20-25%.

Για να εκμεταλλευτούμε τη διατροφική τους αξία, καλό είναι να δημιουργούμε σωστούς διατροφικούς συνδυασμούς, όπως να τα συνοδεύουμε με αμυλούχα τροφή (π.χ. ρύζι, κινόα, κ.α.) για να αλληλοσυμπληρωθούν και να μας δώσουν το μέγιστο των θρεπτικών τους συστατικών.

Tip: Για καλύτερη απορρόφηση των συστατικών και περισσότερη πρωτεΐνη, φτιάξε φακόρυζο και συνδύασε το γεύμα με λαχανικά.

7.Διατροφική μαγιά σε ανενεργή μορφή

Πώς να φάω τη διατροφική μαγιά

Είναι μια πλήρης πρωτεΐνη, πλούσια πηγή βιταμινών Β12. Έχει προβιοτική δράση, και είναι ωφέλιμη για τη γαστρεντερική χλωρίδα. Η κυριότερη διαφορά της από την μαγιά που χρησιμοποιείται στην μπύρα και το ψωμί, είναι πως πρόκειται για απενεργοποιημένη, και όχι ενεργή μαγιά.

Tip: Επίλεξε να προσθέσεις διατροφική μαγιά σε κάποια σαλάτα της ημέρας.

Πώς να φάω τη διατροφική μαγιά; 5 τρόποι να χρησιμοποιήσεις το «τυρί» των vegan

8.Ξηροί καρποί

Vegan εναλλακτικά κρέατος: Οι φυτικές τροφές που μπορούν να αντικαταστήσουν το κρέας

Όλοι οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε μέταλλα (Fe, Ca, Mg), περιέχουν πολύτιμα λιπαρά οξέα (όπως ω-3) και φυτικές πρωτεΐνες. Ορισμένοι ξηροί καρποί και σπόρια είναι πλούσια σε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά.

Πιο συγκεκριμένα, τα αμύγδαλα και το σουσάμι είναι πλούσια σε ασβέστιο, ο λιναρόσπορος περιέχει μαγνήσιο, οι ηλιόσποροι βιταμίνη Ε και τα καρύδια έχουν υψηλό περιεχόμενο σε λιπαρά οξέα.

[related id="761762"]

Περισσότερα από Διατροφή και Αδυνάτισμα

Best of network

#shapegreece