Χοιρινό ψαρονέφρι με παντζάρια μαριναρισμένο σε δεντρολίβανο και γκρέιπφρουτ

H μαρινάδα είναι ο πιο γρήγορος τρόπος για να προσθέσεις βάθος σε μια γεύση.

22.03.2019

Γράφει: Κωνσταντίνα Μερκούρη

εχεις διαβασει

Χοιρινό ψαρονέφρι με παντζάρια

H μαρινάδα είναι ο πιο γρήγορος τρόπος για να προσθέσεις βάθος σε μια γεύση. Ξεκίνα με ελαιόλαδο και συνέχισε με κάτι όξινο, όπως ξίδι ή χυμός λεμονιού, που μαλακώνει το κρέας, κρεμμύδια για πλούσια γεύση, βότανα ή μυρωδικά για πολυπλοκότητα και τέλος ένα γλυκαντικό, όπως μέλι, για να καραμελώσει.

Διάβασε επίσης: Σιγοψημένο αρνάκι με τζίντζερ και τσάτνι μέντας

Μερίδες: 4, Χρόνος προετοιμασίας: 35 λεπτά (συν μαρινάρισμα)

Χοιρινό ψαρονέφρι με παντζάρια – Υλικά:

  • 1 κόκκινο γκρέιπφρουτ
  • 2 κ.σ. μουστάρδα Dijon
  • 2 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 3 κ.σ. μέλι
  • 4 σκελίδες σκόρδο θρυμματισμένες και ξεφλουδισμένες
  • 3 κλαδάκια δεντρολίβανο
  • 450 γρ. παντζάρια καθαρισμένα και κομμένα
  • 1 ολόκληρο ψαρονέφρι (περίπου 550 γρ.) καθαρισμένο
  • Αλάτι και μαύρο πιπέρι
  • Μαϊντανός για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση

  1. Με έναν αποφλοιωτή λαχανικών κόψε 4 λωρίδες από τη φλούδα του γκρέιπφρουτ. Στύψε 3/4 του φλιτζανιού χυμό σε ένα μικρό μπολ.
  2. Ανακάτεψε μέσα τη μουστάρδα, το λάδι και 2 κ.σ. μέλι και στη συνέχεια πρόσθεσε το σκόρδο, το δεντρολίβανο και τις φλούδες του γκρέιπφρουτ.
  3. Μοίρασε το μείγμα σε δύο μεγάλες πλαστικές σακούλες που κλείνουν αεροστεγώς. Βάλε τα παντζάρια στη μία και το χοιρινό στην άλλη. Κλείσ’ τες και άφησέ τες στο ψυγείο για 2 με 8 ώρες.
  4. Προθέρμανε το φούρνο στους 230°C. Κάλυψε μια λαμαρίνα φούρνου με αλουμινόχαρτο.
  5. Βάλε το χοιρινό στη λαμαρίνα, σκούπισε την πολλή μαρινάδα και μετά άπλωσε την υπόλοιπη 1 κ.σ. μέλι πάνω από το χοιρινό. Βγάλε τα παντζάρια από τη μαρινάδα και άπλωσέ τα γύρω από το χοιρινό. Καρύκεψέ τα όλα με αλάτι και πιπέρι.
  6. Ψήσε το κρέας για περίπου 20 λεπτά. Εάν έχεις θερμόμετρο, όταν το βάλεις μέσα στο κρέας, θα πρέπει να δείχνει 62°C. Μετάφερε το χοιρινό σε ένα ξύλο κοπής και άφησέ το να ξεκουραστεί. Στο μεταξύ, ανακάτεψε τα παντζάρια και βάλ’ τα ξανά στο φούρνο. Ψήσε μέχρι να μαλακώσουν, για 7 λεπτά ακόμη.
  7. Όσο θα ψήνεται το φαγητό, μετάφερε τη μαρινάδα σε ένα μικρό κατσαρολάκι. Πέταξε τα στερεά και άφησε το υγρό να πάρει βράση. Χαμήλωσε τη θερμοκρασία και συνέχισε το βρασμό μέχρι να συμπυκνωθεί σε ένα σιροπιαστό γλάσο, περίπου για 8 λεπτά. Διατήρησε το γλάσο ζεστό.
  8. Κόψε το χοιρινό σε φέτες και αράδιασέ το σε μια πιατέλα μαζί με τα παντζάρια και τη σάλτσα.Γάρνιρε με το μαϊντανό και σέρβιρε.

Διάβασε επίσης: Σαλάτα με καστανό ρύζι, παντζάρια και βινεγκρέτ με κατσικίσιο τυρί και άνηθο

Τip: Εάν θέλεις το χοιρινό να αποκτήσει μια σκούρα τραγανή κρούστα, θωράκισέ το πρώτα σε δυνατό φούρνο.

Editor's Picks:

Περισσότερα από Διατροφή και Αδυνάτισμα

#shapegreece