Τάρτα με ροδάκινα & βατόμουρα - μόνο 332 θερμίδες

Το τυρί κρέμα με χαμηλά λιπαρά και το φυτικό λάδι αντικαθιστούν ένα μέρος του βουτύρου της αρχικής συνταγής, αφαιρώντας από το πιάτο αυτό αρκετές θερμίδες.

Ένα κομμάτι έχει μόνο 332 θερμίδες και 15 γραμμάρια λίπους, ενώ άλλες τάρτες φρούτων έχουν 500 θερμίδες και τα διπλάσια λιπαρά.

 

Μερίδες: 10

Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά (συν 45 λεπτά που χρειάζονται για να κρυώσει η ζύμη)

Χρόνος μαγειρέματος: 60 λεπτά

 

Υλικά

για τη βάση της τάρτας

1 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1/2 φλιτζ. μαλακό αλεύρι από σιτάρι ολικής αλέσεως

4 κ.γ. βούτυρο αλατισμένο και κρύο

85 γραμμ. τυρί κρέμα με χαμηλά λιπαρά

2 κ.γ. ηλιέλαιο

3 1/2 κ.γ. χυμός πορτοκαλιού

 

για τη γέμιση και την επικάλυψη

900 γραμμ. ώριμα ροδάκινα (περίπου 6), χωρίς τη φλούδα και τον πυρήνα, κομμένα σε λεπτές φέτες

1 φλιτζ. βατόμουρα (κατεψυγμένα ή σε κονσέρβα)

1 κ.γ. χυμός λεμονιού φρεσκοστυμμένος

1/3 φλιτζ. ακατέργαστη ζάχαρη

1 1/2 κ.γ. κορνφλάουρ

1 κ.γ. κανέλα τριμμένη

1/2 φλιτζ. μαλακό αλεύρι από σιτάρι ολικής αλέσεως

1/3 φλιτζ. νιφάδες βρόμης (όχι αποφλοιωμένες)

1/4 φλιτζ. ξανθή ζάχαρη

2 κ.γ. κρύο αλατισμένο βούτυρο, σε κομμάτια

3 κ.γ. συμπυκνωμένος χυμός πορτοκαλιού, παγωμένος

1/4 φλιτζ. καρύδια κομμένα σε χοντρά κομμάτια

 

Εκτέλεση

Για να φτιάξεις τη βάση της τάρτας, χτύπησε μαζί τα δύο είδη αλευριού σε ένα μπολ. Ρίξε σε κομμάτια το βούτυρο και το τυρί κρέμα (χρησιμοποίησε τα δάχτυλά σου, ή έναν αναδευτήρα, ή ένα πιρούνι) και ανακάτεψε μέχρι το μείγμα να γίνει τριφτό. Ρίξε μέσα, ανακατεύοντας ταυτόχρονα, το ηλιέλαιο και μετά το χυμό πορτοκαλιού και συνέχισε μέχρι το μείγμα να γίνει μια σφιχτή ζύμη.


Βάλ' τη σε μπολ, ζύμωσε μερικές φορές και άπλωσέ την πιέζοντας πάνω σε έναν επίπεδο δίσκο. Τύλιξέ τη σε λαδόχαρτο και διατήρησέ τη στο ψυγείο για 30 λεπτά ή όλη τη νύχτα. Τοποθέτησε την κρύα ζύμη ανάμεσα σε δύο μεγάλα κομμάτια λαδόχαρτο και άνοιξέ τη σε έναν κύκλο διαμέτρου 30 εκατοστών (αν τη διατήρησες στο ψυγείο όλη νύχτα, άφησε τη 10 λεπτά να μαλακώσει σε θερμοκρασία δωματίου πριν την ανοίξεις). Βγάλε το πάνω φύλλο λαδόχαρτου και βάλε τη ζύμη, με την πλευρά που έχει το λαδόχαρτο από πάνω, σε μια βαθιά φόρμα για τάρτες διαμέτρου 23 εκατοστών.


Πίεσε απαλά τη ζύμη στον πάτο και στα πλάγια της φόρμας. Βγάλε το χαρτί και δίπλωσε τις άκρες της ζύμης για να δημιουργηθεί ένα χείλος. Τρύπησε τη ζύμη σε διάφορα μέρη με ένα πιρούνι και βάλ' τη στο ψυγείο για 15 λεπτά. Προθέρμανε το φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου. Ψήσε τη βάση της τάρτας για 15 λεπτά και άφησέ τη να κρυώσει.



Για να φτιάξεις τη γέμιση, βάλε τα ροδάκινα και τα βατόμουρα σε μπολ. Ρίξε σιγά σιγά, ανακατεύοντας, το χυμό λεμονιού. Ανακάτεψε επίσης την ακατέργαστη ζάχαρη, το κορνφλάουρ και το 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε ένα άλλο μπολ. Ρίξε από πάνω το μείγμα των ροδάκινων και των βατόμουρων και ανακάτεψε. Άπλωσε το μείγμα πάνω από τη βάση της τάρτας που έχει κρυώσει. Ψέκασε το χείλος που έχει σχηματίσει η ψημένη ζύμη με σπρέι μαγειρικής και ψήσε την τάρτα ξεσκέπαστη για 25 λεπτά.


Ενώ ψήνεται η τάρτα, φτιάξε την επίστρωση ανακατεύοντας το αλεύρι ζαχαροπλαστικής από σιτάρι ολικής αλέσεως με τις νιφάδες βρόμης, την ελαφριά ξανθή ζάχαρη και το 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα που έχει μείνει σε ένα μεσαίο μπολ. Χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά σου (ή ένα πιρούνι), πρόσθεσε σε κομμάτια το βούτυρο και ανακάτεψε, μέχρι να κατανεμηθεί ομοιόμορφα.


Ενώ συνεχίζεις να ανακατεύεις, ρίξε το συμπύκνωμα χυμού πορτοκαλιού και τα καρύδια. Αφού η τάρτα ψηθεί για 25 λεπτά, βγάλ' την από το φούρνο και επάλειψε την επίστρωση πάνω από τα φρούτα. Ψήσε για ακόμη 20 λεπτά ή μέχρι οι χυμοί να αφρίσουν και να γίνουν πηχτοί στις άκρες. Άφησέ τη να κρυώσει για 1 ώρα πριν την κόψεις σε κομμάτια.

 

Διατροφική ανάλυση ανά μερίδα (1 κομμάτι): 332 θερμίδες, 15 γραμμ. λίπη (38% των θερμίδων), 5 γραμμ. κεκορεσμένα λίπη, 47 γραμμ. υδατάνθρακες, 6 γραμμ. πρωτεΐνες, 4 γραμμ. φυτικές ίνες, 36 mg ασβέστιο, 2 mg σίδηρος, 114 mg νάτριο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i