Ποιο πλαστικό μπουκάλι νερού συσσωρεύει λιγότερα βακτήρια;

Ενώ η συνήθεια του να πίνεις αρκετό νερό μέσα στην ημέρα είναι από τις καλύτερες για την υγεία σου, το να μην πλένεις το επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι νερού δεν είναι και τόσο.

μπουκαλι νερού iStock

Έχεις σκεφτεί ποτέ πόσα βακτήρια μπορούν να συσσωρευτούν πάνω στο μπουκάλι νερού που χρησιμοποιείς για να παραμένεις ενυδατωμένη στο γυμναστήριο, το γραφείο ή το ταξίδι; Η απάντηση είναι πολλά, πάρα πολλά, περισσότερα από όσα θα μπορούσες να φανταστείς, αφού όπως αποκάλυψε σχετική μελέτη της αμερικανικής εταιρείας κυλιόμενων διαδρόμων γυμναστικής "Treadmill Reviews", ο αριθμός των βακτηρίων πάνω στα επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια νερού ξεπερνάει ακόμα και τον αριθμό των βακτηρίων που βρίσκονται πάνω στα παιχνίδια ενός κατοικίδιου ή στο καπάκι μιας τουαλέτας ευρείας χρήσης.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η εταιρεία σύλλεξε 12 πλαστικά μπουκάλια μιας ομάδας αθλητών και τα έστειλε για ανάλυση στο μικροβιολογικό εργαστήριο "EmLab P&K", από όπου προέκυψαν τα εξής συμπεράσματα: ανά τετραγωνικό εκατοστό πλαστικού μπουκαλιού εντοπίστηκαν κατά μέσον όρο 313.499 CFU (μονάδες σχηματισμού αποικιών μικροβίων), όταν το μέσο παιχνίδι ενός σκύλου έχει 2.937 CFU ή το μέσο κάθισμα της τουαλέτας σε ένα σχολείο έχει 3.200 CFU. Τα ευρήματα αυτά προέκυψαν για τα πλαστικά μπουκάλια που δεν πλένονταν τακτικά μέσα στην εβδομάδα, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται όλα και περισσότερα βακτήρια, τα οποία αποτελούν κίνδυνο για την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ταυτόχρονα, η ανάλυση έδειξε πως τα πιο μολυσμένα μπουκάλια ήταν εκείνα που άνοιγαν αφού πιεστεί το καπάκι με το δάχτυλο, γνωστά και ως slide tops. Δεύτερα σε σειρά έρχονται τα πλαστικά μπουκάλια με βιδωτό καπάκι και όσα ανοίγουν με τράβηγμα του στομίου. Λιγότερα βακτήρια παρατηρήθηκαν σε επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια που διέθεταν ενσωματωμένο καλαμάκι, αφού στην περίπτωση αυτή ο χρήστης δεν αξίζει σχεδόν ποτέ το στόμιο με τα χέρια σου. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί η λύση των πλαστικών μπουκαλιών μιας χρήσης δεν είναι ιδιαίτερα φιλική προς το περιβάλλον, για αυτό προειδοποιούν να γίνεται πλύση των μπουκαλιών τουλάχιστον μια φορά την ημέρα με ζεστό νερό και σαπουνάδα, ενώ να χρησιμοποιείται ειδική βούρτσα πλυσίματος για εκείνα με στενό στόμιο.    

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i