Πώς θα αποκτήσεις μια πιο υγιή σχέση με το φαγητό στις φετινές γιορτές

Το mindful eating ως τρόπος ζωής σε συνοδεύει ακόμα και στις πιο χαλαρές περιστάσεις, όπως το εορταστικό δείπνο.

χριστουγεννιατικα_γλυκα Istock

Τα Χριστούγεννα, χωρίς αμφιβολία, είναι από τις γιορτές του χρόνου που έχουν συνδεθεί σε μεγάλο βαθμό με την απόλαυση, την ξεγνοιασιά και την απόλυτη χαλάρωση του "αυστηρού" καθημερινού προγράμματος που ακολουθείς. Αυτό ισχύει, σαφώς, και στην περίπτωση της διατροφής, αφού την εν λόγω εορταστικό περίοδο έχεις την δυνατότητα να απολαύσεις τόσες λιχουδιές, που τον υπόλοιπο χρόνο απλώς προσπερνάς αδιάφορα. Και κάπου εδώ είναι που αναρωτιέσαι γιατί επηρεάζονται τόσο οι διατροφικές σου συνήθειες καθώς το πνεύμα των γιορτών σε κατακλύζει όλο και περισσότερο;

Η απάντηση ποικίλει, ωστόσο, ένας από τους πιο προφανείς λόγους που θα μπορούσε να οδηγήσει στην εν λόγω εκτός τροχιάς διατροφής, είναι η σχέση που διατηρείς με το φαγητό. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει ισορροπία, τότε είναι πολύ πιθανό να υποκύψεις στον πειρασμό. Για να αλλάξει, όμως, τακτική αρκεί πρώτον να το επιθυμείς και δεύτερον να προσθέσεις το mindful eating στην καθημερινότητά σου.

Μερικές βασικές υπενθυμίσεις για το mindful eating

Το mindful eating, aka φαγητό με επίγνωση ή συνείδηση, είναι η διαδικασία κατά την οποία καταναλώνουμε γεύματα έχοντας προσηλωμένη την προσοχή μας στην πράξη του εκτελούμε, δηλαδή στην κατανάλωση φαγητού. Τρώμε με επίγνωση ή ενσυνείδητα όταν επικεντρωνόμαστε σε αυτό που τρώμε "αυτή τη στιγμή" χωρίς εξωτερικές παρεμβολές, παρατηρώντας και συνειδητοποιώντας το τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα μας και το πώς νιώθουμε όταν τρώμε – χωρίς να μας κρίνουμε. Ο επίσημος ορισμός περιλαμβάνει επίσης: Επικεντρώνομαι στη στιγμή που τρώω. Επιλέγω συνειδητά το τι θα φάω. Αναγνωρίζω και ανταποκρίνομαι στα σωματικά –και όχι στα ψυχολογικά– σημάδια της πείνας και του κορεσμού. Συνειδητοποιώ την επίδραση που έχει το φαγητό στο σώμα και το μυαλό μου και το πώς αντιδρούν το σώμα μου αλλά και τα συναισθήματά μου σε αυτό που τρώω.

Όταν αρχίζουμε να τρώμε πιο συνειδητά, μαθαίνουμε να ανταποκρινόμαστε στις πραγματικές ανάγκες του οργανισμού μας και όχι σε εξωτερικά ερεθίσματα. Και μπορούμε όχι απλώς να ελέγξουμε καλύτερα το είδος και την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνουμε, αλλά και να κάνουμε επιλογές που πραγματικά μας ωφελούν.

Πέντε πρακτικά tips για να εφαρμόσεις την ενσυνείδητη διατροφή στις φετινές γιορτές

Δώσε σημασία στα σημάδια πείνας

Αισθήματα όπως κούραση, ατονία, ναυτία, έντονες σκέψεις για φαγητό αποτελούν σημάδια πείνας, ακόμα και αν δεν γουργουρίζει το στομάχι σου. Είναι σημαντικό να μην παραλείπεις τα μικρά "γεύματα" ανάμεσα στα εορταστικά δείπνα, καθώς φτάνεις στο σημείο να εξαντλείς το μυαλό αλλά και το σώμα σου. Όταν καταφέρνεις και εντοπίζεις τα εν λόγω αισθήματα, είναι πολύ πιθανό να προβείς σε καλύτερες διατροφικές επιλογές, την στιγμή ακριβώς που το χρειάζεσαι.

Επίλεξε να τρως καθισμένη

Είναι πολύ εύκολο να χάσεις τον "υπολογισμό" του πόσο έφαγες, όταν στέκεσαι όρθια δίπλα σε κάποιο μπουφέ, είτε όταν τρως βιαστικά στο πόδι ενδεχομένως μπροστά από το ανοιχτό ψυγείο. Αν επιλέξεις να γευματίσεις καθισμένη είναι πολύ πιο πιθανό να συνδεθείς διεξοδικά με την εμπειρία του φαγητού, αφιερώνοντας ποιοτικό χρόνο αλλά και προσοχή σε αυτό που κάνεις την δεδομένη στιγμή.

Ανέπνευσε βαθιά

Παίρνοντας μια βαθιά εισπνοή πριν ξεκινήσεις με το γεύμα σου, συντονίζεις πιο εύκολα μυαλό και σώμα σε αυτό που πρόκειται να εκτελέσεις μερικές δευτερόλεπτα αργότερα. Μια απλή εισπνοή και εκπνοή σου δίνει την δυνατότητα να καταλάβεις καλύτερα το περιβάλλον γύρω σου, συγκεντρώνοντας αμέσως μετά όλη σου την προσοχή στο γεύμα που θα καταναλώσεις.

Διατήρηση ένα πρόγραμμα

Και προσπάθησε να το τηρείς όσο το δυνατόν περισσότερο. Επίλεξε να φας τις ίδιες περίπου ώρες κάθε μέρα και μην παραλείπεις γεύματα, με την λογική ότι θα εξοικονομήσεις θερμίδες για το μεγάλο εορταστικό δείπνο.

Επέτρεψε στον εαυτό σου την απόλαυση

Σημαντικό μέρος του mindful eating είναι να εκτιμάς αλλά και να απολαμβάνεις το γεύμα που έχεις μπροστά σου με κάθε αίσθηση του σώματος σου. Το φαγητό είναι πολλές φορές κάτι περισσότερο από ένα απλό μέσο επιβίωσης. Μας συνδέει με άλλους ανθρώπους, μπορεί και μας προκαλεί συναισθήματα, ενώ διαθέτει μια ολόκληρη φιλοσοφία γύρω από την ποιότητα της καλής διατροφής.

Διάβασε επίσης: Υπερκατανάλωση φαγητού: Τι να κάνεις για να "επανέλθεις"

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i