Η καλύτερη απορρόφηση της βιταμίνης D εξαρτάται από το σωματικό βάρος εξηγεί νέα έρευνα

Πώς η πολύτιμη αυτή βιταμίνη σχετίζεται με τον Δείκτη Μάζας Σώματος;

μοναξιά iStock

Αν και η βιταμίνη D αποτελεί μια ομάδα ορμονών που βοηθούν στην απορρόφηση του ασβεστίου, του φωσφορικού άλατος και των μετάλλων από τα οστά, κρίνεται ζωτικής σημασίας θρεπτικό συστατικό, αφού όπως αποδεικνύουν όλο και περισσότερες μελέτες η εν λόγω βιταμίνη έχει πολλά καλά να προσφέρει στον οργανισμό. Βέβαια, όπως διαπίστωσε πρόσφατη μελέτη του νοσοκομείου της Βοστόνης "Brigham and Women's" η απορρόφηση της βιταμίνης D φαίνεται πως επηρεάζεται από το σωματικό βάρος, ειδικά όταν ο δείκτης μάζας σώματος ξεπερνά τα φυσιολογικά επίπεδα.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Network Open, είχε ως αντικείμενο μελέτης κατά πόσον ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) παίζει ρόλο στον μεταβολισμό της βιταμίνης D. "Από την ανάλυση των αρχικών δεδομένων της μελέτης διαπιστώθηκε ότι το συμπλήρωμα βιταμίνης D συσχετίζονται με θετικές επιδράσεις σε διάφορες εκβάσεις υγείας, αλλά μόνο μεταξύ ατόμων με ΔΜΣ κάτω από 25", δήλωσε η συν-συγγραφέας Deirdre K. Tobias, ScD, επιδημιολόγος στο Τμήμα Προληπτικής Ιατρικής του Brigham.

Η μελέτη

Στην έρευνα συμμετείχαν 25.871 Αμερικανοί, συμπεριλαμβανομένων ανδρών άνω των 50 ετών και γυναικών άνω των 55 ετών, οι οποίοι ήταν πλήρως υγιείς και απαλλαγμένοι από χρόνιες παθήσεις όπως ο καρκίνος ή τα καρδιοαγγειακά νοσήματα. Οι ερευνητές αξιολόγησαν δεδομένα από 16.515 συμμετέχοντες στη μελέτη που υπέβαλαν δείγματα αίματος κατά την έναρξη της μελέτης και 2.742 που έδωσαν δείγματα αίματος για παρακολούθηση μετά από δύο χρόνια.

Υπολογίζοντας τη συνολική τιμή της βιταμίνη D στο αίμα, μαζί με άλλες ενώσεις και ορμόνες, όπως οι μεταβολίτες, το ασβέστιο και η παραθορμόνη, οι οποίες καθοδηγούν το σώμα μας να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά τη βιταμίνη D, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η χορήγηση συμπληρώματος βιταμίνης D αύξησε τελικά τους περισσότερους βιοδείκτες που σχετίζονται με το μεταβολισμό της βιταμίνης D, παρά το βάρος. Ωστόσο, τα αυξημένα αυτά αποτελέσματα ήταν αισθητά μικρότερα σε όσους είχαν υψηλότερο ΔΜΣ.

"Το γεγονός ότι βρεθήκαμε στην θέση να εξετάσουμε αυτό το διευρυμένο προφίλ μεταβολιτών της βιταμίνης D και νέων βιοδεικτών, μας έδωσε μοναδικές πληροφορίες σχετικά με τη διαθεσιμότητα και τη δραστηριότητα της βιταμίνης D και το κατά πόσον ο μεταβολισμός της βιταμίνης D μπορεί να διαταράσσεται σε ορισμένα άτομα ανάλογα με τον δείκτη μάζας σώματός τους" επισημαίνει η Dr. Tobias.

Όπως εξηγεί θα πρέπει να υπάρξουν περαιτέρω μελέτες και αναλύσεις ώστε να παρατηρηθεί εάν θα υπάρξουν διαφορές στην αποτελεσματικότητα του συμπληρώματος βιταμίνης D ανάλογα με την κατάσταση παχυσαρκίας. "Αυτή η μελέτη εξηγεί γιατί βλέπουμε 30-40% μειώσεις στους θανάτους από καρκίνο και αυτοάνοσα νοσήματα με τη συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D σε άτομα με χαμηλότερο ΔΜΣ, αλλά ελάχιστο όφελος σε άτομα με υψηλότερο ΔΜΣ" καταλήγει η ειδικός.

Διάβασε επίσης: Το ιδανικό ρόφημα για να ενισχύσεις φυσικά το ανοσοποιητικό

 

 


 

 


 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i