Καταρρίπτεται ο μύθος για τα συμπληρώματα βιταμίνης D | Τι αλλάζει

Η μεγαλύτερη τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη για τα συμπληρώματα βιταμίνης D που έγινε ποτέ σε παιδιά δημοσίευσε τα ευρήματά της.

βιταμινη_d Istock

Η βιταμίνη D βοηθάει το σώμα να απορροφήσει το ασβέστιο και τον φώσφορο από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε. Συνεπώς, η θρεπτική ουσία της D είναι σημαντική για τα άτομα με οστεοπόρωση. Μελέτες δείχνουν ότι το ασβέστιο και η βιταμίνη D μαζί μπορούν να χτίσουν ισχυρότερα οστά στα παιδιά και στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Βοηθάει, επίσης, σε άλλες διαταραχές που προκαλούν αδύναμα οστά, όπως η ραχίτιδα.

Όλα τα παραπάνω είναι η γενική πεποίθηση που επικρατεί όσον αφορά την επίδραση και τα οφέλη της βιταμίνης D στην υγεία των οστών. Έχουν δημοσιευτεί αμέτρητες έρευνες που υποστηρίζουν τα παραπάνω, πολλές εκ των οποίων εστίαζαν στην αξία της βιταμίνης D για τα οστά των παιδιών.

Περίπου το ένα τρίτο των παιδιών έχουν τουλάχιστον ένα κάταγμα πριν από την ηλικία των 18 ετών. Αυτό είναι ένα σημαντικό παγκόσμιο πρόβλημα υγείας, καθώς τα κατάγματα στην παιδική ηλικία μπορεί να οδηγήσουν σε χρόνια αναπηρία ή/και σε κακή ποιότητα ζωής.

Η δυνατότητα των συμπληρωμάτων βιταμίνης D για τη βελτίωση της οστικής αντοχής έχει προσελκύσει αυξανόμενο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια, με βάση τον ρόλο της βιταμίνης D. Ωστόσο, κλινικές δοκιμές που έχουν σχεδιαστεί για να ελέγξουν εάν τα συμπληρώματα βιταμίνης D μπορούν να αποτρέψουν τα κατάγματα των οστών σε παιδιά δεν έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν.

Διαβάστε επίσης: Συμπτώματα εμμηνόπαυσης: Βοηθούν οι βιταμίνες;

Συμπληρώματα βιταμίνης D: Τι δείχνει νέα έρευνα

βιταμινη_d
Istock

Μια σημαντική κλινική δοκιμή που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου σε συνεργασία με το Harvard T.H. Το Chan School of Public Health ανακάλυψε ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D δεν ενισχύουν την αντοχή των οστών ούτε μειώνουν τον κίνδυνο καταγμάτων των οστών σε παιδιά που έχουν έλλειψη βιταμίνης D.

Αυτή η έρευνα έρχεται σε αντίθεση με τις κοινές πεποιθήσεις σχετικά με την επίδραση της βιταμίνης D στην υγεία των οστών.

Συνεργαζόμενοι με συμμετέχοντες στη Μογγολία, ένα περιβάλλον με ιδιαίτερα υψηλό φορτίο κατάγματος και όπου η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη, ερευνητές από το Queen Mary και το Χάρβαρντ διεξήγαγαν μια κλινική μελέτη για να προσδιορίσουν εάν η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D θα μείωνε τον κίνδυνο καταγμάτων των οστών ή θα αυξήσει την αντοχή των οστών. μαθητές.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Lancet Diabetes & Endocrinology, είναι η μεγαλύτερη τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή συμπληρωμάτων βιταμίνης D που έγινε ποτέ σε παιδιά. Κατά τη διάρκεια τριών ετών, 8.851 μαθητές ηλικίας 6-13 ετών που ζούσαν στη Μογγολία έλαβαν εβδομαδιαία μια δόση συμπληρωμάτων βιταμίνης D από το στόμα. Το 95,5% των συμμετεχόντων είχε ανεπάρκεια βιταμίνης D στην αρχή και τα συμπληρώματα της μελέτης ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικά στην αύξηση των επιπέδων βιταμίνης D στο φυσιολογικό εύρος.

Ωστόσο, δεν είχαν καμία επίδραση στον κίνδυνο κατάγματος ή στην αντοχή των οστών, που μετρήθηκε σε ένα υποσύνολο 1.438 συμμετεχόντων χρησιμοποιώντας ποσοτικό υπερηχογράφημα. Τα ευρήματα της μελέτης είναι πιθανό να ωθήσουν τους επιστήμονες και τους γιατρούς να επανεξετάσουν τις επιπτώσεις των συμπληρωμάτων βιταμίνης D στην υγεία των οστών.

Διαβάστε επίσης: Πέντε μύθοι για τα συμπληρώματα διατροφής

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i