Ποιες βιταμίνες παράγει το έντερό μας; Πώς να τις ενισχύσεις

Το εργοστάσιο βιταμινών του μικροβιώματός μας μπορεί να επαναπροσδιορίσει την υγεία και την ευεξία μας.

microbioma istock

Οι βιταμίνες είναι απαραίτητα μικροθρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για διάφορες μεταβολικές διεργασίες σε όλους τους ζωντανούς οργανισμούς. Είναι σημαντικό ότι πολλές βιταμίνες δεν μπορούν να συντεθούν από εμάς. Επομένως, πρέπει να λαμβάνονται από εξωτερικές πηγές. Μάλιστα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PLoS Pathogens, οι ερευνητές διερεύνησαν το ρόλο του εντερικού μικροβιώματος ως πηγή απαραίτητων βιταμινών.

Η Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Σοφία Κόντη, με μεταπτυχιακές σπουδές της στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος στην Κλινική διατροφή μας εξηγεί.

Διάβασε ακόμη: 3 άγνωστα συμπληρώματα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό καλύτερα από ό,τι έχεις δοκιμάσει μέχρι τώρα

Ποιες βιταμίνες παράγει το μικροβίωμά μας;

Μέσα στο έντερο, πολλοί μικροοργανισμοί μπορούν να παράγουν βιταμίνες de novo, μερικές από τις οποίες είναι η βιταμίνη Κ και διάφορες βιταμίνες Β όπως η νιασίνη, η ριβοφλαβίνη και η κοβαλαμίνη. Μάλιστα, πρόσφατες μελέτες για το γονιδίωμα έχουν δείξει ότι έως και 65% των ανθρωπίνων εντερικών μικροοργανισμών παράγουν τουλάχιστον έναν τύπο βιταμίνης Β, με ορισμένους οργανισμούς να παράγουν και τους οκτώ του συμπλέγματος Β.

Το μικροβίωμα του εντέρου είναι επίσης ικανό να μετατρέπει τη διατροφική βιταμίνη Α στα παράγωγά της, και στη συνέχεια συμβάλλει στην ομοιόσταση του ανοσοποιητικού και στην προστασία από παθογόνους οργανισμούς.

Πρόσφατες εκτιμήσεις δείχνουν ότι έως και το 30% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για αυτές τις βιταμίνες παράγεται από τη μικροχλωρίδα του εντέρου. Ωστόσο, αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις διατροφικές συνήθειες και τη σύνθεση του μικροβιώματος του καθενός.

Οι βιταμίνες μπορούν να ασκήσουν ευεργετικά αποτελέσματα στη μικροχλωρίδα του εντέρου:

  • αυξάνοντας τον αριθμό των μικροοργανισμών,
  • ενισχύοντας τη μικροβιακή ποικιλομορφία,
  • αλλάζοντας τα επίπεδα λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας (SCFAs)
  • προσαρμόζοντας τη λειτουργία φραγμού και τις ικανότητες ανοσοαπόκρισης.

Επιπλέον, οι βιταμίνες εμφανίζουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες που μπορούν να σε προστατεύσουν από μολυσματικές ασθένειες επηρεάζοντας άμεσα το ανοσοποιητικό σύστημα ή έμμεσα, μέσω της επίδρασής τους στην οξειδοαναγωγική κατάσταση.

Ο ρόλος των παθογόνων στο έντερο

Η παρουσία παθογόνων όπως ο μύκητας Candida albicans στο έντερο μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ασθένειες. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα περισσότερα άτομα φέρουν αυτά τα παθογόνα στο έντερό τους χωρίς να εμφανίσουν καμία λοίμωξη.

Υπάρχουν διάφορα πλεονεκτήματα που μπορούν να αποδοθούν στην αποθήκευση πιθανών παθογόνων στο έντερο. Για παράδειγμα, ο C. albicans έχει αποδειχθεί ότι παράγει υψηλές συγκεντρώσεις ριβοφλαβίνης. Ωστόσο, ο λόγος αυτής της υπερπαραγωγής παραμένει ασαφής. Συγκριτικά, άλλα παθογόνα φαίνεται να διεγείρουν την αντιδραστικότητα των ουδετερόφιλων, εκπαιδεύοντας έτσι το ανοσοποιητικό σύστημα να ανταποκρίνεται σε επεμβατικές λοιμώξεις.

Πώς να ενισχύσεις το μικροβίωμά σου

  • Με προβιοτικά: Καθώς η έρευνα έχει αναδείξει τον σημαντικό ρόλο του μικροβιώματος στην ανθρώπινη υγεία, τα προβιοτικά τρόφιμα και τα συμπληρώματα έχουν γίνει όλο και πιο δημοφιλή. Τα προβιοτικά περιλαμβάνουν συνήθως τα είδη Lactobacillus, Bifidobacterium ή Saccharomyces, τα οποία όλα μπορούν να παράγουν βιταμίνες de novo.
  • Με σωστή διατροφή: Ορισμένες διατροφικές συνήθειες μπορούν να επηρεάσουν την παραγωγή βιταμινών. Οι διατροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες και χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, για παράδειγμα, έχουν συνδεθεί με αυξημένη απέκκριση ριβοφλαβίνης στα ούρα, υποδεικνύοντας έτσι πιθανή αύξηση της έκκρισης ριβοφλαβίνης από τη μικροχλωρίδα υπό αυτές τις συνθήκες.
  • Με εμπλουτισμένες τροφές: Ο εμπλουτισμός των προϊόντων διατροφής με βιταμίνες είναι μια προσέγγιση που έχει χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της διατροφικής ποιότητας των τροφίμων, σε χώρες όπου οι δίαιτες συχνά κυριαρχούνται από τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και χαμηλής περιεκτικότητας σε θρεπτικά συστατικά.
  • Με συμπληρώματα διατροφής: Είναι ένας άλλος τρόπος με τον οποίο μπορείς να εξασφαλίσεις ότι θα καλύψεις τις καθημερινές σου ανάγκες σε βιταμίνες.

Σημείωση Συντάκτη: Τα επιστημονικά στοιχεία που υποστηρίζουν τα οφέλη των συμπληρωμάτων είναι ασαφή. Για παράδειγμα, η υπερβολική πρόσληψη λιποδιαλυτών βιταμινών όπως οι βιταμίνες A, D, E και K μπορεί να συσσωρευτεί στον λιπώδη ιστό, επηρεάζοντας αρνητικά την υγεία μας.

Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνες οι υψηλές δόσεις που χρησιμοποιούνται συχνά σε από του στόματος συμπληρώματα βιταμινών μπορούν να διαταράξουν την αλληλεπίδραση του μικροβιώματος στην υγεία μας, αλλάζοντας τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των μικροβίων του εντέρου. Για παράδειγμα, in vivo μελέτες σε ποντίκια έδειξαν ότι η λήψη συμπληρωμάτων με βιταμίνη Β12 προάγει τον αποικισμό στο ποντίκι ενός παθογόνου, γνωστού ως Citrobacter rodentium παρεμβαίνοντας στις δραστηριότητες των Lachnospiraceae.

Διάβασε ακόμη: 6 απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα που χρειάζεσαι κάθε μέρα

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i