5 συμπληρώματα που κάνουν κακό παρά καλό στην υγεία σου

Αυτά τα συμπληρώματα μπορεί πραγματικά να σε βλάψουν!

συμπληρώματα διατροφής istock

Πολλοί χρησιμοποιούν συμπληρώματα με την ελπίδα ότι θα βελτιώσουν την υγεία και τη φυσική τους κατάσταση. Αλλά δεν είναι όλα τα συμπληρώματα ίδια, και μερικά μπορεί να είναι περισσότερο επιζήμια παρά ωφέλιμα.

Παρόλο που τα συμπληρώματα, όπως το λέει και η λέξη, συμπληρώνουν τα διατροφικά κενά, μπορεί να υπάρχουν κίνδυνοι από την κατανάλωσή τους.

Πέντε μύθοι για τα συμπληρώματα διατροφής

5 συμπληρώματα που κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό

Αυτά είναι 5 δημοφιλή συμπληρώματα που μπορεί να κάνουν περισσότερη ζημιά παρά καλό στην υγεία σου.

  1. Βιταμίνη Ε
  2. Συμπληρώματα ασβεστίου
  3. Συμπληρώματα απώλειας βάρους
  4. Συμπληρώματα βήτα-καροτίνης
  5. Συμπληρώματα καφεΐνης

1. Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε είναι γνωστή για τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες, οι οποίες προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Οι υψηλές δόσεις συμπληρωμάτων βιταμίνης Ε (έως και 1.000 mg/ημέρα θεωρείται φυσιολογικό) μπορεί να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό. Η υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης Ε έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου, το οποίο είναι αιμορραγία στον εγκέφαλο.

Δημοσιευμένη μελέτη στο Journal of the American Medical Association δείχνει ότι η λήψη υψηλών δόσεων βιταμίνης Ε συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη στους άνδρες. Και ενώ η μέτρια πρόσληψη βιταμίνης Ε από πηγές τροφίμων είναι ευεργετική, η λήψη συμπληρωμάτων σε υψηλές δόσεις είναι επικίνδυνη.

2. Συμπληρώματα ασβεστίου

Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για γερά οστά, αλλά η υπερβολική ποσότητα του σε μορφή συμπληρώματος μπορεί να είναι επιβλαβής. Η υπερβολική πρόσληψη ασβεστίου έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association διαπίστωσε ότι η λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο συσσώρευσης πλάκας στις αρτηρίες, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή. Υψηλές δόσεις ασβεστίου (πάνω από 800 mg έως 1.200 mg την ημέρα) μπορεί να προκαλέσουν πέτρες στα νεφρά. Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH), η λήψη ασβεστίου από διαιτητικές πηγές και όχι από συμπληρώματα είναι προτιμότερη για τους περισσότερους ανθρώπους, καθώς το σώμα το απορροφά καλύτερα.

3. Συμπληρώματα απώλειας βάρους

Τα συμπληρώματα απώλειας βάρους υπόσχονται γρήγορα και εύκολα αποτελέσματα, αλλά συχνά συνοδεύονται από επικίνδυνες παρενέργειες. Πολλά από αυτά τα προϊόντα περιέχουν ένα μείγμα βοτάνων και διεγερτικών που μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα υγείας. Για παράδειγμα, τα προϊόντα που περιείχαν εφέδρα ήταν κάποτε δημοφιλή, αλλά απαγορεύτηκαν από τον FDA λόγω συνδέσεων με καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά, ακόμη και θάνατο.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Public Health διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα απώλειας βάρους συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής ηπατικής βλάβης. Συστατικά όπως το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού, όταν λαμβάνονται σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να είναι τοξικά για το συκώτι. Ορισμένα χάπια απώλειας βάρους περιέχουν μη καταχωρημένα συστατικά που μπορεί να προκαλέσουν απροσδόκητες αντιδράσεις και επιπλοκές.

4. Συμπληρώματα βήτα-καροτίνης

Η βήτα-καροτίνη, πρόδρομος της βιταμίνης Α, είναι ένα αντιοξειδωτικό που βρίσκεται σε πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά. Αν και είναι ωφέλιμο όταν καταναλώνεται μέσω τροφής, τα συμπληρώματα βήτα-καροτίνης μπορεί να ενέχουν σημαντικούς κινδύνους, ειδικά για τους καπνιστές. Μελέτες έχουν δείξει ότι υψηλές δόσεις βήτα-καροτίνης (η κανονική δόση θεωρείται ότι κυμαίνεται μεταξύ 6 και 15mg) μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα στους καπνιστές και σε όσους εκτίθενται στον αμίαντο.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the National Cancer Institute διαπίστωσε ότι η λήψη συμπληρωμάτων βήτα-καροτίνης συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα και θνησιμότητας στους καπνιστές. Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις ευεργετικές επιδράσεις της βήτα-καροτίνης όταν καταναλώνεται στη φυσική της μορφή μέσω της διατροφής.

5. Συμπληρώματα καφεΐνης

Τα συμπληρώματα καφεΐνης χρησιμοποιούνται συχνά για την ενίσχυση της ενέργειας και της αθλητικής απόδοσης και για αδυνάτισμα. Ενώ ένα φλιτζάνι καφέ είναι γενικά ασφαλές, τα συμπληρώματα καφεΐνης μπορεί να οδηγήσουν σε υπερβολική κατανάλωση. Οι υψηλές δόσεις καφεΐνης μπορεί να προκαλέσουν νευρικότητα, άγχος, ταχυκαρδία και σε ακραίες περιπτώσεις, καρδιακή ανακοπή.

Μελέτη στο Journal of the American Heart Association έδειξε ότι η υψηλή πρόσληψη καφεΐνης θα μπορούσε να οδηγήσει σε κολπική μαρμαρυγή, έναν τύπο ακανόνιστου καρδιακού παλμού που αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιακής ανεπάρκειας. Η υπερβολική εξάρτηση από τα συμπληρώματα καφεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα εξάρτησης και στέρησης, όπως πονοκεφάλους και κόπωση.

Συμπληρώματα διατροφής: Είναι απαραίτητα στη ζωή μας;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i