
Μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Irvine, φέρνει μια αναπάντεχη ελπίδα για τον εγκέφαλο που γερνάει. Ερευνητές υπό τον Gregory Brewer, ειδικό στη βιοϊατρική μηχανική, ανακάλυψαν ότι ο συνδυασμός της βιταμίνης Β3 (νιασίνη) και του EGCG, της ισχυρής αντιοξειδωτικής ουσίας του πράσινου τσαγιού, μπορεί να επαναφέρει τα γηρασμένα εγκεφαλικά κύτταρα στα επίπεδα ενέργειας των νεανικών κυττάρων μέσα σε 16 ώρες.
2 φορές πιο υγιής εγκέφαλος με αυτή την αλλαγή στη διατροφή μας
Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό σου όταν γερνάει;
Καθώς μεγαλώνεις, τα εγκεφαλικά σου κύτταρα χάνουν την ικανότητα να παράγουν GTP, ένα βασικό μόριο που τροφοδοτεί την ενέργεια και βοηθά στην απομάκρυνση των τοξικών αποβλήτων. Χωρίς επαρκές GTP, η καθαρότητα του εγκεφάλου δυσκολεύεται, και τοξικές πρωτεϊνικές συσσωρεύσεις, όπως αυτές που παρατηρούνται στη νόσο Αλτσχάιμερ, μπορούν να μαζευτούν.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό GeroScience, έδειξε πως η λήψη του συνδυασμού νιασίνης και EGCG επανέφερε τα επίπεδα GTP και έφερε στα νευρικά κύτταρα των ηλικιωμένων μοντέλων πειραματόζωων την ενεργειακή λειτουργία των νέων.
Πώς λειτουργεί αυτή η φυσική συνταγή;
Η βιταμίνη Β3, μέσω της νιασίνης, αυξάνει το επίπεδο του NAD+, ενός μορίου απαραίτητου για τον ενεργειακό μεταβολισμό και παραγωγή GTP. Από την άλλη, το EGCG ενεργοποιεί τον Nrf2, έναν "διακόπτη" άμυνας των κυττάρων που ενεργοποιεί προστατευτικά γονίδια κατά των οξειδωτικών βλαβών. Μέσα σε μόλις 30 λεπτά από τη θεραπεία, ο Nrf2 μετακινήθηκε στον πυρήνα των κυττάρων, ξεκινώντας την άμυνα του εγκεφάλου.
Μετά από 16 ώρες, τα γηρασμένα κύτταρα όχι μόνο ανέκτησαν την ενέργειά τους, αλλά άρχισαν να απομακρύνουν τις επικίνδυνες πρωτεΐνες και να μειώνουν τη συσσώρευση των αποβλήτων που σχετίζονται με τη γήρανση.
Τι λέει ο ειδικός;
Ο Gregory Brewer επισημαίνει πως "ακόμα χρειάζεται δουλειά για να βρούμε τον καλύτερο τρόπο χορήγησης αυτής της θεραπείας, καθώς προηγούμενη κλινική δοκιμή έδειξε ότι η από του στόματος χορήγηση της νιασίνης είναι αναποτελεσματική λόγω απενεργοποίησης στο αίμα".
Η μελέτη έγινε μόνο σε εγκεφαλικά κύτταρα σε εργαστηριακές συνθήκες, οπότε απαιτούνται περαιτέρω έρευνες σε ζωντανά ζώα και ανθρώπους για να επιβεβαιωθεί η μακροχρόνια αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια.
Αν και τα αποτελέσματα είναι προκαταρκτικά, το μήνυμα είναι αισιόδοξο: το γήρας του εγκεφάλου ίσως δεν είναι τόσο αμετάκλητο όσο πίστευες. Η καθημερινή σου συνήθεια να πίνεις πράσινο τσάι ή να παίρνεις βιταμίνη Β3 μπορεί να συμβάλει στην προστασία της εγκεφαλικής σου υγείας, πάντα με προσοχή και σωστή καθοδήγηση.
Πού βρίσκεις βιταμίνη Β3 και EGCG στη διατροφή σου;
- Βιταμίνη Β3 (Νιασίνη): Κρέας (συκώτι, κοτόπουλο, γαλοπούλα), ψάρια (σολομός, τόνος), ξηροί καρποί (φιστίκια), δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια.
- EGCG: Πράσινο τσάι (ιδανικά σε θερμοκρασία 80-85°C για καλύτερη διατήρηση), matcha, λευκό και oolong τσάι, και σε μικρότερες ποσότητες σε κόκκινα μήλα και κάποια καρύδια.
Η έρευνα αυτή ανοίγει τον δρόμο για φυσικές, ασφαλείς παρεμβάσεις που ίσως στο μέλλον υποστηρίξουν την εγκεφαλική λειτουργία και την πρόληψη ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ. Μέχρι τότε, κράτα το πράσινο τσάι στην καθημερινότητά σου και φρόντισε τη διατροφή σου με βιταμίνη Β3 δύο απλά βήματα με μεγάλο δυναμικό.
Η καθημερινή συνήθεια που βλάπτει τον εγκέφαλό μας, σύμφωνα με την επιστήμη
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr