Έχεις ανεπάρκεια βιταμίνης D; Η απάντηση ίσως εξαρτάται από τα βακτήρια στο έντερό σου

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D σχετίζεται με καρκίνο, καρδιαγγειακά νοσήματα και οστεοπόρωση. Τι στοιχεία μας δίνει νέα έρευνα;

soft-fish-oil-capsules-background-picture-id1177193709 (1) anilakkus

Η βιταμίνη D είναι ζωτικής σημασίας για ισχυρό ανοσοποιητικό και για την υγεία των οστών και των δοντιών. Αρκετές μελέτες έχουν συνδέσει τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D με μια πολλά νοσήματα, ανάμεσά τους καρκίνο, καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη και οστεοπόρωση. Ορισμένες μελέτες έχουν υπαινιχθεί σχέση μεταξύ των επιπέδων της βιταμίνης και τη σοβαρή COVID-19, παρότι οι έρευνες δεν έχουν καταλήξει σε σαφή συμπεράσματα.

Παρά αυτούς τους ισχυρισμούς, τα επιστημονικά στοιχεία για τα πιθανά οφέλη της λήψης συμπληρώματος βιταμίνης D στην πρόληψη ασθενειών σε υγιείς ανθρώπους δεν είναι καταληκτικά και μάλιστα έχουν δημιουργήσει σύγχυση σε πολλούς επιστήμονες. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια έχουν τώρα ανακαλύψει μια πιθανή εξήγηση για τα διφορούμενα αποτελέσματα. Τα ευρήματά τους που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Nature Communications στρέφουν το φως του προβολέα στα βακτήρια του εντέρου. Σύμφωνα με τη μελέτη τους, τα βακτήρια του εντέρου μπορεί να παίζουν ζωτικό ρόλο στη μετατροπή της αδρανούς βιταμίνης D στην ενεργή, ωφέλιμη για την υγεία μορφή της.

Έχεις επάρκεια βιταμίνης D;

Όταν ο γιατρός σου συστήνει εξέταση της βιταμίνης D στο αίμα, γίνεται εκτίμηση των επιπέδων της βιολογικά αδρανούς βιταμίνης D. Ωστόσο, ο ζωτικής σημασίας παράγοντας μπορεί να είναι ο τρόπος που μεταβολίζεται η βιταμίνη στον οργανισμό και όχι η ποσότητά της. Στην έρευνα, όταν οι επιστήμονες μέτρησαν τα επίπεδα της ενεργούς βιταμίνης D στον οργανισμό ανδρών που συμμετείχαν στη μελέτη, βρήκαν ότι τα επίπεδά τους συσχετίζονται με την ποικιλομορφία των βακτηρίων στο έντερό τους ή αλλιώς στο μικροβίωμα του εντέρου τους. Τα επίπεδα της ενεργούς βιταμίνης D συσχετίζονται επίσης με τον αριθμό των καλών βακτηρίων στο έντερο. Ωστόσο, τα βακτήρια αυτά δεν φάνηκε να επηρεάζουν την ποσότητα της ανενεργούς βιταμίνης στον οργανισμό.

Η ποσότητα της βιταμίνης D έχει βρεθεί πως σχετίζεται και με άλλους παράγοντες, όπως η ηλικία, το φύλο και η χρήση αντιβιοτικών. Ωστόσο, φαίνεται πως τα επίπεδα της ενεργούς βιταμίνης D σχετίζονται πιο άμεσα με την ποικιλομορφία του μικροβιώματος παρά με τους παραπάνω παράγοντες. Σύμφωνα με τους ερευνητές, χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να διερευνηθεί ο ρόλος των βακτηρίων στο μεταβολισμό της βιταμίνης D. Υποθέτουν, ότι αλλάζοντας το μικροβίωμα των ασθενών θα μπορούσε να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα θεραπειών για τη βελτίωση της οστικής πυκνότητας και ίσως για άλλα θέματα υγείας.

Αιτία ή αποτέλεσμα;

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η μελέτη τους δεν μπόρεσε να προσδιορίσει έαν τα υψηλά επίπεδα της βιταμίνης D επιτρέπουν στα «καλά» βακτήρια να αναπτυχθούν ή αν αυτά τα βακτήρια ευνοούν τη μετατροπή της βιταμίνης στον οργανισμό στην ενεργή μορφή της. Έτσι, τα ευρήματα της μελέτης χρειάζονται επιπλέον αξιολόγηση σε ανθρώπους που δεν παίρνουν συμπλήρωμα ή σε ανθρώπους που έχουν ήδη διαγνωστεί με ανεπάρκεια βιταμίνης D.

Διάβασε επίσης: Ποια είναι η καλύτερη ώρα να πάρεις συμπλήρωμα ασβεστίου; Και το συμπλήρωμα σιδήρου ή τη βιταμίνη D;

Διάβασε επίσης: Βιταμίνη D: Έρευνα αποκαλύπτει το ρόλο της στον κορονοϊό. Plus: Πόση ώρα πρέπει να μένουμε στον ήλιο

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i