Γιατί δεν πρέπει να έχεις έλλειψη βιταμίνης Ε αν θέλεις να αποκτήσεις παιδί;

(Και γιατί είναι σημαντική αν γυμνάζεσαι;)

έλλειψη βιταμίνης Ε iStock

Δεν μιλάμε συχνά γι' αυτή τη βιταμίνη και τη συνδέουμε περισσότερο με την υγεία του δέρματος. Ωστόσο η έλλειψη της βιταμίνης Ε μπορεί να βγάλει τον οργανισμό σου εκτός λειτουργίας! Η βιταμίνη Ε (τοκοφερόλη) είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη. Τη βρίσκουμε σε πολλές τροφές, ανάμεσά τους το ελαιόλαδο, οι ελιές και οι ξηροί καρποί, τα πράσινα λαχανικά, τα δημητριακά, το συκώτι, το κοτόπουλο και τα ψάρια. Προστίθεται επίσης σε ορισμένα τρόφιμα ώστε να εξασφαλίζεται η επάρκειά της στον οργανισμό.

Τα συμπτώματα της έλλειψης βιταμίνης Ε

Καθώς η βιταμίνη αυτή εμπλέκεται σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού τα συμπτώματα από την ανεπάρκειά της είναι αρκετά και διαφορετικά. Δες εδώ κάποια που θεωρούνται ενδεικτικά:

  • Μυικοί πόνοι και αδυναμία
  • Δυσκολία στο συντονισμό των κινήσεων, ακόμη και στο βάδισμα.
  • Προβλήματα στην όραση
  • Μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας
  • Υπογονιμότητα
  • Νευρολογικές βλάβες
  • Γενική αδιαθεσία

Παράδοξο: Το ήξερες ότι στην Ελλάδα έχουμε μεγαλύτερη έλλειψη βιταμίνης D το φθινόπωρο; Γιατί είναι σημαντικό να ΜΗΝ ΕΧΕΙΣ έλλειψη βιταμίνης Β12

Γιατί δεν πρέπει να έχεις έλλειψη βιταμίνης Ε

Η βιταμίνη Ε είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού, καθώς ανήκει στις αντιοξειδωτικές βιταμίνες. Ένας από τους ρόλους της είναι να καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες σχετίζονται με τον καρκίνο και τις καρδιοπάθειες. Ο σημαντικός ρόλος της βιταμίνης Ε στην πρόληψη χρόνιων νοσημάτων ερευνάται έντονα τα τελευταία χρόνια.

Εάν σκοπεύεις να αποκτήσεις παιδί, είναι σημαντικό να έχεις επάρκεια της Ε στον οργανισμό σου. Η σοβαρή έλλειψή της φαίνεται πως αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής του εμβρύου καθώς δεν επιτρέπει την ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού του συστήματος. (Διάβασε εδώ το απόσπασμα της μελέτης στα αγγλικά.)

Τέλος, σε in vitro μελέτες κυττάρων έχει φανεί πως η βιταμίνη Ε παίζει ρόλο στη μεταξύ τους επικοινωνία, τη ρύθμιση της έκφρασης του φύλου και άλλων μεταβολικών διαδικασιών. (Traber MG. Vitamin E. In: Shils ME, Shike M, Ross AC, Caballero B, Cousins R, eds. Modern Nutrition in Health and Disease. 10th ed. Baltimore, MD: Lippincott Williams & Wilkins, 2006;396-411).

Ποιοι κινδυνεύουν από έλλειψη βιταμίνης Ε

Η ανεπάρκεια βιταμίνης Ε δεν είναι πολύ συχνή, αφού βρίσκεται φυσικά σε πολλές διατροφικές πηγές. Ο αλκοολισμός και η δυσαπορρόφησή της εξαιτίας προβλημάτων στο έντερο είναι δύο πιθανά αίτια, ενώ μπορεί να υπάρχει σε ανθρώπους με ορισμένες νευρολογικές εκφυλιστικές παθήσεις. Έλλειψη βιταμίνης Ε μπορεί επίσης να παρουσιαστεί σε ανθρώπους που παίρνουν ορισμένα φάρμακα. Ανάμεσά τους αντιπηκτικά, αντιαιμοπεταλιακά, νιασίνη, συμβαστατίνη καθώς και φάρμακα χημειοθεραπείας και αντινοθραπείας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i