Το συστατικό που προστατεύει τα μάτια, τον εγκέφαλο, τα αυτιά - Και σε ποιες τροφές θα το βρεις

Από ενέργεια μέχρι βελτίωση της εγκεφαλικής σου λειτουργίας.

Συνένζυμο Q10 istock

Συνεργάστηκε η Δήμητρα Γλυνού, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος.

Το συνένζυμο Q10 –μπορεί να το δεις γραμμένο και ως CoQ10– είναι ένα θρεπτικό συστατικό σαν βιταμίνη, που παράγεται φυσικά σε όλα τα κύτταρά σου και φυλάσσεται βαθιά μέσα στα μιτοχόνδρια. "Αυτά είναι σαν μπαταρίες που δίνουν δύναμη στα κύτταρά σου", εξηγεί η Δήμητρα Γλυνού, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος. Στην ουσία, το Q10 δρα σαν αναφλεκτήρας βοηθώντας να μεταφερθεί η ισχύς από το εσωτερικό των μιτοχονδρίων στο σώμα σου.

Γιατί είναι πολύτιμο

Προστατεύει τα αυτιά και τα μάτια σου

Το συνένζυμο Q10 δεν ενδυναμώνει μόνο τα κύτταρά σου, αλλά τα διατηρεί υγιέστερα για περισσότερο καιρό. Μελέτες σε εξέλιξη δείχνουν πως είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για  την προστασία της όρασής σου, καθώς συνδέεται με την αναγέννηση του οπτικού νεύρου και τη διατήρηση της υγείας του κερατοειδούς. Όμως και η ακοή σου επωφελείται από αυτή την κυτταρική αναγέννηση. Ο κοχλίας, ένα ζωτικής σημασίας τμήμα του ακουστικού σου συστήματος που ανταποκρίνεται στις δονήσεις των ήχων, είναι πιο πιθανό να παραμείνει υγιής, ενώ σε μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Τέξας τονίζεται πως το συνένζυμο Q10 μειώνει ακόμα και τις εμβοές.

Διατηρεί νέο τον εγκέφαλό σου

"Ο εγκέφαλός σου χρειάζεται μεγάλες ποσότητες ενέργειας για να παραμείνει υγιής" επισημαίνει η ειδικός. "Με τις επαρκείς ποσότητες συνενζύμου Q10 να προσφέρουν ακριβώς αυτό, το ζωτικό αυτό όργανο λειτουργεί πιο αποτελεσματικά". Παρότι δεν υπάρχει επίσημη σύσταση συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης Q10, οι ειδικοί συμφωνούν πως μια ωφέλιμη ποσότητα είναι από 30 έως 100 mg τη μέρα.

Eνισχύει την υγεία της καρδιάς σου

Σε νέα έρευνα συμπεραίνεται πως το επαρκές συνένζυμο Q10 βελτιώνει την υγεία της καρδιάς και ειδικά τους ζωτικής σημασίας καρδιακούς μυς. Σε ασθενείς που πήραν 100 mg Q10 τρεις φορές τη μέρα για διάστημα 10 χρόνων φάνηκε πως ήταν σημαντικά μειωμένες οι πιθανότητες να παρουσιάσουν καρδιακή ανεπάρκεια.

Τροφές πλούσιες σε συνένζυμο Q10

Αν έχεις έλλειψη, πιθανότατα θα χρειαστείς κάποιο συμπλήρωμα, αλλά δες τις πιο καλές πηγές Q10:

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i