Τροφικές αλλεργίες στα παιδιά: Πότε είναι επικίνδυνες; Τι να κάνεις;

Υποψιάζεσαι ότι το παιδί μπορεί να είναι αλλεργικό σε κάποια τροφή, αλλά και πάλι δεν είσαι σίγουρη; Μάθε λοιπόν τι είναι η τροφική αλλεργία, πώς προκαλείται και πώς μπορείς να προστατεύσεις το παιδί από αυτή.

24.09.2018

εχεις διαβασει

Μια τροφική αλλεργία μπορεί να εκδηλωθεί με εξάνθημα και με έντονη φαγούρα, με έκζεμα αλλά και με πόνους στην κοιλιά, εμετό και διάρροια. Αρκετά συχνά εκδηλώνεται με δύσπνοια ή πρήξιμο στα βλέφαρα, στα χείλη, στη γλώσσα. Μια πιο επικίνδυνη –αλλά ευτυχώς σπάνια– αντίδραση είναι το αναφυλακτικό σοκ, που μπορεί να απειλήσει τη ζωή αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα με ιατρική φροντίδα. Μπορεί να εξελιχθεί μέσα σε λίγα λεπτά μετά την «εισβολή» του τροφικού αλλεργιογόνου στο σώμα. Η πίεση πέφτει απότομα και η αναπνοή γίνεται δύσκολη.

Συμπτώματα όπως ζαλάδα, βήχας, βραχνάδα στη φωνή ή πρήξιμο στο πρόσωπο είναι εξίσου πιθανά. Στην περίπτωση του αναφυλακτικού σοκ πρέπει να γίνει αμέσως ένεση αδρεναλίνης στο παιδί, η οποία δρα άμέσα σε πέντε λεπτά. Στο εμπόριο υπάρχει αδρεναλίνη σε συσκευασία που μοιάζει με στιλό και επιτρέπει να γίνεται η ένεση ακόμη και πάνω από τα ρούχα, σώζοντας κυριολεκτικά ζωές, αλλά καλό είναι να μιλήσεις πρώτα με τον παιδίατρό σου για τη χρήση της πριν την προμηθευτείς.

Πού οφείλονται οι αλλεργίες;

Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται αύξηση των τροφικών αλλεργιών στις παιδικές ηλικίες. Αυτό οφείλεται:

  • Στη γενετική προδιάθεση: Πολλά από τα παιδιά που είναι ευαίσθητα στις τροφικές αλλεργίες έχουν κληρονομήσει κάποιο οικογενειακό χαρακτηριστικό. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ένα παιδί χωρίς οικογενειακό ιστορικό αποκλείεται να παρουσιάσει.
  • Στη χορήγηση τεχνητής τροφής και ίσως στην πρόωρη εισαγωγή στερεών τροφών –και πιθανόν αλλεργιογόνων: Το ευαίσθητο πεπτικό σύστημα ενός μωρού δεν είναι ικανό ακόμα να ρυθμίσει την είσοδο της «ξένης» ή και σύνθετης πρωτεΐνης στην κυκλοφορία του αίματος, με συνέπεια να εκδηλώσει αλλεργία. Η καλύτερη ασπίδα προστασίας του «ανώριμου» πεπτικού συστήματος κατά των τροφικών αλλεργιών είναι ο θηλασμός. Επιπλέον, θα πρέπει να φροντίσεις το διαιτολόγιό του να αποτελείται από απλές τροφές μέχρι το πεπτικό του σύστημα να ωριμάσει ουσιαστικά, ώστε να μπορεί να δεχτεί αργότερα τις πιο σύνθετες.
  • Στο περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει το παιδί:Τα παιδιά των πόλεων μπορεί να είναι περισσότερο εκτεθειμένα στις αλλεργίες λόγω διαφορετικών συνθηκών ζωής, σε αντίθεση με τα παιδιά της επαρχίας. Τις περισσότερες φορές η αλλεργική αντίδραση σ’ ένα ή και σε περισσότερα τρόφιμα ελαττώνεται ή εξαφανίζεται μετά την ηλικία των πέντε ετών.


Αν είναι αλλεργικό τι να κάνω;

Θα πρέπει να συμβουλευτείς σύντομα τον παιδίατρό σου ή κάποιον ειδικό αλλεργιολόγο, ο οποίος θα σου πει ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνεις στο παιδί και ποια θεραπεία να ακολουθήσει. Τα πιο διαδεδομένα αλλεργικά τεστ είναι:

  • Tα δερματικά: Γίνονται στο χέρι (μεταξύ καρπού και αγκώνα). Ανάλογα με το ιστορικό, τοποθετούνται σταγόνες με τα αλλεργιογόνα πάνω στο χέρι και με μικρή βελόνα γίνεται ένα ελαφρό τσίμπημα στο δέρμα. Σε δεκαπέντε λεπτά ο ειδικός γιατρός μπορεί να βαθμολογήσει τις αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν στο σημείο όπου έγινε το τσίμπημα. Tα τεστ αυτά έχουν σχετικά περιορισμένη διαγνωστική αξία, γιατί πολλά παιδιά δίνουν θετικό αποτέλεσμα στο δερματικό τεστ για κάποια συγκεκριμένη τροφή, αλλά δεν παρουσιάζουν αλλεργική αντίδραση με την κατανάλωσή της.
  • Tα αιματολογικά τεστ: Αξιοποιούν την πηγή πληροφοριών που παρέχει το αίμα, ανιχνεύοντας την ανοσοσφαιρίνη («αλλεργικό» αντίσωμα) που δημιουργείται όταν κάποια τροφή είναι «βλαβερή» για τον οργανισμό (δοκιμασία RAST). H διαδικασία είναι μια απλή εξέταση αίματος. Όμως και αυτή η μέθοδος έχει παρόμοιους περιορισμούς με τα δερματικά τεστ.
  • Η καλύτερη μέθοδος –και πάντα με τις οδηγίες του γιατρού σου– είναι να απομακρύνεις σταδιακά ένα φαγητό κάθε φορά από το διαιτολόγιό του και να σημειώνεις τα συμπτώματα, πράγμα που θα σε βοηθήσει να εντοπίσεις την «ύποπτη» τροφή.

Editor's Picks

Περισσότερα από Shape Mama

Το αληθινό πρόσωπο της επιλόχειας κατάθλιψης | Μια μητέρα μιλάει για τη δική της μάχη
Το αληθινό πρόσωπο της επιλόχειας κατάθλιψης (μια μητέρα μιλάει για τη δική της μάχη)

H Tori είναι μια νέα μητέρα από την Καλιφόρνια που πάλεψε με την επιλόχειο κατάθλιψη, όπως τόσες άλλες.

μωρό νεογέννητο
«Μαμά, ήρθα»… Αν ξενυχτάς με το μωρό σου, ρίξε μια ματιά στο μέλλον

Όταν είχα τα παιδιά μου μωρά -και για πολλά από τα επόμενα χρόνια- νόμιζα ότι ήταν η χειρότερη φάση από άποψης ύπνου. Αν κι εσύ ξενυχτάς με το μωρό σου, να ξέρεις ότι υπάρχει και επόμενη, πιο δύσκολη, φάση. 

Αυτά τα 4 παιδικά βιβλία αξίζει να τα διαβάσετε
4 παιδικά βιβλία που αξίζει να διαβάσετε

Διαβάσαμε αυτά τα 4 νέα παιδικά βιβλία που αξίζει να διαβάσετε και εσείς!

έγκυος εγκυμοσύνη μαμά
8 λόγοι που θα σου λείψει η εγκυμοσύνη

Είτε είσαι έγκυος είτε έχεις ήδη γεννήσει, διάβασε αυτούς τους 8 λόγους που θα σου λείψει η εγκυμοσύνη και όλα τα «μαγικά» που συνέβαιναν εκείνη την περίοδο της ζωής σου. 

εγκυμοσύνη εργασία δουλειά έγκυος μαμά
Πώς να πεις στο αφεντικό σου ότι είσαι έγκυος

Πώς να πεις στο αφεντικό σου ότι είσαι έγκυος! 6 tips για να χειριστείς με τον πιο σωστό τρόπο την ανακοίνωση της εγκυμοσύνης σου στο αφεντικό σου!

#shapegreece