Τοκετός: 6 φόβοι που έχεις και η αλήθεια γι΄αυτούς

Τοκετός: Αυτές είναι οι πιο συχνές απορίες πριν γίνεις πρώτη φορά µαµά! Μάθε τις απαντήσεις και σταµάτα να φοβάσαι!

20.03.2018

εχεις διαβασει

Συνεργάστηκε ο Δηµήτρης Μπιλάλης, MBBCH-MMedSci-CCST-FRCOG, µαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος, µέλος του επιστηµονικού συµβουλίου
του Μαιευτηρίου «ΛΗΤΩ».

Ο τοκετός πλησιάζει γρήγορα – ένα γεγονός που µπορεί να σε κάνει να τρέµεις και να προσµένεις µε ανυποµονησία ταυτόχρονα. Η σιγουριά, όµως, είναι το µυστικό για έναν «άνετο» τοκετό: οι γυναίκες που την ένιωθαν πίστευαν περισσότερο στην ικανότητά τους να αντεπεξέλθουν και µπορούσαν να χρησιµοποιήσουν πιο αποτελεσµατικά τις τεχνικές τοκετού που είχαν µάθει συγκριτικά µε τις πιο φοβισµένες επίτοκες, σύµφωνα µε έρευνα από το Πανεπιστήµιο του Οχάιο.

Για να φτάσεις σε αυτό το σηµείο, συγκεντρώσαµε όσα χρειάζεται να ξέρεις για να είσαι έτοιµη και ήρεµη.

1. Ο φόβος «Θα χρειαστεί να κάνω καισαρική».

• Πόσο πιθανό είναι: Θα έχεις ακούσει στατιστικές όπου αναφέρεται πως στην Ελλάδα οι τοκετοί µε καισαρική καταγράφουν υψηλά ποσοστά, αυτό όµως δε σηµαίνει πως θα γεννήσεις µε αυτή τη µέθοδο αν δεν υφίσταται σοβαρός λόγος. Οι πρωτότοκες µητέρες που δεν κυοφορούν πάνω από ένα έβρυο και ολοκληρώνουν το χρόνο της εγκυµοσύνης
έχουν µεγάλες πιθανότητες να γεννήσουν µε φυσιολογικό τοκετό.

• Βελτίωσε τις πιθανότητες: Μπορείς να ζητήσεις από το γιατρό να έχεις δίπλα σου κατά τη διάρκεια του τοκετού µια µαία. Θα σε βοηθήσει µε τη στάση σου κατά τις συσπάσεις, µπορεί να σου κάνει µασάζ στην πλάτη, να µένει µαζί σου σε όλη τη διάρκεια του τοκετού ενώ ο γιατρός σου θα µπαινοβγαίνει στο δωµάτιο, µέχρι να µπεις στην αίθουσα τοκετού.

Φυσικά, µπορεί να είναι µαζί και ο σύντροφός σου, αφού θα έχει κι αυτός προετοιµαστεί κατάλληλα για τον τοκετό. Συνεννοήσου µε το γιατρό και τη µαία σου εβδοµάδες πριν από την αναµενόµενη µέρα τοκετού για να είναι ξεκάθαρο πως θα είναι συνεχώς µαζί σου.

Τι να κάνεις: Εάν ο γιατρός συστήνει την καισαρική, οφείλεις να γνωρίζεις τους λόγους. «Εάν η καισαρική είναι µία πιθανότητα, συζήτησε µε το γιατρό σου τα οφέλη της (π.χ. γρήγορη έξοδος του µωρού αν πέφτουν οι παλµοί του), τους κινδύνους (µεγαλύτερη διάρκεια ανάρρωσης από τον τοκετό) και εναλλακτικές (να δοκιµάσεις µια διαφορετική θέση τοκετού)» επισηµαίνει ο Δηµήτρης Μπιλάλης, µαιευτήρας γυναικολόγος.

Αν η καισαρική είναι ο ενδεικνυόµενος τρόπος για να γεννήσεις, το χειρουργείο θα διαρκέσει περίπου 45 λεπτά και µπορείς να συζητήσεις µε το γιατρό τη δυνατότητα να είναι ο σύντροφός σου µαζί σου. Ο θηλασµός µπορεί να ξεκινήσει αµέσως µετά τον τοκετό.

The Mamagers Update

5 λάθος πράγματα που λέμε συχνά σε ένα μικρό παιδί και τι καταλαβαίνει

Τα σνακ που τρώγαμε στο σχολείο γίνονται πιάτα σε εστιατόριο

Περισσότερα από Shape Mama

#shapegreece