Αυτοάμυνα: Πώς δεν θα γίνεις "εύκολο θύμα" επίθεσης

Μερικές βασικές συμβουλές για όλες μας, στηριγμένες στις βασικές αρχές της τεχνικής Krav Maga.

γυναίκα βία γυναικοκτονία αυτοάμυνα όχι istock

Συνεργάστηκε ο Μιχάλης Καφετζής, πιστοποιημένος εκπαιδευτής Krav Maga της IKMF (International Krav Maga Federation) και ιδιοκτήτης της σχολής Krav Maga Kolonaki. 

Με τις γυναικοκτονίες που έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα, η ανάγκη για μαθήματα αποφυγής επίθεσης και αυτοάμυνας είναι πιο έντονη. Γι’ αυτό ζητήσαμε από τον Μιχάλη Καφετζή, πιστοποιημένο εκπαιδευτή Krav Maga της IKMF (International Krav Maga Federation) και ιδιοκτήτη της σχολής Krav Maga Kolonaki να μας μιλήσει για αυτή την τεχνική αλλά και να μας δώσει μερικές βασικές οδηγίες για την ασφάλειά μας. 

Τι είναι το Krav Maga και σε ποιους απευθύνεται


Το Krav Maga επιτρέπει σε κάθε γυναίκα οποιασδήποτε ηλικίας, μέσα σε ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, να μάθει όλες τις ειδικά σχεδιασμένες για γυναίκες βασικές τεχνικές αυτοάμυνας, οι οποίες θα της σώσουν τη ζωή αν έρθει η στιγμή να τις χρειαστεί. Διδάσκει επίσης και πώς μια γυναίκα θα αναγνωρίσει τους οιωνούς ενός βίαιου περιστατικού ώστε να το αποφύγει εκ των προτέρων, ή ακόμα και τον τρόπο με τον οποίο η ίδια θα θέσει ξεκάθαρα όρια απέναντι σε κάποιον που αποφάσισε να την παρενοχλήσει. 

Είναι σημαντικό όλες οι γυναίκες να γνωρίζουν γενικές αρχές και τεχνικές αυτοάμυνας. Εκεί έξω, εάν βρεθείς απέναντι σε έναν κίνδυνο δεν έχει σημασία η σωματική σου δομή αλλά να γνωρίζεις τις βασικές αρχές πρόληψης και αποτροπής μιας επίθεσης και η διαφυγή, εάν τελικά δεν μπορείς να κάνεις διαφορετικά. 

Βασικές συμβουλές αυτοάμυνας και πρόληψης 

"Τι κάνεις αν σου πιάσει τα μαλλιά; Τι κάνεις αν σε ακολουθεί κάποιος; Τι τσάντα να κρατάς;" Ο Μιχάλης Καφετζής μας δίνει βασικές συμβουλές για την ασφάλειά μας. 
1. Να φοράς την τσάντα και το backpack στον ένα ώμο, γιατί αλλιώς μπορεί κάποιος εύκολα να σε τραβήξει. 
2. Mην δένεις τα μαλλιά σου σε αλογοουρά για τον ίδιο λόγο. 
3. Αν νιώθεις ότι κάποιος μπορεί να σε ακολουθεί, ξεχνάς τη διακριτικότητα. Γυρνάς και τον κοιτάς, για να ξέρει ότι τον έχεις δει. 
4. Γενικά, ο στόχος σου είναι πάντα η αποφυγή συμβάντος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι φταις εσύ για κάτι. Αλλά καλύτερα να μη γίνει ποτέ.

Γι' αυτό και: 

  • Όταν παρκάρεις σε μεγάλα ή υπόγεια πάρκινγκ, να είσαι πάντα κοντά στο σημείο της εισόδου στο χώρο. 
  • Όταν βάζεις τα ψώνια ή το παιδί στο αυτοκίνητο, να έχεις πάντα awareness του τι συμβαίνει γύρω σου. 
  • Όταν μπαίνεις σε ένα κτίριο, η πρώτη σου κίνηση θα είναι να ανοίξεις το φως ακόμα κι αν είναι μέρος που γνωρίζεις. 
  • Δεν περπατάς και μιλάς στο κινητό, ιδανικά απόφυγε και να ακούς μουσική με handsfree για να αντιλαμβάνεσαι τι γίνεται γύρω σου. 
  • Μην κουβαλάς ένα σωρό πράγματα στα χέρια σου: καφέ, κινητό, τσάντα. Φρόντισε να έχεις ένα χέρι ελεύθερο τουλάχιστον.

Θυμήσου

  • Αυτό που σίγουρα πρέπει να θυμάσαι: Αν υπάρξει συμβάν, αντιδράς, δεν αφήνεσαι. Φωνάζεις και χτυπάς, με χέρια, κλοτσιές, δόντια, νύχια και ό,τι αντικείμενο έχεις πρόχειρο.
  • Χρησιμοποίησε ό,τι έχεις επάνω σου: Η τσάντα σου μπορεί να αποκρούσει επιθέσεις, αλλά και να γίνει όπλο επίθεσης.
  • Στην περίπτωση δε που επιτεθεί κάποιος από πίσω και πάλι δεν πας να πιάσεις τα χέρια του, αν είναι στο λαιμό σου, αλλά επιτίθεσαι στο δικό του ευαίσθητο σημείο, τα μάτια του. Να θυμάσαι ότι τα νύχια και τα δόντια σου είναι μεγάλο όπλο.
  • Αν έχεις πέσει στο έδαφος, τα πόδια σου θα είναι η άμυνα και η επίθεσή σου μαζί.

Οι βασικές αρχές του Krav Maga 

Πρόκειται για την πρόληψη, την αποτροπή, την αποφυγή, τη διαφυγή και την υπεκφυγή. 

Με απλά λόγια, πάντα προσπαθώ να αποφύγω μια πιθανώς επικίνδυνη κατάσταση, να την προλάβω. Πώς; Με το να μην είναι εύκολο θύμα. Να μην είμαι εύκολος στόχος. 

Να μπορώ να αντιλαμβάνομαι τα σημάδια, να "σκανάρω" την περιοχή όπου κινούμαι. Όπως λέμε και σ το krav Maga, δεν θέλουμε να είναι οι άνθρωποι φοβισμένοι, θέλουμε να είναι υποψιασμένοι. 

Πέρα από την αποφυγή, υπάρχει πάντα το κακό σενάριο, όπου κάποιος μας αιφνιδιάζει και μας επιτίθεται. Τότε δεν έχουμε παρά να αμυνθούμε. Στο Krav Maga μαθαίνουμε για τη χρήση καθημερινών αντικειμένων (κλειδιά, τσάντα, κ.λπ.) για να αποτρέψουμε την επίθεση και να αντεπιτεθούμε.

Μια τελευταία βασική συμβουλή από τον Μιχάλη Καφετζή: "Εμπιστέψου το ένστικτό σου, απόφυγε τον κίνδυνο θέσε ξεκάθαρα όρια, αντίδρασε ως τελευταία επιλογή".
 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i