Απώλεια βάρους ή άσκηση; Τι συμβάλλει περισσότερο στη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής;

μεγαλύτερη διάρκεια ζωής iStock

Από την Ιωάννα Λαουμτζή, Fitness Consultant / Exclusive Coach, Owner of IL EXCLUSIVE FITNESS GYM (ioannalaoumtzi.gr).

Για καλύτερη υγεία και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, η άσκηση είναι πιο σημαντική από την απώλεια βάρους, ειδικά εάν όσον αφορά στους υπέρβαρους ή παχύσαρκους, σύμφωνα με μια νέα ανασκόπηση που μελετά τις σχέσεις μεταξύ φυσικής κατάστασης, βάρους, υγείας της καρδιάς και μακροζωίας.

Η μελέτη, η οποία ανέλυσε τα αποτελέσματα εκατοντάδων προηγούμενων μελετών για απώλεια βάρους και προπονήσεις σε γυναίκες, διαπίστωσε ότι τα παχύσαρκα άτομα, συνήθως, μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και πρόωρου θανάτου, περισσότερο με τη φυσική κατάσταση παρά κάνοντας δίαιτα.

Η ανασκόπηση προσθέτει επίσης ότι οι περισσότεροι από εμάς μπορούμε να είμαστε υγιείς σε οποιοδήποτε βάρος, εάν είμαστε επίσης αρκετά δραστήριοι.

Η άσκηση είναι υπεύθυνη για τη μακροζωία, αλλά όχι για την απώλεια κιλών 

Αυτή η έρευνα αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι που αρχίζουν να ασκούνται, σπανίως χάνουν πολλά κιλά, εκτός και αν μειώνουν σημαντικά την πρόσληψη τροφής. Η άσκηση απλά σε βοηθά να "κάψεις" λίγες θερμίδες, ποσοστό μη επαρκές για μείωση του βάρους - αν δε συνοδεύεται από διατροφή. 

Γενικά, γίνονται πολλές μελέτες για τις επιδράσεις της φυσικής δραστηριότητας στις συνθέσεις και τους μεταβολισμούς του σώματος των ανθρώπων, καθώς και την αντοχή τους, με ιδιαίτερη έμφαση σε άτομα που είναι παχύσαρκα. Πολλές έρευνες υπογραμμίζουν τη ματαιότητα των προπονήσεων για απώλεια βάρους. Σε έρευνα του 2015, για παράδειγμα, 81 υπέρβαρες γυναίκες, με καθιστική ζωή, ξεκίνησαν μια νέα ρουτίνα περπατήματος, 3 φορές την εβδομάδα για 30 λεπτά. Μετά από 12 εβδομάδες, μερικές από αυτές είχαν χάσει λίπος από το σώμα τους, αλλά 55 από αυτές είχαν πάρει βάρος.

Σε άλλες μελέτες, υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα με σημαντικά προβλήματα υγείας, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, χαμηλά επίπεδα χοληστερόλης ή αντίσταση στην ινσουλίνη, δείκτης για τον διαβήτη τύπου 2, έδειξαν σημαντικές βελτιώσεις σε αυτές τις συνθήκες μετά την έναρξη της άσκησης, είτε έχασαν βάρος είτε όχι. Βλέποντας αυτά τα αποτελέσματα, οι επιστήμονες άρχισαν να αναρωτιούνται, αν η φυσική κατάσταση μπορεί να επιτρέψει στα υπέρβαρα άτομα να έχουν καλύτερη μεταβολική υγεία, όποιες και αν είναι οι μάζες του σώματός τους. 

Κατέληξαν με περισσότερες από 200 σχετικές αναλύσεις και μεμονωμένες μελέτες. Στη συνέχεια, ανέλυσαν όλη αυτή την έρευνα, που περιλάμβανε δεκάδες χιλιάδες άνδρες και γυναίκες, οι περισσότεροι παχύσαρκοι, σχετικά με τα σχετικά οφέλη της απώλειας βάρους ή της ικανότητας για βελτίωση του μεταβολισμού και της μακροζωίας. Ουσιαστικά, ρώτησαν αν κάποιος που είναι βαρύς κάνει περισσότερο κακό στην υγεία του με το να χάσει βάρος ή να σηκωθεί και να κινηθεί.

20λεπτη HIIT προπόνηση που μπορείς εύκολα να κάνεις από το σπίτι

Συγκριτικά η βελτίωση της φυσικής κατάστασης ήταν πολύ πιο ωφέλιμη από την απώλεια βάρους.

Στο σύνολό τους, οι μελέτες αναφέρουν ότι οι παχύσαρκοι άνδρες και γυναίκες, με καθιστική ζωή, που αρχίζουν να ασκούνται, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου έως και 30% ή περισσότερο, ακόμη και αν το βάρος τους δεν υποχωρεί. Αυτή η βελτίωση γενικά τους θέτει σε μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από τους ανθρώπους που θεωρούνται φυσιολογικού βάρους αλλά εκτός φόρμας.

Από την άλλη πλευρά, εάν τα παχύσαρκα άτομα χάσουν βάρος με δίαιτα (όχι ασθένεια), ο στατιστικός τους κίνδυνος να χάσουν τη ζωή τους σε νεαρή ηλικία, συνήθως μειώνεται κατά περίπου 16%, αλλά όχι σε όλες τις μελέτες. Ορισμένες από τις έρευνες που αναφέρονται στη νέα ανασκόπηση διαπιστώνουν ότι η απώλεια βάρους μεταξύ των παχύσαρκων ατόμων δε μειώνει καθόλου τους κινδύνους θνησιμότητας.

Η νέα ανασκόπηση δε σχεδιάστηκε για να καθορίσει με ακρίβεια πώς η άσκηση ή η απώλεια βάρους επηρεάζουν τη μακροζωία σε άτομα με παχυσαρκία. Αλλά σε πολλές από τις μελέτες που εξέτασαν οι επιστήμονες, οι άνθρωποι που έχασαν κιλά κάνοντας δίαιτα τα ξαναπήραν, στη συνέχεια δοκίμασαν ξανά, και αυτή η προσέγγιση του "χάνω και τα ξαναπαίρνω” συχνά συμβάλλει σε μεταβολικά προβλήματα, όπως ο διαβήτης και η υψηλή χοληστερόλη και στη μείωση του προσδόκιμου ζωής. 

Από την άλλη πλευρά, η άσκηση καταπολεμά τις ίδιες συνθήκες. Μπορεί επίσης, απροσδόκητα, να ξαναφτιάξει τα αποθέματα λίπους των ανθρώπων. Τα άτομα με παχυσαρκία συνήθως χάνουν λίγο σπλαχνικό λίπος όταν ασκούνται, ακόμη και αν η συνολική απώλεια βάρους τους είναι αμελητέα. Το σπλαχνικό λίπος, που συγκεντρώνεται βαθιά μέσα στο σώμα μας, αυξάνει τους κινδύνους για διαβήτη τύπου 2, καρδιακές παθήσεις και άλλες καταστάσεις.

Μου αρέσουν οι υδατάνθρακες, μπορώ να "χτίσω" μύες χωρίς πολλή πρωτεΐνη;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i