Γιατί πρέπει να ξεκινήσεις λειτουργική προπόνηση, χθες αν γίνεται

Η λειτουργική προπόνηση είναι πολύ αποτελεσματική, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστεί λιγότερο χρόνο από τη συμβατική προπόνηση ενδυναμωσης.

woman workout fit iStock

Η άσκηση είναι απαραίτητη για όποιον ενδιαφέρεται για την υγεία του και η λειτουργική προπόνηση πρέπει να αποτελεί μέρος της ρουτίνας όλων. Φυσικά, η προπόνηση εξαρτάται, σε μεγάλο βαθμό, από το ποιοι είναι οι στόχοι μας. Το να θες να έχεις μεγαλύτερους και ισχυρότερους μύες δεν είναι το ίδιο με το να θέλεις απλώς να παραμείνεις υγιείς ή να βελτιώσεις τις ικανότητές σου για άλλα αθλήματα.

Αυτό που είναι προφανές είναι ότι ο λειτουργικός αθλητισμός πρέπει να αποτελεί μέρος όλων αυτών. Αλλά τι ακριβώς περιλαμβάνει αυτή η έννοια που ακούμε συνεχώς τον τελευταίο καιρό; Οι λειτουργικές κινήσεις είναι, βασικά, όλες εκείνες οι ασκήσεις που έχουν μια χρήση πέρα από την προπόνησή μας δηλαδή, στην καθημερινή μας ζωή. Γιατί πέρα από τους φυσικούς στόχους, βοηθάνε στην καλύτερη κίνηση.

Η λειτουργική προπόνηση, μεταξύ άλλων, εστιάζει πολύ στη βελτίωση διαφορετικών πτυχών ταυτόχρονα: κινητικότητα, δύναμη. Επιπλέον, βοηθά στη μείωση του κινδύνου τραυματισμού, τόσο στην προπόνηση όσο και στις δραστηριότητες που κάνουμε καθημερινά.

Για τους αθλητές, η λειτουργική προπόνηση αποτελεί ζωτικό μέρος της ρουτίνας τους, επειδή περιλαμβάνει ασκήσεις που επικεντρώνονται στις κινήσεις που κάνουν στα αγωνίσματά τους. Για παράδειγμα, ένας μπασκετμπολίστας θα δουλέψει πάνω σε πλάγια άλματα για να αυξήσει την ευκινησία και την ταχύτητά του στο γήπεδο.

Και για όσους ανησυχούν ότι δεν έχουν χρόνο να γυμναστούν και το χρησιμοποιούν ως δικαιολογία, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η λειτουργική προπόνηση είναι πολύ αποτελεσματική, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστεί λιγότερο χρόνο από τη συμβατική προπόνηση δύναμης. Στην πραγματικότητα, μπορεί να είναι πιο χρήσιμη όταν πρόκειται για την απώλεια βάρους. Μπορούμε να συνδυάσουμε και τα δύο είδη προπόνησης, προσθέτοντας μερικές συνεδρίες λειτουργικής προπόνησης που γυμνάζουν όλο το σώμα ανά εβδομάδα.

Δείτε περισσότερα στο esquire.com.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i