Αποκατάσταση μετά την προπόνηση: Αυτή η βιταμίνη μπορεί να σε βοηθήσει

Αυτή είναι η ουσία που θα πρέπει να γνωρίσεις αν γυμνάζεσαι σκληρά.

teenage-girl-exercising-and-having-workout-for-legs-picture-id1162300115

Ξέρεις καλά ότι η αποθεραπεία έπειτα από μια σκληρή προπόνηση μπορεί να είναι έως και κάτι πολύ δύσκολο. Πόνος, σκληροί μύες και χαμηλά επίπεδα ενέργειας ίσως σε αποτρέπουν από το να συνεχίσεις το πρόγραμμα των ασκήσεων για τις επόμενες ημέρες. Φαίνεται όμως ότι στο άμεσο μέλλον θα έχεις στο "οπλοστάσιό" σου έναν πολύτιμο σύμμαχο. Πρόκειται για τη "ριβοσίδη νικοτιναμίδη" (συνήθως ονομάζεται απλά NR), που, σύμφωνα με νεότερες μελέτες, εξασφαλίζει περισσότερη ενέργεια αλλά και ταχύτερη αποκατάσταση μετά τη σκληρή προπόνηση.

Τι είναι η NR;

Πρόκειται για μια μορφή της βιταμίνης Β3 που ανακαλύφθηκε πρόσφατα από τους επιστήμονες. Σε γενικές γραμμές λειτουργεί ως εξής: "Όταν πάρεις NR, το σώμα σου τη μετατρέπει σε νικοκλεοτίδιο νικοτιναμίδης αδενίνης (NAD +), ένα συνένζυμο που υπάρχει σε όλα τα κύτταρα και συμμετέχει στο μεταβολισμό της ενέργειας, δίνοντας ώθηση στην ικανότητα του οργανισμού σου να διατηρεί τη σωστή λειτουργία των κυττάρων" εξηγεί ο Wally Taylor, MD, ιατρός Λειτουργικής Ιατρικής στο Texas Integrative Medicine. Όμως, δυστυχώς, καθώς μεγαλώνουμε, το NAD + μειώνεται, με αποτέλεσμα να έχουμε σταδιακά όλο και λιγότερη ενέργεια.

Πώς μπορεί να βοηθήσει τη φυσική σου κατάσταση;

Για να κατανοήσουμε πώς λειτουργεί στο σώμα η ΝR, θα πρέπει να μιλήσουμε για τα μιτοχόνδρια. Αυτά μετατρέπουν τα τρόφιμα που καταναλώνουμε και το οξυγόνο που προσλαμβάνουμε σε ενέργεια. "Το συνένζυμο NAD+ συμβάλλει ώστε τα μιτοχόνδρια να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά, προσφέροντας την ενέργεια που χρειάζεσαι. Η NR βοηθά να διατηρήσεις τα επίπεδα NAD + σε υψηλά επίπεδα, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο τη σωστή λειτουργία των μιτοχονδρίων" επισημαίνει ο Taylor. Η NR και το NAD + επηρεάζουν, επίσης, τις σιρτουίνες στο σώμα, δηλαδή τις πρωτεΐνες που βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από τη φθορά που επέρχεται λόγω ηλικίας. Αποτέλεσμα; "Έχεις περισσότερη ενέργεια κάθε μέρα" τονίζει ο Taylor και προσθέτει: "Η NR και το NAD + είναι πολύ σημαντικά για τη σωματική και ψυχική απόδοση και την ανάρρωση μετά τη σκληρή άσκηση ή οποιαδήποτε μορφή άγχους".

Πού βρίσκεται;

Η NR υπάρχει στο γάλα, στη μαγιά και στην μπίρα, αλλά σε πολύ μικρές ποσότητες, που δεν μπορούν να κάνουν τη διαφορά στον οργανισμό μας. Εκτιμάται ότι στο άμεσο μέλλον θα μπορεί να λαμβάνεται σε μορφή συμπληρώματος διατροφής.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i