Οι προπονήσεις που σε βοηθούν να κοιμηθείς καλύτερα

Ασκήσεις για όνειρα ξεκούραστα και γλυκά.

καλυτερος υπνος iStock

Η τακτική άσκηση χαρίζει απλόχερα οφέλη στον οργανισμό μας. Αυτά σχετίζονται τόσο με την σωματική, όσο και με την ψυχική υγεία, για αυτό και όταν αθλούμαστε, εκτός από δυνατοί και δραστήριοι, αισθανόμαστε καλά. Η άσκηση συμβάλει στην μείωση του στρες αλλά και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του άγχους, καθώς μέσω αυτής απελευθερώνονται χημικές ουσίες, όπως οι ενδορφίνες. Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η άσκηση βοηθάει και στον ύπνο, αφού μετά τις προπονήσεις όχι μόνο κοιμάσαι πιο γρήγορα αλλά και πιο ξεκούραστα. 

Άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Clinics, διαπίστωσε ότι η τακτική αερόβια άσκηση ήταν μια αποτελεσματική θεραπεία για τη χρόνια αϋπνία — στην πραγματικότητα, λειτούργησε εξίσου καλά με τη φαρμακευτική αγωγή. Ταυτόχρονα, στοιχεία που εμφανίζονται στο περιοδικό Sleep αποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι με καθιστικό τρόπο ζωής ήταν πιο πιθανό να παρουσιάσουν προβλήματα ύπνου από εκείνους που ακολουθούν έναν πιο ενεργητικό τρόπο ζωής. Και ενώ η Δρ. Michelle Drerup, ψυχολόγος στην κλινική ύπνου του Κλίβελαντ, εξηγεί πως υπάρχουν πολλές θεωρίες σχετικά με την άσκηση και τον ύπνο, με τις περισσότερες από αυτές να βασίζονται σε αληθινά δεδομένα, έχουν διαπιστωθεί συγκεκριμένες μορφές άσκησης που συμβάλλουν στην βελτίωση της ποιότητας του ύπνου. Αυτές είναι: 

Περπάτημα

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Sleep Health, η πραγματοποίηση του καθημερινού στόχου βημάτων, θα μπορούσε να είναι το κλειδί για έναν καλό ύπνο. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη παρακολούθησαν τα καθημερινά τους βήματα, την διάρκεια του ύπνου, όπως επίσης και την ποιότητα του. Το αποτέλεσμα που προέκυψε ήταν πως όσοι σημείωναν καθημερινά περισσότερα βήματα, απολάμβαναν αυτομάτως μεγαλύτερης διάρκειας ποιοτικό ύπνο. Έτσι, αν αναζητάς έναν καλό ύπνο τα βράδια, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να εντάξεις το περπάτημα στην καθημερινή σου ρουτίνα. Μόλις 30 λεπτά περπάτημα την ημέρα, είναι αρκετά για να απολαύσεις τα οφέλη της αερόβιας άσκησης. 

Βραδινό τρέξιμο; Τι χρειάζεσαι για να το κάνεις σωστά (η ώρα, οι τροφές, η διαδρομή)

Κολύμβηση 

Αντίστοιχα με το περπάτημα, έτσι και το κολύμπι έχει την δυνατότητα να βελτιώσει σημαντικά τον ύπνο σου. Η κολύμβηση εντάσσεται στις καρδιαγγειακής ασκήσεις μέτριας έως υψηλής έντασης. Σχετική έρευνα απέδειξε ότι όσα άτομα επέλεγαν την κολύμβηση ως τρόπο άσκησης, ανέφεραν πως αισθάνονταν λιγότερο κουρασμένοι μέσα στην μέρα και δεν αντιμετώπιζαν δυσκολίες στην ώρα του ύπνου. 

Ποδηλασία 

Η βόλτα με το ποδήλατο ίσως είναι η καλύτερη άσκηση για ποιοτικότερο ύπνο. Μια ανάλυση μελετών σχετικά με τον αντίκτυπο της προπόνησης υψηλής έντασης στον ύπνο, διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που έκαναν ποδηλασία, μπορούσαν να αποκοιμηθούν πολύ πιο εύκολα, από εκείνους που έκαναν άλλες ασκήσεις. Επιπλέον, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Clemson ζήτησαν από κάποιους μαθητές να προσπαθήσουν να μελετήσουν πάνω σε ένα στατικό ποδήλατο αντί για καρέκλα, ενώ άλλοι κλήθηκαν να εργαστούν σε ένα παραδοσιακό γραφείο. Σε όλη τη διάρκεια της μελέτης, οι μαθητές και στις δύο ομάδες κλήθηκαν να συμπληρώσουν έρευνες σχετικά με τη διάθεσή τους, τον ύπνο και τη συνολική τους υγεία. Οι απαντήσεις τους έδειξαν ότι οι μαθητές που μελετούσαν σε παραδοσιακά γραφεία είχαν σημαντικά χαμηλότερη ποιότητα ύπνου από εκείνους που βρίσκονταν τακτικά πάνω σε ένα στατικό ποδήλατο. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η άσκηση με οποιονδήποτε τρόπο, ακόμη και κατά τη μελέτη ή την εργασία, έχει θετικό αντίκτυπο στον ύπνο. 

HIIT 

Η υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση λειτουργεί το ίδιο καλά με τις παραπάνω μορφές άσκησης, όσο αναφορά την ποιότητα και την διάρκεια του ύπνου. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Clinical Investigation διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που συμμετείχαν σε προπονήσεις HIIT κοιμόντουσαν περισσότερο, ξυπνούσαν λιγότερο και ανέφεραν καλύτερη ποιότητα ύπνου. Η ίδια μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι προπονήσεις HIIT παρήγαγαν τα ίδια οφέλη για τον ύπνο με άλλα είδη άσκησης. 

Yoga 

Η γιόγκα βοηθάει τον ύπνο μέσα από μια ποικιλία τρόπων. Είναι γνωστό άλλωστε, ότι αυτό το είδος άσκησης βοηθάει το σώμα και το μυαλό να ηρεμήσει, δημιουργώντας καλύτερες συνθήκες ύπνου. Μια έρευνα που διεξήχθη από το Εθνικό Κέντρο Συμπληρωματικής και Ολοκληρωμένης Υγείας διαπίστωσε ότι το 55% των ερωτηθέντων είπε ότι η γιόγκα τους βοήθησε να κοιμηθούν καλύτερα. Διαπίστωσε επίσης ότι το 60% των ερωτηθέντων είπε επίσης ότι η πρακτική της γιόγκα τους παρακίνησε να ασκηθούν. Μια άλλη μελέτη που εξέτασε την ποιότητα του ύπνου των ατόμων με μακροχρόνιες πρακτικές γιόγκα εξήγησε ότι οι τακτικοί ασκούμενοι είχαν χαμηλότερα επίπεδα της ορμόνης του στρες, κορτιζόλης. Τα υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης σχετίζονται με προβλήματα ύπνου, επομένως η ρύθμιση της κορτιζόλης βοηθά στον ύπνο. 

Ποια είναι η καλύτερη ώρα για γυμναστική;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i