5 ασκήσεις για δυνατή πλάτη χωρίς πόνους

Η ενίσχυση και ενδυνάμωση του κορμού θα σε απαλλάξει από πόνους και ενοχλητικά πιασίματα.

ασκήσεις πλάτη iStock

Πόνος στην πλάτη: μια κατάσταση, χιλιάδες άνθρωποι που υποφέρουν από αυτή. Είναι αλήθεια πως όσο μεγαλώνουμε οι ενοχλήσεις στον αυχένα, τους ώμους και την πλάτη γίνονται όλο και εντονότεροι, ειδικά όταν ξοδεύουμε ώρες ατέλειωτες καθισμένοι στην καρέκλα του γραφείου, μέσα στο αυτοκίνητο ή σκυμμένοι πάνω από το κινητό τηλέφωνο. Η κακή στάση σώματος επιβαρύνει επιπλέον την σπονδυλική στήλη, μεγιστοποιώντας το πρόβλημα της μονίμως "πιασμένης" πλάτης.

Τα καλά νέα είναι ότι μπορείς να απαλλαγείς από την δυσφορία αυτή, αλλά και να την προλάβεις πριν καν εμφανιστεί. Αυτό θα το πετύχει μέσω της ενδυνάμωσης και ενίσχυσης της πλάτης σου με ασκήσεις που προλαμβάνουν την αδυναμία και τον πόνο. Χρησιμοποιώντας κυρίως το σωματικό βάρος, οι παρακάτω ασκήσεις θα σε βοηθήσουν να τονώσεις τους μύες της ωμοπλάτης, βελτιώνοντας την ποιότητα της υγείας σου.

1.Σανίδα

Η σανίδα είναι no1 άσκηση για την συνολική βελτίωση του πυρήνα. Ξεκίνα ακουμπώντας στο πάτωμα τα χέρια και τα γόνατά σου. Τοποθέτησε τις παλάμες ακριβώς κάτω από τους ώμους. Οδήγησε τα πόδια πίσω, ένα κάθε φορά. Για περισσότερη σταθερότητα, φέρε τα πόδια σου σε μεγαλύτερη απόσταση από τους γοφούς. Διατήρησε μια ευθεία γραμμή από τις φτέρνες μέχρι το πάνω μέρος του κεφαλιού, κοιτάζοντας προς τα κάτω στο πάτωμα, με το βλέμμα ελαφρώς μπροστά. Τώρα, σφίξε τους κοιλιακούς, τους τετρακέφαλους, τους γλουτούς και μείνε.

2. Άσκηση κολύμπι

Η συγκεκριμένη άσκηση βοηθάει την σπονδυλική στήλη να ενισχύσει την ισορροπία αλλά και την κινητικότητα της. Ξάπλωσε μπρούμυτα με τα χέρια πάνω από το κεφάλι και τα πόδια ελαφρώς ανοιχτά. Σήκωσε ταυτόχρονα το δεξί χέρι και αριστερό πόδι προς τα πάνω, σφίγγοντας τον κορμό. Το κεφάλι πρέπει να βρίσκεται στην ίδια ευθεία με την σπονδυλική στήλη, δηλαδή ούτε πολύ ψηλά ούτε πολύ χαμηλά στο έδαφος. Συνέχισε εναλλάξ με το άλλο πόδι και χέρι. Εκτέλεσε 10 με 15 επαναλήψεις.

3.Γέφυρα γλουτών

Ξάπλωσε στο πάτωμα με την πλάτη στο έδαφος και τα χέρια στα πλάγια. Λύγισε τα γόνατά με τα πέλματα να ακουμπούν στο έδαφος. Διατηρώντας σφιχτούς τους γλουτούς, σήκωσε τους από το πάτωμα μαζί με τη μέση. Βεβαιώσου ότι χρησιμοποιείς κυρίως του μύες των γλουτών για να σηκώσεις το βάρος του σώματος σου και δεν ασκήσεις πίεση με τα πόδια.

4. Άσκηση snow angel

Όπως ακριβώς φτιάχνεις αγγελάκια στο χιόνι, με την ίδια (περίπου) κίνηση θα απαλλαγείς και από τον πόνο στην πλάτη. Ξάπλωσε στο έδαφος μπρούμυτα με τα χέρια πάνω από το κεφάλι να δημιουργούν μια ευθεία με τα πόδια. Με το βλέμμα αρχικά στραμμένο στο έδαφος, σήκωσε τα πόδια και την πλάτη από το πάτωμα μετακινώντας τα χέρια σιγά σιγά προς τα πίσω και κάτω. Επέστρεψε σιγά σιγά με την ίδια κίνηση στην αρχική σου θέση. Επανέλαβε 10 φορές.

5. Ανύψωση άκρων εναλλάξ

Ξεκίνα από την στάση τραπεζάκι με τις παλάμες κάτω από τους ώμους και τα γόνατα κάτω από τους γοφούς. Σηκώνοντας ευθεία μπροστά και ευθεία πίσω το αριστερό χέρι και αντίστοιχα το δεξί πόδι, φρόντισε το σώμα σου να δημιουργεί μια ευθεία. Κράτησε δυνατό τον κορμό και δοκίμασε εναλλάξ με το άλλο χέρι και πόδι. Κάνε 10 επαναλήψεις.

   

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i