Γιατί να κάνεις τοξοβολία; 8 οφέλη του Ολυμπιακού αθλήματος και ο απαραίτητος εξοπλισμός

Δεν απαιτεί ιδιαίτερα σωματικά προσόντα και δεν προκαλεί έντονη σωματική καταπόνηση.

Γιατί να κάνεις τοξοβολία

Συνεργάστηκε η Χρύσα Βέργη, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, personal trainer.

Η τοξοβολία δεν απαιτεί ιδιαίτερα σωματικά προσόντα και δεν προκαλεί έντονη σωματική καταπόνηση. Για το λόγο αυτόν ασκείται από χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, από την ηλικία των 8 μέχρι... τις πολύ πολύ μεγάλες ηλικίες.

Διάβασε επίσης: 4 γεύματα για μετά την προπόνηση με τις συνιστώμενες μερίδες τους

Η τοξοβολία ως Ολυμπιακό άθλημα 

Ως Ολυμπιακό άθλημα πρωτοεμφανίστηκε στη Γαλλία το 1900. Στην Ελλάδα κάνει την πρώτη του εμφάνιση το 1982, με πρώτο σύλλογο που καλλιέργησε το άθλημα τον Παναθηναϊκό. Συμμετέχουν άνδρες και γυναίκες σε ατομικό και ομαδικό αγώνα. Η απόσταση που διαγωνίζονται είναι τα 70 μέτρα. Με τις αλλαγές των κανονισμών που εφάρμοσε η Παγκόσμια Ομοσπονδία τα τελευταία 10 χρόνια το άθλημα αυτό έχει γίνει πολύ θεαματικό!

Γιατί να κάνεις τοξοβολία;

Η φιλοσοφία της είναι διαφορετική – και πολύ ουσιαστική. Η τοξοβολία είναι άθλημα ήπιας έντασης αλλά μεγάλης διάρκειας. Ξεκινώντας, θα διαπιστώσεις τα ψυχικά οφέλη που θα αποκομίσεις, ενώ συγχρόνως θα βελτιώσεις την ισορροπία, τη δύναμη (ειδικά του κορμού και των άνω άκρων), τη νευρομυϊκή αντίληψη και συντονισμό, την ελαστικότητα καθώς και την αντοχή. Κι αν ανακαλύψεις ότι τελικά η τοξοβολία είναι το αγαπημένο σου σπορ, μπορείς να αποφασίσεις, σε κάθε ηλικία, να ασχοληθείς μαζί της.

• Σε ωθεί να βάζεις στόχους

Η τοξοβολία θα σε βοηθήσει να θέτεις προσωπικούς στόχους – εντός και εκτός χώρου προπόνησης. Είναι ένα τεχνικό άθλημα ακριβείας, συγκέντρωσης και υψηλής εσωτερικής πειθαρχίας. Ξεκινώντας από τις μικρές αποστάσεις, θα αυξάνεις σταδιακά το βαθμό δυσκολίας και θα παρακολουθείς την εξέλιξή σου.

• Γίνεται πηγή αυτοπεποίθησης

Με την προπόνηση αναπτύσσεις ικανότητες συγκέντρωσης, ακριβείας και υπομονής. Πρόκειται για δεξιότητες που σου μαθαίνουν να «διαβάζεις» τον εσωτερικό σου κόσμο και να παίρνεις δύναμη και ενθάρρυνση από τον εαυτό σου.

• Αποκτάς ευθυτενή στάση σώματος

Η απόλυτη ισορροπία και η κάθετη στάση του σώματος είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του τοξότη. Αποτέλεσμα της πλειομετρικής άσκησης των ραχιαίων με την τοξοβολία είναι ότι δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο κανένας τοξότης που να ταλαιπωρείται από κύφωση.

• Κερδίζεις δύναμη και ευλυγισία

Οι τοξότες αναπτύσσουν αντοχή, δύναμη, ευλυγισία και ισορροπία για να μπορούν να χειρίζονται το τόξο και να σημαδεύουν σωστά.

• Αποκτάς αθλητικό ήθος και ομαδικότητα

Η τοξοβολία δεν είναι μόνο ατομικό άθλημα, αλλά και ομαδικό. Όταν είσαι μέλος μιας ομάδας, μαθαίνεις να συνεργάζεσαι και να σέβεσαι τους άλλους, να προσφέρεις και να δέχεσαι βοήθεια, αλλά και να καθοδηγείς την ομάδα σου.

• Μαθαίνεις πώς να είσαι ασφαλής εσύ και η ομάδα σου

Κάθε σπορ μπορεί να είναι επικίνδυνο όταν οι αθλητές του θέλουν να γίνουν ριψοκίνδυνοι. Στην τοξοβολία αυτό που πρωτίστως μαθαίνεις είναι το πώς θα είσαι ασφαλής μέσα στο χώρο του πεδίου, αλλά και το πώς θα φροντίζεις για την ασφάλεια των συναθλητών σου.

• Λειτουργείς μεθοδικά

Μέσα από την προπόνηση συμβαίνουν πολλές εσωτερικές διεργασίες. Οι τοξότες μαθαίνουν να αναλύουν την κάθε τους προσπάθεια με ψυχραιμία ώστε να βελτιώνονται μεθοδικά σε κάθε βολή. Στόχος δεν είναι η τελειότητα στην εκτέλεση, αλλά η διαρκής πρόοδος.

• Οπλίζεσαι με υπομονή και επιμονή

Η τοξοβολία είναι το άθλημα που θα εξασκήσει και τα δύο αυτά χαρακτηριστικά σου, ειδικά αν έχεις την τάση να βιάζεσαι να δεις αποτέλεσμα και να εγκαταλείπεις τους στόχους σου.

Ο απαραίτητος εξοπλισμός

Αρχικά δε χρειάζεσαι εξοπλισμό, γιατί θα σου τον παρέχει ο σύλλογος που θα επιλέξεις για την προπόνησή σου. Αργότερα θα χρειαστεί να πάρεις βέλη, φαρέτρα και ειδικά προστατευτικά για τα δάχτυλα, τα χέρια και το θώρακα. Στη συνέχεια θα πρέπει να αγοράσεις και τόξο. Σε γενικές γραμμές, ένας πλήρης εξοπλισμός για αρχάριο μπορεί να κοστίσει γύρω στα 200 ευρώ.

Διάβασε επίσης: Τι να φάω πριν την προπόνηση; Και τι να φάω μετά την άσκηση;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i