Οχτώ μύθοι και αλήθειες για το pilates

Nομίζεις ότι ξέρεις τα πάντα για αυτή τη μέθοδο εκγύμνασης; Τσέκαρε τις γνώσεις σου εδώ.

young-woman-practicing-yoga-paripurna-navasana-exercise-with-a-ring-picture-id1076946904

Από τη Μαίρη Ζαχαρίου, pilates instructor (@mary_zch)

Tο Pilates πλέον αποτελεί μία από τις πιο διάσημες μεθόδους εκγύμνασης παγκοσμίως και ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι το επιλέγουν ως την πιο αποτελεσματική και σωστή μέθοδο εκγύμνασής τους. Ωστόσο, ακούγονται πολλές ανακρίβειες γύρω από αυτό, καθώς πολλοί, που δε γνωρίζουν πώς λειτουργεί, έχουν αμφιβολίες, με αποτέλεσμα να το απορρίπτουν χωρίς καν να το δοκιμάσουν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επικρατεί παραπληροφόρηση και, συνεπώς, άγνοια. Εδώ θα βρεις τις απαντήσεις στις πιο συχνές απορίες που έχουμε όλες κατά καιρούς γι’ αυτή τη μορφή άσκησης.

Το Pilates δε θα σου προσφέρει ποτέ γράμμωση: Μύθος

Το Pilates, με τη σωστή τεχνική και φυσικά δουλεύοντας πάνω στις βασικές αρχές του, μπορεί να οδηγήσει σε γράμμωση στο σώμα. Με τη σωστή εκτέλεση των ασκήσεων επιμηκύνονται οι μύες και σε συνδυασμό με την ενδυνάμωση δείχνουν πιο σωστά "δουλεμένοι", ο κορμός ευθυγραμμίζεται και η εις βάθος εκγύμναση έχει ως αποτέλεσμα τη γράμμωση. Να πούμε όμως ότι, το αν θα δεις ή όχι τους μυς σου να ξεχωρίζουν, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από τη διατροφή σου.

Μπορείς να κάνεις Pilates μόνη σου στο σπίτι: Αλήθεια

Πλέον με την τεχνολογία και, φυσικά, το Διαδίκτυο μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα μόνοι στο σπίτι. Ένα από αυτά είναι η γυμναστική. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ένα στρώμα και η καλή μας διάθεση. Προσοχή: Στα βίντεο που θα επιλέξεις για να γυμναστείς θα πρέπει ο instructor να δίνει σαφείς οδηγίες για την αποφυγή μικροτραυματισμών και, φυσικά, για τη σωστή εκτέλεση των ασκήσεων.

Με το Pilates δε θα ιδρώσεις ποτέ: Μύθος

Με το Pilates θα ιδρώσεις. Πολύ. Και ο λόγος είναι απλός. Πρέπει να εκτελέσεις σωστά 10 πράγματα ταυτόχρονα. Να συνδυάσεις τη σωστή αναπνοή με τη συνεχή ενεργοποίηση του κέντρου (powerhouse) μέσα σε ένα ωριαίο πρόγραμμα με συνεχόμενη ροή. Εύκολο; Δοκίμασέ το και θα δεις.

Το Pilates βοηθά στην αποκατάσταση μυοσκελετικών προβλημάτων: Αλήθεια

Πολλοί πλέον έχουν συμπεριλάβει την προπόνηση αυτή στην καθημερινότητά τους, καθώς είναι το μόνο πρόγραμμα που μπορεί να σε "ισιώσει" μετά από ένα 8ωρο δουλειάς και κακής στάσης σώματος, αλλά μπορεί κάλλιστα και να σε βοηθήσει αν πρόκειται για κάποιο μυοσκελετικό πρόβλημα, όπως, για παράδειγμα, κήλη στη μέση. Με την ενδυνάμωση των αντίστοιχων μυϊκών ομάδων για κάθε πρόβλημα, παρουσιάζεται άμεση βελτίωση και παράλληλα ένα αίσθημα χαλάρωσης και ευεξίας.

Είναι προτιμότερο να το κάνω μόνος (personal): Μύθος και αλήθεια

Αν υπάρχει μυοσκελετικό πρόβλημα τότε, ναι, είναι πιο ασφαλές να γίνεται σε επίπεδο personal έτσι ώστε να μπορέσει και ο instructor να δώσει την ανάλογη προσοχή. Αν όχι, τότε, ναι, μπορούμε να συμμετέχουμε σε κάποιο πρόγραμμα ομαδικό, πάντα με την ανάλογη προσοχή. Να θυμάσαι πως τα τμήματα με λίγα άτομα είναι πάντα καλύτερα.

Το Pilates μοιάζει με τη yoga: Μύθος

Το Pilates μπορεί φαινομενικά να μοιάζει με τη yoga, καθώς δουλεύονται και τα δύο σε στρώμα και έχουν μια αργή ροή, ωστόσο πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικές μεθόδους. Βασίζονται σε διαφορετικές φιλοσοφίες, διαφορετικό ασκησιολόγιο, διαφορετικές ανάσες και τεχνικές και έχουν, συνεπώς, διαφορετικούς στόχους.

Θα το βαρεθώ εύκολα: Μύθος και αλήθεια

Αυτό εξαρτάται από τον άνθρωπο. Αν βαριέσαι εύκολα, τότε, ναι, θα βαρεθείς και το Pilates. Ωστόσο, αυτή η προπόνηση, εκτός από την επιλογή που σου δίνει να δουλέψεις στο στρώμα μαζί με ένα μικρό εξοπλισμό, όπως είναι η μικρή μπάλα, τα λάστιχα κ.λπ., σου προσφέρει ένα ασκησιολόγιο που περιλαμβάνει περίπου 600 ασκήσεις. Εκτός από το στρώμα, υπάρχει πάντα και η επιλογή των reformer, των γνωστών "κρεβατιών".

Με το Pilates θα δω αποτελέσματα σε μικρό χρονικό διάστημα: Μύθος και αλήθεια

Το μαγικό με την άσκηση αυτή είναι ότι όσο πιο σωστά δουλεύουμε την τεχνική πάνω στις ασκήσεις τόσο πιο γρήγορα θα δούμε τα αποτελέσματά της στο σώμα μας. Το Pilates βασίζεται σε έξι βασικές αρχές: το κέντρο (δηλαδή ο κορμός), ο έλεγχος, η αναπνοή, η ακρίβεια, η συγκέντρωση και η ροή. Και όσο εξασκείσαι, τόσο περισσότερο θα νιώθεις ότι γυμνάζεσαι.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i