Ποιοι είναι οι καμπτήρες του ισχίου και γιατί είναι σημαντικοί για το σώμα σου;

Δεν ξέρεις την ύπαρξή τους, μέχρι να πονέσεις και να αναγκαστείς να τους μάθεις, καθώς πρόκειται για πολύ σημαντικούς μυς για το σώμα σου.

stretch-and-strengthen-picture-id498584690

Συνεργάστηκε η Κωνσταντίνα Βλαχάκη, φυσικοθεραπεύτρια, ΑΤΕΙ Αθήνας, αθλήτρια βόλεϊ του Ολυμπιακού και μέλος της εθνικής ομάδας (megagym.gr).

Οι καμπτήρες του ισχίου είναι μια ομάδα μυών που βρίσκονται στην περιοχή της πυέλου και στο πάνω μέρος του μηρού. Είναι ουσιαστικά οι μύες που ενώνουν το πόδι σου με τον κορμό. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο όρος «καμπτήρες ισχίου» είναι γενικός, καθώς αφορά πληθώρα μυών που κάνουν εφικτές πολλές κινήσεις του σώματος στην καθημερινή σου ζωή, αλλά και όταν γυμνάζεσαι.

Τι νιώθεις όταν τους τραυματίζεις

Ο τραυματισμός των καμπτήρων μπορεί να συμβεί αν αυξήσεις απότομα τις... απαιτήσεις σου από αυτούς, π.χ., σηκώνοντας μια μπάρα με πολλά κιλά ή κάνοντας άλμα σε κουτί χωρίς σωστή προθέρμανση. Μπορεί να νιώσεις έναν ξαφνικό πόνο στην εσωτερική πλευρά –συνήθως– του ισχίου ή και στο γλουτό. Ο πόνος σε ταλαιπωρεί καιρό και ενίοτε έχεις την αίσθηση ότι ο μυς σου «σπάει» ενώ εσύ περπατάς.

Θύμα της καθιστικής ζωής

Η καθιστή θέση αναγκάζει τους καμπτήρες να μένουν σε σύσπαση πολλές ώρες μέσα στη μέρα. Έτσι, σταδιακά σφίγγουν και χάνουν την ελαστικότητά τους.

Η θεραπεία

Η αντιμετώπιση του όποιου τραυματισμού, τραβήγματος ή θλάσης στην περιοχή θα χρειαστεί ξεκούραση και πάγο, αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή απλά παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη.

Η άσκηση που θα σε ανακουφίσει

Διάταση καμπτήρων ισχίου

Στάσου σε θέση προβολής, με το δεξί πόδι μπροστά και το αριστερό λυγισμένο στο έδαφος. Με ίσιο τον κορμό, σήκωσε τα χέρια ψηλά χωρίς να «σπάσεις» τη φυσιολογική καμπύλη  της μέσης σου. Επανάλαβε με το άλλο πόδι. Εκτέλεσε 3 σετ των 8 επαναλήψεων.

Αυτό το ήξερες;

Ένας πόνος στο γόνατό σου μπορεί να οφείλεται στο ισχίο, αφού οι καμπτήρες είναι υπεύθυνοι για την ισορροπία του σώματος και την καλή ευθυγράμμιση μεταξύ λεκάνης και γονάτων.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i