Πώς να δείχνω 10 χρόνια νεότερη; Η επιστήμη βρήκε τη δραστηριότητα που πρέπει να κάνεις

Τελικά, η τιμή του να φαίνεται 10 χρόνια νεότερη δεν είναι και τόσο ακριβή. Και δεν περιλαμβάνει botox.

shutterstock_586742783

Όλοι γνωρίζουμε πως η άσκηση μας κάνει καλό - εμποδίζει τις ασθένειες, ανακουφίζει από το άγχος και μας διατηρεί υγιείς όσο μεγαλώνουμε. Ωστόσο, πόση άσκηση χρειάζεσαι για να έχεις, πράγματι, αυτά τα οφέλη; Το να είσαι fit θέλει χρόνο και προσπάθεια. Τα καλά νέα είναι πως οι επιστήμονες προσπαθούν να απαντήσουν αυτές τις ερωτήσεις, με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Preventive Medicine να επιβεβαιώνει πως η τακτική άσκηση κάνει τα κύτταρα μας νεότερα μέχρι και 9 χρόνια κατά μέσο όρο.

Πώς να δείχνω 10 χρόνια νεότερη με άσκηση;

Σύμφωνα με την έρευνα, στην οποία αναλύθηκαν στοιχεία από 5.800 ανθρώπους, η άσκηση είναι αρκετά καλή στο να εμποδίσει τη γήρανση των κυττάρων. «Επειδή είσαι 40 χρονών δεν σημαίνει πως είσαι 40 χρονών και βιολογικά» εξηγεί ο Larry Tucker, επικεφαλής της έρευνας.

Αντιθέτως, η πραγματική γήρανση μετριέται με τα τελομερή, το τελευταίο άκρο των χρωμοσωμάτων μας. Όσο περνούν τα χρόνια, τα τελομερή κονταίνουν και το μήκος τους είναι ένας εξαιρετικός παράγοντας πρόβλεψης της μακροβιότητας μας. Πώς η άσκηση προστατεύει τα τελομερή; Κανείς δε γνωρίζει πραγματικά, αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν πως βοηθά στη μείωση των φλεγμονών και στην αποβολή του άγχους από τα συστήματα του σώματός μας.

Τελικά τι πρέπει να κάνω;

Η μελέτη βρήκε πως οι πολύ δραστήριοι άνθρωποι έχουν τελομερή με ένα πλεονέκτημα 9 χρόνων. Αυτός ο αριθμός μειώθηκε στα 7 χρόνια για όσους είχαν ήπια δραστηριότητα. Για να συνοψίσουμε, σύμφωνα με τη μελέτη, το να είσαι πολύ δραστήρια σημαίνει 30 λεπτά τρέξιμο την ημέρα για τις γυναίκες και 40 λεπτά την ημέρα για τους άνδρες, τουλάχιστον 5 φορές την εβδομάδα. Εμάς πάντως δεν μας φαίνεται πολύ... ακριβή η τιμή της νεότητας.

Διάβασε επίσης: Γιατί φαίνομαι μεγαλύτερη; Επειδή δεν ξέρεις τα μυστικά των experts για να φαίνεσαι νεότερη

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i