Shape Tested: Ιδού τι μου έμαθε η capoeira (θα γυμναστείς και δε θα βαρεθείς ποτέ)

Η πιο παιχνιδιάρικη πολεμική τέχνη αναμειγνύεται ευφάνταστα με το χορό και σε κάνει να ιδρώνεις. 

athletic-woman-exercising-handstand-on-capoeira-training-in-a-health-picture-id929489858 Credit:skynesher

Συνεργάστηκε ο Γιώργος Κρίτσας, personal trainer, δάσκαλος capoeira, ιδιοκτήτης του Workout Experience.

Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν ποικίλες απόψεις σχετικά με την capoeira. Από κάποιους θεωρείται αποκλειστικά ένα είδος χορού, ενώ άλλοι υποστηρίζουν πως πρόκειται για πολεμική τέχνη και ότι οι συσχετισμοί με το χορό είναι άστοχοι. «Προσωπικά πιστεύω πως η capoeira είναι μια πολιτιστική έκφραση που συνδυάζει αυτά τα δύο και πολλά ακόμα» εξηγεί ο Γιώργος Κρίτσας, δάσκαλος capoeira.

Η ιστορία

Η έκδηλη ανάγκη του ανθρώπου να εκφραστεί ελεύθερα «γέννησε» την capoeira, η οποία εξελίχτηκε στη Βραζιλία από έγχρωμους σκλάβους της Αφρικής. «Ιστορικά, η capoeira δεν ήταν ένας φορέας βίας μεταξύ των ατόμων που την εξασκούσαν αλλά, αντίθετα, ένα μέσο αυτοάμυνας και επανάστασης» λέει ο capoeira expert. Σαφώς τα λακτίσματα, τα «σκουπίσματα» ποδιών και οι κεφαλιές της capoeira μπορούν να αξιοποιηθούν σε θανάσιμο αγώνα, αλλά μόνο όταν ο αντίπαλος απειλεί τη ζωή σου.

Πώς γίνεται

Ανέπαφες ανταλλαγές χτυπημάτων με έντονο το χορευτικό στοιχείο σταδιακά κλιμακώνονται σε δυναμική επίδειξη ακροβατικών. Η capoeira καλλιεργεί όχι μόνο τη φαντασία, τη διπλωματία και τη συγκέντρωση, αλλά και την ισορροπία, την ευλυγισία και τη δύναμη – στοιχεία που, εφόσον συνδυαστούν με επιτυχία, δημιουργούν ένα θεαματικό «παιχνίδι» το οποίο λαμβάνει χώρα μέσα σε έναν ανθρώπινο κύκλο, τη roda. «Όλο το μάθημα έχει αυτόν ακριβώς το σκοπό: να βρεθείς στη roda» επισημαίνει ο Γιώργος Κρίτσας.

Μπορείς να κάνεις κι εσύ;

Η capoeira προσαρμόζεται στις ανάγκες του ασκούμενου. Κάποιοι «παίχτες» επιλέγουν να το δουν μέσα από μια πιο χορευτική ματιά, ενώ κάποιοι άλλοι ανυπομονούν να διδαχτούν το επόμενο ακροβατικό. «Σε κάθε περίπτωση, η ηλικία δεν αποτελεί εμπόδιο  υπάρχουν παιδιά αλλά και άνθρωποι πάνω 40 χρονών που κάνουν capoeira φανατικά» σημειώνει ο ειδικός.

Θα δεις αλλαγή στο σώμα σου;

H σχέση της capoeira με το χορό είναι οργανική, με αποτέλεσμα να βρίσκεσαι σε διαρκή κίνηση. Το σώμα σου «καίει» λίπος, ενώ αποκτάς γράμμωση, δύναμη και ευλυγισία. Όλα αυτά, βέβαια, εξαρτώνται και από την αφοσίωση που θα δείξεις στην ενασχόλησή σου με αυτήν.

Μάθε την εμπειρία της Ευμορφίας στη σελίδα 2.

«Πρόσφατα βρέθηκα στο Workout Experience, στο Μαρούσι, για να μυηθώ στην τέχνη της capoeira από τον Γιώργο Κρίτσα. Έτσι κι έγινε! Η μόνη επαφή που είχα με την εν λόγω πολεμική τέχνη ήταν μέσω ενός video game (τα αγόρια μπορούν να φανταστούν!) και η αρχική αίσθηση που είχα ήταν πως θα μοιάζω αστεία προσπαθώντας να πετύχω μια... χορευτική κλοτσιά.

evmorfia-savvaidi-capoeira

  • Το μάθημα ξεκίνησε με διατάσεις και ζέσταμα πάνω στο βασικό βήμα που λέγεται ginga. Στη συνέχεια μπήκαμε στο κύριο μέρος. Αρχικά, ο δάσκαλος Γιώργος Κρίτσας μας έδειχνε μία φιγούρα, π.χ. κατακόρυφο, και αφού την εξασκούσαμε πρώτα μόνοι μας, μετά τη «δουλεύαμε» και σε ζευγάρια.
  • Στην πραγματικότητα κλοτσάμε, αλλά δεν τραυματίζουμε τον αντίπαλο. Η κλοτσιά περνάει πάνω από το κεφάλι του, ενώ εκείνος σκύβει για να την αποφύγει διατηρώντας την επαφή με το έδαφος και προετοιμάζοντας τη δική του επίθεση. Όλα αυτά συμβαίνουν συνοδεία βραζιλιάνικης μουσικής υπόκρουσης.
  • Το πιο δύσκολο σημείο για μένα ήταν ο αυτοσχεδιασμός, κυρίαρχο στοιχείο της capoeira, γιατί, εκτός από την εκμάθηση της τεχνικής, καλείσαι να δώσεις κάτι από τον εαυτό σου.
  • Ο λόγος που ενθουσιάστηκα ήταν το ακροβατικό στοιχείο, γιατί είμαι έτσι κι αλλιώς εξοικειωμένη με αυτό. Ακόμα όμως κι αν δεν έχεις δοκιμάσει ποτέ ξανά να στηριχθείς στα δυο σου χέρια, να είσαι σίγουρη πως κανείς δε θα σε πιέσει να βιαστείς για να το πετύχεις και, όταν τελικά τα καταφέρεις, πίστεψέ με, θα νιώσεις τεράστια χαρά.
  • Έτσι, δηλαδή, ένιωσα κι εγώ όταν κατόρθωσα να κάνω αυτή τη φανταστική κλοτσιά που μπορείς να δεις στη φωτογραφία.
  • Στο τέλος κάθε μαθήματος σχηματίζουμε έναν κύκλο (τη roda) και επιδιδόμαστε σε «παιχνίδι» (jogo), δίνοντας τα χέρια σε ένδειξη φιλίας πριν από κάθε γύρο.
  • Ενθουσιάστηκα παρακολουθώντας τους υπόλοιπους να «παίζουν» – έμοιαζε σαν να το περίμεναν από τη στιγμή που μπήκαν στο χώρο.
  • Ο Γιώργος Κρίτσας με συμβούλεψε εξαρχής να προτιμήσω φαρδιά ρούχα που θα με διευκολύνουν στην κίνηση (φόρμα, Τ-shirt) και ελαφριά παπούτσια.
  • Από αυτό το μάθημα έφυγα ιδρωμένη, πιασμένη και νιώθοντας μια αίσθηση ικανοποίησης. Ναι, θα το δοκίμαζα πάλι!»

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i