Προετοιμασία για τον Μαραθώνιο: Τι κάνει μία μέρα πριν μια δρομέας;

Χρήσιμες συμβουλές από μια επαγγελματία για καλύτερες αποδόσεις είτε θα τρέξεις το μαραθώνιο είτε έναν μικρότερο αγώνα.

νεαρή γυναίκα άσκηση τρέξιμο istock

Είτε ετοιμάζεσαι να τρέξεις για 5χμλ είτε για μια μεγαλύτερη διαδρομή, η νύχτα πριν από κάθε μαραθώνιο είναι το ίδιο αγχωτική, ανεξάρτητα αν παίρνεις μέρος για πρώτη φορά ή έχεις ήδη μια πολυετή εμπειρία συμμετοχών, λόγω του ενθουσιασμού αλλά και της νευρικότητας για την μεγάλη εκκίνηση. Για την Nell Rojas, επαγγελματία δρομέα και προπονήτρια, τα πρωινά πριν τον αγώνα χρειάζονται απόλυτη ηρεμία και συγκέντρωση. Για να το πετύχει αυτό, αρκεί να προετοιμάσει σώμα και μυαλό από το προηγούμενο βράδυ.

Πώς είναι, λοιπόν, η βραδινή ρουτίνα ενός δρομέα πριν από τον μαραθώνιο αγώνα; Η Rojas μοιράζεται τα δικά της μυστικά, από το βραδινό δείπνο, μέχρι την στιγμή της έναρξης του αγώνα.

Οχτώ τροφές που καταναλώνουν οι μαραθωνοδρόμοι

Ο τελευταίος αγώνας προετοιμασίας

"Πάντα μου αρέσει να τρέχω την ημέρα πριν από έναν μαραθώνιο", λέει η Rojas. Τις τελευταίες δύο ημέρες πριν τον αγώνα, καλό είναι να ξεκουράζεσαι. Την ημέρα όμως, ακριβώς πριν το μεγάλο αγώνα, η Rojas αναφέρει πως πηγαίνει για ένα ωραίο, ξεκούραστο τρέξιμο, χωρίς να καταπονήσει τον εαυτό της. "Είναι πάντα καλό να τρέχεις την ημέρα πριν από έναν αγώνα γιατί θέλεις να βεβαιωθείς ότι η μυϊκή σου ένταση είναι σωστή και έτοιμη να διανύσεις την απόσταση του αγώνα" τονίζει. Μετά το τρέξιμο, φροντίζει πάντα να κάνει μερικές διατάσεις, ώστε να μην επιβαρύνει με τραυματισμούς και πιασίματα τους μύες της.

Το κατάλληλο δείπνο πριν τον αγώνα

Ενώ η Rojas δεν τρώει συνέχεια το ίδιο βραδινό πριν από κάθε αγώνα, επιλέγει, ωστόσο, να ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες διατροφής: κάτι ελαφρύ χαμηλό σε φυτικές ίνες και πλούσιο σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες. Για παράδειγμα, λίγο καστανό ρύζι με φιλέτο από στήθος κοτόπουλου, χωρίς λαχανικά, είναι μια καλή λύση.

Ένα ουσιαστικό mindset

Οι λόγοι που κανείς παίρνει μέρος σε έναν μαραθώνιο ποικίλουν. Είτε το κάνεις για διασκέδαση, είτε επειδή σε ενδιαφέρει επαγγελματικά, η Rojas προτείνει να αναθεωρήσουμε την ημέρα πριν από τον αγώνα, το πως βλέπουμε την συμμετοχή μας σε αυτόν, προκειμένου να αποβάλλουμε την νευρικότητα και να παραμείνουμε αφοσιωμένοι στον σκοπό μας. Για να το πετύχει αυτό, εστιάζει περισσότερο στην σκέψη της διαδικασίας και όχι στην σκέψη του αποτελέσματος.

Τα μέγιστα ανθρώπινα όρια αντοχής σε αριθμούς

Η πρωινή προετοιμασία

Ένα από τα πιο σημαντικά μέρη της βραδινής ρουτίνας της Rojas πριν από τον αγώνα, είναι να φροντίζει να έχει τα πάντα έτοιμα για το επόμενο πρωί. Η τακτική αυτή περιλαμβάνει και το πρωινό γεύμα. "Παρόμοια με το δείπνο πριν από έναν αγώνα, μου αρέσει να τρώω κάτι εξίσου ελαφρύ για πρωινό που έχει κυρίως πρωτεΐνες και υδατάνθρακες", επισημαίνει . Η Rojas λατρεύει την βρόμη με μέλι και φυστικοβούτυρο.

Η προετοιμασία για μετά τον αγώνα

Τέλος, η Rojas επιμένει πως πρέπει να φροντίζει να έχει μαζί της όλα τα απαραίτητα που θα χρειαστεί αφού τελειώσει ο αγώνας. Αυτά είναι μια μπλούζα και μια ζακέτα, μια μπανάνα και μια μπάρα πρωτεΐνης αφού στο παρελθόν όχι μόνο βρέθηκε να κρυώνει μετά τον αγώνα αλλά και να πεινάει πολύ έντονα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i