Γιατί είναι σημαντικό για την υγεία να ξεκινάς την ημέρα σου με έναν περίπατο;

5 + 1 οφέλη που αποκομίζει ο οργανισμό σου από το πρωινό περπάτημα.

περπατημα iStock

Σίγουρα η πρωινή γυμναστική μπορεί να μην είναι στο καθημερινό σου πλάνο, ειδικά με τις τσουχτερές θερμοκρασίες του χειμώνα, όμως το να ξεκινήσεις την ημέρα σου με έναν περίπατο μόνο οφέλη έχεις να κερδίσεις. Η αερόβια άσκηση, όπως είναι το περπάτημα, στοχεύει στην ενδυνάμωση του καρδιοαναπνευστικού συστήματος, χωρίς να εξαντλεί υπερβολικά το σώμα, για αυτό και ενδείκνυται για καλή φυσική κατάσταση ένας πρωινός περίπατος. Δεν χρειάζεται να διανύσεις πολλά χιλιόμετρα για να επωφεληθείς πραγματικά, αρκούν μερικά λεπτά πριν πας στον χώρο εργασίας σου ή γενικότερα πριν ξεκινήσεις το πρόγραμμα της ημέρας σου.

Να γιατί είναι σημαντικό για την υγεία να ξεκινάς την ημέρα σου με έναν περίπατο, σύμφωνα με τις υποδείξεις των ειδικών:

Προσφέρει στον οργανισμό σου το boost ενέργειας που χρειάζεται

Το πρωινό περπάτημα, ιδίως σε εξωτερικούς χώρους, προσφέρει στον οργανισμό σου περισσότερη ενέργεια. Μελέτες δείχνουν ότι οι ενήλικες που συνηθίζουν να περπατούν για 20 λεπτά σε εξωτερικούς χώρους έχουν περισσότερη ζωντάνια και ενέργεια από εκείνους που περπάτησαν για 20 λεπτά σε κλειστούς. Επιπλέον μια μικρή μελέτη, μεταξύ γυναικών που κοιμόντουσαν λιγότερο από το φυσιολογικό, διαπίστωσε ότι 10 λεπτά περπάτημα, συμπεριλαμβανομένου ανεβοκατεβάσματος στην σκάλα, ήταν πολύ πιο δυναμωτικό για εκείνες από ένα φλιτζάνι καφέ. 

Σε βοηθάει να κάψεις θερμίδες

Ναι, το πρωινό περπάτημα μπορεί να γίνει ο σύμμαχος σου στην προσπάθεια να απαλλαγείς από περιττά κιλά και λίπος. Το περπάτημα με μέτριο ρυθμό για 30 λεπτά σε βοηθάει να κάψει έως και 150 θερμίδες. Αν το συνδυάσεις μάλιστα, με μια ισορροπημένη διατροφή και προπονήσεις δύναμης, σίγουρα θα έχεις άμεσα και ορατά αποτελέσματα.

Δυναμώνει τους μύες

Αναμφίβολα το περπάτημα ενισχύει τους μύες των ποδιών σου, όπως επίσης και τους κοιλιακούς μυς. Για πιο δυναμική προπόνηση, επίλεξε να αλλάξεις τον ρυθμό που περπατάς για μερικά λεπτά, ανεβάζοντας απλώς ταχύτητα. Το ανέβασμα σκαλοπατιών ή το περπάτημα σε ανηφόρα, σίγουρα ασκεί περισσότερο το σώμα σου.

Ολοκληρώνεις μια προπόνηση πριν ξεκινήσει η ημέρα

Πολλές φορές η άσκηση μεταξύ των υποχρεώσεων μοιάζει με άπιαστο στόχο, ακόμα και αν υπάρχει στο πρόγραμμα. Το πρωινό περπάτημα μπορεί να λειτουργήσει σαν μια ολοκληρωμένη προπόνηση, αρκεί να εκτελέσεις μια διαδρομή για τουλάχιστον 30 λεπτά, ώστε να καλύψεις τις απαιτήσεις σου. Έτσι, ό,τι και αν προκύψει μέσα στην ημέρα δεν πρόκειται να σε εμποδίσει να αποκτήσεις μια καλή φυσική κατάσταση.

Βελτιώνει την ψυχική ευεξία

Η άσκηση χαρίζει πολλαπλά οφέλη τόσο στο σώμα, όσο και στο μυαλό και το πνεύμα. Ο πρωινός περίπατος μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά για την ψυχική σου υγεία, χαλαρώνοντας το μυαλό αλλά και ενδυναμώνοντας την δημιουργική σκέψη. Σχετική έρευνα απέδειξε ότι το περπάτημα ανοίγει μια ελεύθερη ροή ιδεών, κάτι που μπορεί να σε βοηθήσει να λύσεις τα προβλήματα σου καλύτερα από ότι αν κάθεσαι ή παραμένεις ακίνητη.

Κοιμάσαι καλύτερα τη νύχτα

Το πρωινό βάδισμα παίζει σημαντικό ρόλο στον βραδινό ύπνο. Μια μελέτη του 2017 παρατήρησε ότι ενήλικες ηλικίας 55 έως 65 ετών που αντιμετώπιζαν δυσκολίες στον να κοιμηθούν τη νύχτα ή ζούσαν με ήπια αϋπνία, κατάφεραν να βελτιώσουν τον ύπνο τους με το περπάτημα. Και αυτό γιατί, όσοι ασκούνταν το πρωί σε σχέση με το βράδυ είχαν καλύτερη ποιότητα ύπνου.

Πώς θα μετατρέψεις το απλό περπάτημα σε αερόβια προπόνηση;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i