Γιατί η "καλύτερη ώρα" για γυμναστική διαφέρει στα δύο φύλα;

Όλα όσα αποκαλύπτει νέα μελέτη.

γυμναστικη ανδρας - γυναικα διαφορες iStock

Τα οφέλη της τακτικής άσκησης είναι πολλά και μπορούν να αποκτηθούν από τον καθένα οποιαδήποτε στιγμή και αν επιλέξει να γυμναστεί. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί υπάρχει μια συγκεκριμένη χρονική περίοδος μέσα στην ημέρα, στην διάρκεια της οποίας επιτυγχάνονται καλύτερα και πιο αποδοτικά αποτελέσματα. Ο χρόνος αυτός αν και παρουσιάζεται σχεδόν ίδιος για μεγάλη μερίδα ανθρώπων, παρουσιάζει διαφοροποιήσεις ως προ το φύλο, αφού σύμφωνα με τα συμπεράσματα αμερικανικής μελέτης που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό "Frontiers in Physiology", οι γυναίκες επωφελούνται περισσότερο από την άσκηση σε διαφορετική ώρα από τους άνδρες.

Όπως διαπίστωσαν οι μελετητές, οι γυναίκες φαίνεται ότι καίνε περισσότερο λίπος καθώς γυμνάζονται τις πρωινές ώρες, σε αντίθεση με τους άνδρες, οι οποίοι απολαμβάνουν μεγαλύτερα οφέλη από τις βραδινές προπονήσεις. Το εν λόγω συμπέρασμα βασίζεται σε μια σειρά γενετικών παραγόντων, όπως οι διαφορετικές ορμόνες, το βιολογικό ρολόι καθώς επίσης και ο κύκλος ύπνου – αφύπνισης.

Το πείραμα

Στην μελέτη συμμετείχαν 30 άνδρες και 26 γυναίκες, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα υγείας και με καλή φυσική κατάσταση, ηλικίας μεταξύ 25 και 55 ετών. Το πείραμα διήρκησε περίπου 12 εβδομάδες, με τους συμμετέχοντες να παρακολουθούν διάφορες σωματικές δραστηριότητες όπως προπονήσεις αντίστασης ή/και αντοχής, σπριντ, διατάσεις κ.α. Έπειτα από τον διαχωρισμό της κύριας ομάδας, σε δύο μικρότερες, οι μελετητές ζήτησαν από την πρώτη να ασκείται συγκεκριμένη ώρα το πρωί (συνήθως μια ώρα πριν από τις 8:30π.μ.), και από την δεύτερη να εκτελεί ακριβώς το ίδιο πρόγραμμα ασκήσεων βραδινές ώρες μεταξύ 18:00 και 20:00μ.μ. Οι συμμετέχοντες κάθε ομάδας συνδύαζαν το πρόγραμμα γυμναστικής τους με ανάλογο διατροφικό πλάνο, το οποίο δεν έφερε διαφοροποιήσεις μεταξύ των δύο φύλων.

Τα συμπεράσματα

Ο Dr. Paul J. Arciero, επικεφαλής και συγγραφέας της μελέτης, επισήμανε πως και στις δύο ομάδες παρατηρήθηκε θεαματική βελτίωση της υγείας τους, ανεξάρτητα από την ώρα που γυμνάζονταν. Ωστόσο, βάση των αποτελεσμάτων, οι γυναίκες που επιδιώκουν να μειώσουν το ανεπιθύμητο λίπος  σε κοιλιά και περιφέρεια άμεσα, θα πρέπει να γυμνάζονται κατά τις πρωινές ώρες. Από την άλλη, αν ο fitness στόχος τους σχετίζεται με την αύξηση της μυικής μάζας – ιδιαίτερα στο πάνω μέρος του σώματος -, καλύτερα να εντάξουν στο πρόγραμμα τους τις βραδινές προπονήσεις.

Όσο για τους άνδρες, τα αποτελέσματα παρέμεναν σχεδόν ίδια είτε γυμνάζονταν το πρωί, είτε το βράδυ. Μια σημαντική αλλαγή που παρατηρήθηκε είναι ότι εκείνοι που επιδίωκαν να βελτιώσουν την δύναμη και αντοχή τους, απολάμβαναν καλύτερες επιδόσεις κυρίως βραδινές ώρες. "Η βραδινή άσκηση βρέθηκε ότι είναι ιδανική για τους άνδρες, οι οποίοι ενδιαφέρονται να βελτιώσουν μεταξύ άλλων την λειτουργία της καρδιάς και του μεταβολισμού, όπως επίσης και για τη συναισθηματική τους ευεξία" αναφέρει σε άλλο σημείο ο Dr. Arciero. Σύμφωνα με τους μελετητές, τα αποτελέσματα της έρευνας χρειάζονται περαιτέρω διευκρινίσεις αλλά και ανάλυση για να ξεκαθαριστούν οι λόγοι που παρουσιάζονται οι εν λόγω διαφορές στις γυναίκες και τους άνδρες.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i