Ζεστό ή κρύο ντους για την καλύτερη αποκατάσταση των μυών;

Κι όμως η επιλογή της θερμοκρασίας του νερού μετά από μια προπόνηση παίζει ρόλο στην αποθεραπεία του σώματός σου.

ντουζ iStock

Μετά από μια συνεδρία στο γυμναστήριο ή το καθιερωμένο workout στο σπίτι ακολουθεί συνήθως η αγαπημένη συνήθεια πολλών: ένα χαλαρωτικό μπάνιο, που επαναφέρει ζωντάνια στο σώμα, ενώ ξεκουράζει τους καταπονημένους μύες. Βέβαια, παρόλο που η τακτική αυτή ακολουθείται έπειτα από κάθε σωματική δραστηριότητα, συχνά βρίσκεσαι αντιμέτωπη με την απορία ποια είναι η ιδανική θερμοκρασία που πρέπει να έχει το νερό, προκειμένου να επωφεληθούν άμεσα οι μύες σου.

Κρύο ή ζεστό ντους;

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να περιποιηθείς το σώμα σου έπειτα από μια εξαντλητική προπόνηση από το να κάνεις ντους. Πρώτα από όλα, το ντους ή/και το μπάνιο είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για το δέρμα, καθώς καθαρίζει υπολείμματα και βακτήρια που συσσωρεύονται με τον ιδρώτα. Όσον αφορά την αποκατάσταση, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το ντους μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της μυϊκής έντασης λόγω των επιπτώσεών του στη ροή του αίματος.

Η χαμηλή θερμοκρασία του νερού προκαλεί αγγειοσυστολή, την σύσφιξη των αιμοφόρων αγγείων που μειώνει τη ροή του αίματος στο δέρμα και τα άκρα. Αυτή η μείωση της ροής του αίματος περιορίζει τη φλεγμονή και το πρήξιμο των μυϊκών ινών μετά την προπόνηση και κατ' επέκταση ανακουφίζει τον πόνο. Από την άλλη, το ζεστό ντους αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος, επιτρέποντας την παροχή θρεπτικών ουσιών και οξυγόνου στις αρθρώσεις, βοηθώντας τες να ανακάμψουν αιμοφόρα αγγεία χαλαρώνουν και διευρύνονται φυσικά, συμβάλλοντας στην καλύτερη και αμεσότερη ροή του αίματος. Ταυτόχρονα, δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που επισημαίνουν πως ένας συνδυασμός κρύου και ζεστού νερού, μπορεί να αποφέρει καλύτερα αποτελέσματα, καθώς η θερμική εναλλαγή ενισχύει την ροή του αίματος.

Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει επαρκής έρευνα που να αποδεικνύει με αδιάσειστα στοιχεία ότι το κρύο ή το ζεστό ντους συμβάλει στην ανακούφιση των μυών αλλά και στην αποθεραπεία του σώματος. Οι ειδικοί τονίζουν πως η ανάκαμψη των μυών μέσω της θερμότητας προκύπτει κυρίως από την ιδέα που έχουμε πλάσει στο μυαλό μας ότι μια συνήθεια μπορεί να μας ανακουφίσει, χαλαρώνοντας σώμα και πνεύμα. Οποιαδήποτε θερμοκρασία και αν επιλέξεις, μην ξεχνάς ότι η επαφή του σώματος με το νερό είναι σημαντική μετά την άσκηση καθώς καθαρίζει τους πόρους, αφήνοντας τους ελεύθερους να αναπνεύσουν φυσικά.

Δες επίσης: Σνακ ή shake μετά την προπόνηση; (Plus: Οι καλύτερες τροφές μετά τη γυμναστική)

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i