Έξι βήματα για να ξεκουράσεις το σώμα σου μετά από έναν αγώνα δρόμου

Και να επανέλθεις άμεσα στις προπονήσεις σου.

αγώνας δρόμου iStock

Ένας αγώνας δρόμου, ανεξαρτήτως απόστασης και χιλιομέτρων, εξουθενώνει το σώμα άλλοτε σε μεγαλύτερο και άλλοτε σε μικρότερο βαθμό. Ειδικά όταν πρόκειται για μαραθωνίους και ημιμαραθωνίους, τα πράγματα γίνονται αρκετά ζόρικα μετά τον τερματισμό, ασχέτως εάν είσαι έμπειρος ή ερασιτέχνης αθλητής. Το σώμα απαιτεί ειδική μεταχείριση και φροντίδα τόσο αμέσως μετά τον τερματισμό, όσο και κατά την διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας, ώστε να "αναρρώσει" φυσιολογικά τις επόμενες 24 ώρες και να μπορέσεις να επανέλθεις άμεσα στις προπονήσεις σου.

Φυσικά, το πλάνο αποκατάστασης και ξεκούρασης του κάθε δρομέα διαφέρει ανάλογα με την φυσική κατάσταση, την εμπειρία στο τρέξιμο και τις διατροφικές συνήθειες, ωστόσο τα παρακάτω έξι βήματα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα αναγκών, ώστε το σώμα να επανέλθει το συντομότερο δυνατό, ανακτώντας και πάλι τις δυνάμεις του.

Πήγαινε για έναν ήπιο περίπατο

Περνώντας την γραμμή τερματισμού, τα πόδια σου τα νιώθεις πιο βαριά από ποτέ, ενώ ακόμα ενδέχεται να τρέμουν κιόλας ελαφρώς. Το να μείνεις παντελώς ακίνητη θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερα τα ήδη κουρασμένα πόδια σου, προκαλώντας μάλιστα και κάποιο τράβηγμα σε μυ, αλλά και πτώση της αρτηριακής πίεσης, αφού η απότομη διακοπή της κινητικότητας μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση του αίματος στα κάτω άκρα. Αυτό που έχεις να κάνεις αμέσως μετά τον τερματισμό είναι να περπατήσεις σε ήπιους ρυθμούς για περίπου 10 με 20 λεπτά, ώστε να πέσουν και οι παλμοί της καρδιάς και να αποφορτίσεις αργά και σταθερά το σώμα σου.

Ενυδάτωσε σωστά τον οργανισμό σου

Αποτελεί την no1 προτεραιότητά σου μετά την λήξη ενός αγώνα. Αμέσως μετά τον τερματισμό καλό είναι να καταναλώσεις τουλάχιστον μισό λίτρο νερού ή ρόφημα ηλεκτρολυτών. Συνέχισε με την ίδια ποσότητα νερού κατά την επόμενη ώρα, επιδιώκοντας να πίνεις περίπου μισό λίτρο νερό κάθε ώρα ώστε να ενυδατώσεις πλήρως τον οργανισμό σου. Οι τροφές με μπόλικη περιεκτικότητα σε νερό ενδείκνυνται επίσης στην προσπάθεια ενυδάτωσης σου.

Κάνε διατάσεις

Μερικές διατάσεις μετά τον αγώνα είναι ένας καλός τρόπος να αποφορτίσεις τα πόδια σου. Δώσε βαρύτητα σε διατάσεις που τεντώνουν τους τετρακέφαλους και μηριαίους τένοντες, καθώς μέσω αυτών εξυπηρετείται η καλύτερη ροή του αίματος.

Απόφυγε τα όξινα τρόφιμα αλλά και εκείνα με φυτικές ίνες

Κατά την διάρκεια του αγώνα, η ροή του αίματος επικεντρώνεται κυρίως στην παροχή ενέργειας στους μύες, οι οποίες εργάζονται εντατικά, και λιγότερο στην λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Τα όξινα τρόφιμα αλλά και εκείνα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες διεγείρουν το πεπτικό σύστημα, το οποίο δεν μπορεί να ανταπεξέλθει ολοκληρωτικά έπειτα από έναν έντονο αγώνα και για αυτό προκαλούνται γαστρεντερικές διαταραχές.

Επίλεξε υδατάνθρακες και πρωτεΐνη

Η αποκατάσταση των μυών γίνεται ακόμα ευκολότερη όταν καταναλώνονται μετά τον αγώνα τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες και λίγη πρωτεΐνη. Οι υδατάνθρακες εξυπηρετούν την εξισορρόπηση του γλυκογόνου στο συκώτι, ενώ η πρωτεΐνη την αναδόμηση των μυών. Ένα ελαφρύ γεύμα/σνακ με τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά θα βοηθήσουν το σώμα σου να επανέλθει όσο το δυνατόν συντομότερα.

Κράτησε δραστήριο το σώμα σου για την υπόλοιπη ημέρα

Προφανώς και μπορείς να ξεκουραστείς στον καναπέ ή το κρεβάτι μετά τον αγώνα, όμως φρόντισε να κινείς τακτικά τους πονεμένους μύες ώστε να αποφύγεις την δυσκαμψία. Έτσι θα αισθάνεσαι λιγότερο πιάσιμο ή και πόνο την επόμενη ημέρα.

Διάβασε επίσης: Πόσα λεπτά περπάτημα την ημέρα πρέπει να αφιερώνεις για την προστασία της καρδιάς σου;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i