Πόσα λεπτά περπάτημα την ημέρα πρέπει να αφιερώνεις για την προστασία της καρδιάς σου;

Έρευνα εξηγεί πως τα πολύτιμα αυτά λεπτά είναι δυνατόν να μειώσουν έως και 30% τις πιθανότητες καρδιαγγειακών παθήσεων.

περπάτημα iStock

Τα οφέλη της αερόβιας άσκησης κυμαίνονται σε μια ευρεία γκάμα λειτουργιών του σώματος μας, από τις πιο απλές όπως η ενίσχυση της μυϊκής αντοχής, έως τις πιο σύνθετες όπως η παραγωγή ενδορφινών. Ειδικότερα, οι cardio προπονήσεις είναι υπεύθυνες για την προστασία της καρδιάς, αφού σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (CDC), το περπάτημα είναι ένας από τους πιο εύκολους και απόλυτα οικονομικούς τρόπος να εξασφαλίσεις μακροχρόνια την καλή υγεία στην καρδιά σου.

Πόσο χρόνο χρειάζεται να αφιερώνεις για την προστασία της καρδιάς σου;

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, το περπάτημα είναι ίσως το "καταλληλότερο φάρμακο" για την υγεία της καρδιάς, χωρίς ωστόσο να απαιτείται ιατρική συνταγή. Σύμφωνα με έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Harvard "2,5 ώρες περπάτημα την εβδομάδα – περίπου 21 λεπτά την ημέρα – είναι δυνατόν να μειώσουν έως και 30% των κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων". Επομένως αυξάνοντας κατά 9 λεπτά τον εν λόγω χρόνο, δηλαδή φτάνοντας τη μίση ώρα πέντε φορές την εβδομάδα, μπορείς να βελτιώσεις μακροπρόθεσμα την υγεία της καρδιάς σου. 

Ο καρδιοχειρουργός Brian Lima επισημαίνει ότι τα οφέλη για την καρδιά προέρχονται από τη "μείωση των παραγόντων κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, τα οποία περιλαμβάνουν αυξημένη χοληστερόλη, αρτηριακή πίεση, παχυσαρκία και διαβήτη". Το περπάτημα είναι ένα μέσο καταπολέμησης των παραπάνω αιτιών, ενώ ταυτόχρονα ενδυναμώνει την καρδιά. Επίσης, αποτελεί την πιο απλή μορφή άσκησης που μπορείς να εντάξεις στην πολυάσχολη καθημερινότητα σου, καθώς το μόνο που απαιτεί είναι 30 λεπτά την ημέρα και ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια.

Διάβασε επίσης: Απώλεια βάρους μόνο με περπάτημα: Πώς θα γίνει το περπάτημα η προπόνησή σου;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i