Δώδεκα λόγοι για να ξεκινήσεις γιόγκα

Plus: Γιατί να την προτείνεις και στη γιαγιά σου.

Γιόγκα iStock

Το ομολογώ, αρχικά ήμουν πολύ διστακτική με τη γιόγκα. Στην πραγματικότητα, φοβόμουν ότι δε θα κατάφερνα ποτέ να πετύχω την ευλυγισία των γιόγκις που έβλεπα σε βίντεο στο YouTube. Με ώθησε η αγαπημένη μου γυμνάστρια, ξεκίνησα, απεκδύθηκα κάθε δισταγμό και φόβο και πλέον παθαίνω  στερητικό σύνδρομο αν δεν κάνω γιόγκα μία φορά την εβδομάδα. Την ευλυγισία των γιόγκις δεν την πέτυχα ποτέ, γρήγορα όμως κατάλαβα ότι δεν είναι αυτός ο στόχος και άρχισα να δέχομαι με ανοιχτή καρδιά τα οφέλη της γιόγκα στη ζωή μου.

Στάσεις γιόγκα που θα διώξουν το άγχος και την ένταση

Διάβασε εδώ 12 καλούς λόγους για να ξεκινήσεις και εσύ γιόγκα 

1. Μαθαίνεις να αναπνέεις σωστά, μέσα από τις βαθιές εισπνοές και εκπνοές. Αυτή η απλή αλλά καθόλου αυτονόητη, τελικά, λειτουργία σε βοηθά να ηρεμείς, να αυτοσυγκεντρώνεσαι, να έχεις εξτρά ενέργεια και καλύτερη διάθεση.

2. Σε γεμίζει ενέργεια όλη μέρα, καθώς αυξάνει την πρόσληψη οξυγόνου και διεγείρει τη ροή του αίματος στο σώμα σου.

3. Ενισχύει τον μεταβολισμό σου, που όσο μεγαλώνεις χρειάζεται ένα χέρι βοηθείας για να παραμένει σε επαγρύπνηση.

4. Σε βοηθά να αντιμετωπίζεις το άγχος μειώνοντας τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες.

5. Αποκτάς καλύτερη στάση σώματος, αποφεύγοντας έτσι τραυματισμούς και πόνους στην πλάτη και τη μέση.

6. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σου σύστημα, καθώς βοηθά στην αποβολή τοξινών και παθογόνων παραγόντων.

7. Συμβάλλει στην καλή κυκλοφορία του αίματος και μειώνει τα συμπτώματα δυσπεψίας.

8. Σε συστήνει με την ευγνωμοσύνη, που με τη σειρά της ωφελεί πολλαπλά την υγεία σου, ενώ αφήνει στην καρδιά σου χώρο για περισσότερη αγάπη και αυταγάπη.

9. Τονώνει την ερωτική διάθεση και ενισχύει τη λίμπιντο.

10.Σε βοηθά να ανακαλείς πληροφορίες, να επιλύεις προβλήματα και να βρίσκεις ευκολότερα λύσεις.
11.Μπορεί να μην αντικαθιστά τις συνεδρίες ψυχοθεραπείας, σίγουρα όμως είναι ένας ιδανικός τρόπος να συνδεθείς με το μέσα σου.

12.Μπορείς να κάνεις γιόγκα παντού: σε γυμναστήριο, στο σπίτι, στο ξενοδοχείο, χμ, ναι, και στο γραφείο, αν ο εργοδότης σου είναι open mind (Bonus-επιχείρημα για τον εργοδότη σου: Έρευνες δείχνουν ότι η γιόγκα αυξάνει την παραγωγικότητα στην εργασία).

Γιατί πρέπει να κάνει γιόγκα και η γιαγιά σου 

Η αλήθεια είναι ότι, ενώ μεγαλώνοντας, η ανάγκη για ήπια άσκηση όχι μόνο εξακολουθεί να υφίσταται, αλλά γίνεται και ζωτικής σημασίας, οι ηλικιωμένοι στην Ελλάδα, αντί να ασκούνται, τείνουν να περνούν ατέλειωτες ώρες καθισμένοι μπροστά στη μικρή οθόνη. Σε επιστημονική μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, με επικεφαλής συγγραφέα την Julia Loewenthal, MD, γηρίατρο στο Brigham and Women’s Hospital και καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, αποδεικνύονται τα οφέλη της γιόγκα για τα άτομα άνω των 65 ετών.

Οι ειδικοί εστίασαν σε δύο κύρια οφέλη, που σχετίζονται με λιγότερη αδυναμία και αυξημένες πιθανότητες μακροζωίας: πρώτον, την αύξηση της ταχύτητας στο περπάτημα, και, δεύτερον, τη βελτίωση της ικανότητας να σηκώνονται οι
ηλικιωμένοι από μια καρέκλα. Σημειωτέον, η αργή ταχύτητα περπατήματος στους ηλικιωμένους συνδέεται με υψηλό κίνδυνο θανάτου. Όσο για την ικανότητα να σηκώνεται ένας ηλικιωμένος από την καρέκλα του, όσοι έχουμε ηλικιωμένους γονείς ή γιαγιάδες και παππούδες γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι για την αυτοεξυπηρέτησή τους. Επιπλέον οφέλη της γιόγκα για τους ηλικιωμένους είναι η αύξηση της φαιάς ουσίας στον εγκέφαλο, καθώς και η βελτίωση της ευλυγισίας τους, με αποτέλεσμα λιγότερους τραυματισμούς και πτώσεις.

Tip: Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι, πριν ξεκινήσεις ένα νέο είδος άσκησης, να συμβουλεύεσαι τον ιατρό σου.

Πόνος στην πλάτη; 5 τρόποι να τον ανακουφίσεις φυσικά

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i