Οι θετικές επιδράσεις της άσκησης στον οργανισμό

Η φυσική δραστηριότητα μπορεί πραγματικά να λειτουργήσει θετικά και ευεργετικά για το σύνολο του οργανισμού σου. Δες το πώς.

άσκηση iStock

Από την Aλεξάνδρα Γαβαλά, κλινική-αθλητική διαιτολόγο (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών), προπονήτρια φυσικής κατάστασης αθλητών μπάσκετ.

Σήμερα, λόγω της πληθώρας επιλογών και υποδομών, ο άνθρωπος έχει εντάξει σε έναν σχετικά ικανοποιητικό – αλλά όχι βέλτιστο – βαθμό τη φυσική δραστηριότητα στη ζωή του. Οι λόγοι που κάποιος ασπάζεται ή αμελεί τη φυσική δραστηριότητα ή μια μορφή αθλήματος είναι αρκετοί και για τον καθένα ξεχωριστοί. Ωστόσο, είναι απαραίτητο για τον καθένα από εμάς να αφιερώσει μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο στην καθημερινή του ρουτίνα για την άσκηση, καθώς παίζει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της συνολικής μας ευεξίας. Τα δεδομένα έχουν αποδείξει με
συνέπεια ότι η άσκηση χρησιμεύει ως ένας μη φαρμακευτικός παράγοντας που επιτρέπει στο σώμα να αποκρούει τις ασθένειες, να βελτιώνει τη συνολική υγεία, ακόμα και να λειτουργεί ως μορφή θεραπείας. Επιπλέον, η άσκηση έχει
τη δυνατότητα να ανεβάσει φυσικά τη διάθεσή μας μέσω των επιπτώσεών της στο σώμα.

Τα (τελικά όχι και τόσο) γνωστά οφέλη της άσκησης 

• Ως αντιγήρανση: Μέσα από τη μυϊκή συστολή κατά τη διάρκεια της άσκησης παράγονται ορμονικά στοιχεία (μυοκίνες), που δίνουν ενίσχυση τόσο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και στον αντιοξειδωτικό μηχανισμό του σώματος όσο και στην καλύτερη διαχείριση των διαδικασιών του μεταβολισμού. Αυτή η κατάσταση δίνει τη δυνατότητα στον οργανισμό να βελτιώνει την άμυνα απέναντι στους μικροοργανισμούς, να αποβάλλει πιο αποτελεσματικά οξειδωτικά στοιχεία από τη διατροφή ή από συναισθηματικό στρες και να κάνει πιο αποτελεσματική την ανανέωση των κυττάρων. Αυτή η διαδικασία είναι και ένας βασικός λόγος που συχνά η άσκηση λειτουργεί ως φυσική "αντιγήρανση".

• Ως ενίσχυση του ανοσοποιητικού: Η άσκηση έχει βρεθεί ότι μπορεί να συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και στον έλεγχο της φλεγμονής, έχοντας έτσι σημαντική επίδραση σε μη μεταδιδόμενες ασθένειες που έχουν βάση τους την ύπαρξη φλεγμονής και την απορρύθμιση του ανοσοποιητικού, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, τα αυτοάνοσα νοσήματα, η φλεγμονώδης νόσος εντέρου, οι καρδιαγγειακές παθήσεις αλλά και οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως η άνοια. Σε όλα τα παραπάνω, συμπεριλαμβανομένου και του νέου τύπου κορονοϊού, η άσκηση προσφέρει αδιαμφισβήτητα οφέλη.

• Ως αντιγήρανση του εγκεφάλου: Η άσκηση ενισχύει τη μνήμη, την ικανότητα μάθησης, τη συγκέντρωση, την πολύ- πλευρη σκέψη και τον νευρικό συντονισμό. Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν καθώς το σώμα προσπαθεί να προσαρμοστεί σε δύσκολες συνθήκες κατά τη διάρκεια της προπόνησης, όπου χρειάζεται να ρυθμίζει ταυτόχρονα πολλές οργανικές παραμέτρους, όπως η αναπνοή, ο ιδρώτας, οι καρδιακοί παλμοί κ.ά., ενώ χρειάζεται να συνεργάζεται ο εγκέφαλος με τους μυς.

• Ως ανάκαμψη από τον τοκετό: Η άσκηση ενδείκνυται και για γυναίκες που έχουν γεννήσει πρόσφατα, καθώς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, λόγω της αλλαγής των θέσεων των οργάνων και της εμπρόσθιας επιβάρυνσης λόγω του κυήματος, η γυναίκα μπορεί να έχει προβλήματα, όπως υπέρταση κύησης, προβλήματα στη μέση και τη βάδιση λόγω ανοίγματος λεκάνης, διαβήτη κύησης κ.ά. Με μια ήπια, προσεγμένη και πάντα με τη σύμφωνη παρότρυνση του γιατρού άσκηση η γυναίκα μπορεί να αποκτήσει καλύτερη διάθεση, λιγότερο άγχος και καλύτερη προσαρμογή στη μετά την κύηση περίοδο.

Οι δείκτες υγείας και ο ρόλος τους 

Όσο περισσότερο πιστοί μένουμε σε αθλητικές δραστηριότητες τόσο καλύτερους δείκτες υγείας θα έχουμε. Ένας τρόπος μέτρησης της φυσικής κατάστασης και την υγείας του καρδιοαναπνευστιικού συστήματος αλλά και του μεταβολισμού είναι η λεγόμενη εργομετρική μέτρηση μέγιστης πρόσληψης οξυγόνου (VO2max). To VO2max ορίζεται ως η συνεργασία καρδιάς και πνευμόνων προκειμένου να παρέχουν την κατάλληλη ποσότητα οξυγόνου μέσα από την κυκλοφορία του αίματος στους μυς που ασκούνται.

Η στενή σχέση εγκεφάλου - άσκησης 

Η άσκηση παρέχει ουσιαστική προστασία για τη λειτουργικότητα του εγκεφάλου. Ο εγκέφαλος διαθέτει την ικανότητα να επιτρέπει επιλεκτικά σε ορισμένες ουσίες να εισέλθουν στο εσωτερικό του, χάρη σε εξειδικευμένα κανάλια που λειτουργούν ως προστατευτικά εμπόδια. Όταν ασκούμαστε, το ερέθισμα έχει διπλό αντίκτυπο σε αυτά τα εμπόδια.

Πρώτον, η άσκηση βοηθά στη διατήρηση και σταθεροποίηση αυτών των φραγμών, εμποδίζοντάς τους να εξασθενήσουν με την πάροδο του χρόνου. Με αυτόν τον τρόπο, η άσκηση προστατεύει την ευαίσθητη δομή του εγκεφάλου, διασφαλίζοντας ότι οι επιβλαβείς ουσίες δεν μπορούν να διεισδύσουν και να προκαλέσουν βλάβη. Είναι σαν να ενισχύουμε την άμυνα του εγκεφάλου για να τον κρατήσουμε ασφαλή.

Δεύτερον, η άσκηση έχει αντιοξειδωτικά και ανοσοπροστατευτικά αποτελέσματα, τα οποία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση της επιβάρυνσης των φλεγμονωδών ουσιών που μπορούν να βλάψουν τα εγκεφαλικά κύτταρα. Με την τακτική σωματική δραστηριότητα δημιουργούμε μια ασπίδα ενάντια στις βλαβερές συνέπειες της φλεγμονής, διατηρώντας την υγεία και την ακεραιότητα των εγκεφαλικών μας κυττάρων.

Επτά τροφές που υποστηρίζουν την άσκηση

Aυτές είναι κάποιες τροφές που μαζί με την άσκηση έχουν εξαιρετικά θετική επίδραση και αντιγηραντική δράση στον οργανισμό:

1. Tο αβγό ολόκληρο περιέχει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, καλά λιπαρά, ενώ ο κρόκος έχει βιταμίνες και λεκιθίνες. Επίσης, προκαλεί κορεσμό.

2.Το ακτινίδιο, το γκρέιπφρουτ, η φράουλα, ο ανανάς, οι πιπεριές και το μπρόκολο είναι πλούσια σε βιταμίνη C, απαραίτητη τόσο για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού όσο και για την αποκατάσταση του κολλαγόνου σε μυς και αρθρώσεις αλλά και στο δέρμα.

3. Τα λιπαρά ψάρια και οι ξηροί καρποί είναι πλούσια σε Ω3 λιπαρά και είναι απαραίτητα για την ενίσχυση της σύστασης των κυττάρων και τη λειτουργία αντιοξείδωσης και αντιφλεγμονής.

4. Ο κουρκουμάς (σε ροφήματα και βραστά φαγητά) είναι πλούσιος σε κουρκουμίνη, ουσία με αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

5. Η βρόμη είναι καλή πηγή υδατάνθρακα που θα βοηθήσει στον έλεγχο της γλυκόζης.

6. Το γιαούρτι, χάρη στα προβιοτικά που περιέχει, συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου και ενισχύει την ποικιλία στο μικροβίωμα του πεπτικού, που έχει φανεί πολύ σημαντικό για την υγεία συνολικά του οργανισμού.

7. Το τσάι, ο καφές και τα κόκκινα φρούτα έχουν αντιοξειδωτική δράση χάρη στις πολυφαινόλες τους.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i