Αυτό είναι το καλύτερο πλάνο προπόνησης (εάν θέλεις σίγουρα αποτελέσματα)

Και πώς μπορείς να το ενσωματώσεις στη ρουτίνα σου.

πλάνο προπόνησης pexels

Στην προσπάθεια για καλύτερη υγεία και καλύτερη σωματική διάπλαση, έχουν εμφανιστεί αμέτρητα σχέδια προπόνησης, δίαιτες και τάσεις φυσικής κατάστασης με τα χρόνια. Και ενώ ορισμένα από αυτά τα σχέδια μπορεί να παρέχουν αποτελέσματα, το πιο διαχρονικό "κλειδί" για την επίτευξη διαρκούς επιτυχίας στο ταξίδι σου στη φυσική κατάσταση είναι η συνέπεια. Γιατί η συνέπεια είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του καλύτερου προγράμματος προπόνησης και πώς μπορείς να την ενσωματώσεις στη ρουτίνα γυμναστικής σου για να πετύχεις τους στόχους σου; 

Η σημασία της συνέπειας

Η συνέπεια είναι η "κόλλα" που συγκρατεί κάθε επιτυχημένο σχέδιο προπόνησης. Δε χρειάζεται να φτάσεις τον εαυτό σου στα άκρα, για μια ή δύο εβδομάδες, και μετά να επιστρέψεις στις παλιές συνήθειες. Αντίθετα, είναι η δέσμευση για τακτική άσκηση και τη διατήρηση ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής μακροπρόθεσμα.

Οι λόγοι για τους οποίους η συνέπεια είναι ζωτικής σημασίας:

► Βιώσιμη πρόοδος: Η συνέπεια επιτρέπει στο σώμα σου να προσαρμοστεί σταδιακά στις απαιτήσεις της άσκησης. Η αργή, σταθερή πρόοδος είναι πιο βιώσιμη και λιγότερο πιθανό να οδηγήσει σε εξάντληση ή τραυματισμό σε σύγκριση με τις σποραδικές έντονες προπονήσεις.

► Καθιέρωση συνηθειών: Οι συνεχείς προπονήσεις σε βοηθούν να δημιουργήσεις υγιεινές συνήθειες. Με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι συνήθειες γίνονται φυσικό μέρος της καθημερινότητάς σου, διευκολύνοντας τη διατήρηση των στόχων φυσικής κατάστασης.

► Βελτιωμένο κίνητρο: Η τακτική άσκηση ενισχύει τα επίπεδα ενδορφίνης, τα οποία ενισχύουν τη διάθεση και το κίνητρό σου. Όταν βλέπεις συνεχή πρόοδο, είναι πιο πιθανό να παραμείνεις παρακινημένη και πρόθυμη να συνεχίσεις να γυμνάζεσαι.

► Μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία: Η συνέπεια στην άσκηση παρέχει μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία, όπως βελτιωμένη καρδιαγγειακή υγεία, αυξημένη μυϊκή μάζα και καλύτερη μεταβολική λειτουργία. Μειώνει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις.

Δημιουργία ενός συνεπούς προγράμματος προπόνησης

Πώς να δημιουργήσεις ένα πλάνο προπόνησης το οποίο μπορείς να τηρήσεις μακροπρόθεσμα:

► Θέσε ρεαλιστικούς στόχους: Ξεκίνα θέτοντας σαφείς, εφικτούς στόχους. Αυτά μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμα (π.χ. τρέξιμο 5K σε δύο μήνες) και μακροπρόθεσμα (π.χ. απώλεια 20 κιλών σε ένα χρόνο). Οι ρεαλιστικοί στόχοι παρέχουν μια αίσθηση σκοπού και σε βοηθούν να παραμείνεις σε καλό δρόμο.

► Βρες απολαυστικές δραστηριότητες: Επίλεξε προπονήσεις που σου αρέσουν πραγματικά. Είτε είναι χορός, κολύμπι, άρση βαρών ή γιόγκα, η εύρεση δραστηριοτήτων που αγαπάς διευκολύνει τη συνέπεια.

► Προγραμμάτισε τις προπονήσεις σου: Αντιμετώπισε τις προπονήσεις σου σαν ραντεβού. Διάθεσε συγκεκριμένες ώρες για άσκηση στο καθημερινό ή εβδομαδιαίο σου πρόγραμμα. Η συνέπεια προέρχεται συχνά από τη δομή.

► Ξεκίνα αργά και προόδευσε σταδιακά: Εάν είσαι νέα στην άσκηση ή εάν λείπεις για λίγο, ξεκίνα αργά για να αποφύγεις την εξάντληση ή τον τραυματισμό. Αύξησε  σταδιακά την ένταση και τη διάρκεια των προπονήσεων καθώς χτίζεις δύναμη και αντοχή.

► Υπευθυνότητα: Σκέψου να βρεις έναν φίλο ή να συμμετάσχεις σε ένα μάθημα γυμναστικής ή σε μια κοινότητα. Το να είσαι υπόλογη σε κάποιον ή σε μια ομάδα μπορεί να σε παρακινήσει να τηρήσεις τη συνέπειά σου. 

► Παρακολούθησε την πρόοδό σου: Κράτα ένα ημερολόγιο προπόνησης ή χρησιμοποίησε μια εφαρμογή γυμναστικής για να παρακολουθείς την πρόοδό σου. Το να βλέπεις βελτιώσεις στην απόδοσή σου μπορεί να είναι από μόνο του κίνητρο.

► Ξεκούραση και αποθεραπεία: Μην ξεχνάς τη σημασία των ημερών ανάπαυσης. Το σώμα χρειάζεται χρόνο για να ανακάμψει και να επανορθωθεί. Η υπερβολική προπόνηση μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση και τραυματισμό, γεγονός που μπορεί να δυσκολέψει τη ροή σου.

Η 9λεπτη HIIT προπόνηση για δύναμη

Είναι καλύτερο να γυμνάζομαι κάθε μέρα ή κάθε δεύτερη μέρα;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i